Proiectul care ar transforma sistemul sanitar într-unul care să aducă profit de miliarde de euro pe an!. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Proiectul care ar transforma sistemul sanitar într-unul care să aducă profit de miliarde de euro pe an!. CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

„La 2 ani de la Colectiv, nu s-a schimbat nimic!” Îmi sună constant în urechi aceste cuvinte când merg pe stradă, când mă întind seara în pat, îmi apar în vise și le aud în cap dimineața. Am auzit în acești 2 ani vorbindu-se mult despre infecții nosocomiale. Dacă s-ar pune pe hârtie tot ce s-a spus, cu siguranță s-ar scrie o carte... Și cu toate acestea... în afară de faptul că a crescut raportarea lor, după ce legislația a fost schimbată, mare lucru nu s-a schimbat. De ce? În primul rând pentru că infrastructura este aceeași... Nu poți închide spitalele, arde pereții... Nu poți lăsa medicii pe drumuri până se rezolva problema de infrastructură, pentru că vor pleca... Dar e ceva ce am putea face cu siguranță. Am putea face spitale noi. De la 0. De ce nu se face oare acel Spital Metropolitan despre care s-a tot vorbit? Spitalul Metropolitan, un proiect despre care dr Bogdan Andreescu vorbește de peste 7 ani, pe care l-a gândit, la care a lucrat și care, un timp, mi s-a părut fezabil.

Rememorăm zilele acestea Tragedia de la Colectiv, care are un bilanț cumplit: 65 de morți și peste 150 de răniți. În cei doi ani care au trecut de la dezastru, sistemul sanitar e departe de reforma atât de necesară care ar fi trebuit făcută. Spitalele n-ar face față nici acum unei astfel de tragedii, medicii români nu sunt motivați să rămână în țară, iar cei care totuși rămân, abia supraviețuiesc fi nanciar. Pe de-o parte, Guvernul face promisiuni, a căror aplicare însă o tot amână. Motiv pentru care e în război cu sindicatele. Chiar astăzi, în toată țara, medicii de familie vor protesta, nemulțumiți fi ind de subfi nanțarea sistemului sanitar. Un medic român, fost manager de spital, spune însă că exact acesta este momentul în care ar trebui făcută adevărata reformă. Dr. Bogdan Andreescu subliniază, exclusiv pentru EvZ, că reforma aceasta s-ar face ușor, iar, la final, sistemul păgubos s-ar transforma într-unul competitiv și extrem de profitabil.

Dr. Mihaela Andreescu, șef secție Hematologie la Spitalul Colentina din București. FOTO: EVZ

-EVZ: Tragedia Colectiv ce efect a avut asupra sistemului sanitar?

- Dr. Bogdan Andreescu: După Colectiv, presa, într-o rară unanimitate, a arătat că țara noastră nu are spitalele capabile să se alinieze la standardele europene. S-a arătat că ne pleacă medicii și că sistemul nostru de sănătate se află în colaps. S-a arătat că fără o infrastructură modernă nu ai cum să eviți infecțiile nosocomiale. Aceasta este fața disperată a lucrurilor. Toată lumea vrea spitale performante, ca în Vest sau… ca în Turcia!

- Ar putea România vreodată să aibă un sistem de sănătate performant ca în Occident?

- În calitate de fost manager al Spitalului Colentina, afirm cu toată responsabilitatea: DA! Afirm mai mult! România ar putea face un sistem de sănătate care ar putea fi unul din rarii vectori de creștere reală a economiei acestei țări, aducând bani din afară, înglobând foarte mult din ceea ce înseamnă industrie IT de vârf în România!

S-ar face în maximum 10 ani

- Și cât ar dura asta?

- România ar putea să facă toate acestea în maximum 8-10 ani și ar putea aduce câteva miliarde de euro pe an în țară. Primăria Municipiului București ar putea genera locuri de muncă și ar putea aduce 1-2 miliarde euro pe an și pentru bucureșteni, numai din spitalele pe care le are și pe care le-ar putea transforma într-un adevărat Oraș Medical!

- Cât de complicat ar fi de făcut ?

- Întâi să facem o analiză de reper să vedem cât de realiste sunt afirmațiile mele. S-a mai întâmplat așa ceva undeva? Da, s-a întâmplat în Turcia, iar acum toți românii merg să se trateze în Turcia. Turcia este o țară de 4 ori mai mare decât România, ca populație, având însă un venit pe cap de locuitor comparabil, GDP per capita, 24.912 USD Turcia și 22.348 USD România (sursa FMI, 2016). Economiile sunt comparabile ca structură, iar societățile noastre au multe în comun, în sensul că suntem mult mai aproape de modelul turcesc decât de cel Occidental. Totuși, turcii au niște spitale care pe alocuri bat net spitalele din Occident, iar România are cele mai decrepite spitale din Europa.

Un miliard de dolari, buget anual

- Cum este posibil?

- Turcia este un adevărat miracol, un jucător global pe piața de servicii medicale care aduce anual miliarde de euro din servicii medicale prestate străinilor, între care și românii noștri. În urmă cu 6 luni, de exemplu, turcii au deschis la Istanbul un spital care este între primele din lume! În acest spital, unui pat îi revin în medie 350 mp, în timp ce în Spitalul Colentina, pe care l-am condus foarte mulți ani, unui pat îi revin 30 mp! Acest spital (cel turcesc, n.r.) face parte dintr-o rețea privată de spitale, care are și universitate privată, cu un buget anual de un miliard de dolari! Vă dați seama despre ce vorbim și care este distanța între niște țări care se pot compara? Desigur, nu vorbim de istorie aici, nu aș vrea să creadă lumea că sunt un ignorant, vorbim strict despre cifre și despre faptul că românii noștri sunt la fel de capabili ca și turcii! Este clar că sunt capabili și pot fi competitivi, din moment ce foarte multe clădiri moderne de birouri din București, Cluj, Iași sunt ocupate de companii de IT românești care externalizează servicii IT de la firmele mari din Occident! Aceasta este economie reală!

„Presa și opinia publică pot determina politicul să aloce resurse”

Dr. Bogdan Andreescu, fost manager al Spitalului Colentina din București. FOTO: AGERPRES

- EVZ: Ce ar trebui făcut și cine ar trebui să facă ceva ca să avem un sistem sanitar profitabil pentru toată lumea?

- Dr. Bogdan Andreescu: Să o luăm pe puncte. Punctul a ar fi că presa și opinia publică trebuie să continue ceea ce au început după dezastrul de la Colectiv. Românii lasă totdeauna lucrurile neterminate, dar de data aceasta ar trebui să nu mai facă așa. Presa și opinia publică trebuie să reia presiunea și să determine politicul să aloce resurse pentru restructurarea sistemului sanitar. O asemenea restructurare, care ar duce de la un sistem care acum este în colaps la unul care să devină o industrie, care să aducă României bani și care să ne țină medicii buni în țară, trebuie făcută cu resurse. Ministerul Sănătății în formă lui actuală gestionează problemele ordinare de sănătate, însă nu putem să-i cerem să facă și reformă în timpul liber. Dacă o să avem curiozitatea să analizăm care sunt oamenii care au realizat reforma perpetuă din ultimii 27 de ani, o să constatăm cu uimire că este vorba de câteva persoane!

E nevoie de resurse, timp și expertiză

- De ce ai nevoie pentru o reformă reală?

- Pentru o reformă reală trebuie alocate resurse umane serioase, resurse de timp, expertiză legală, statistică etc. În momentul în care o să vedem că pentru reforma de sistem s-au alocat spațiul cutare, atâția specialiști, bugetul cutare și s-au fixat ținte și repere de timp, atunci vom ști că suntem pe drumul cel bun și ne-am atins scopul. Până atunci, garantez că vor fi numai vorbe!

- Mi-e greu să cred că doar această bunăvoință „forțată” a politicului ar fi suficientă…

- După ce vom fi reușit împreună să determinăm politicul să aloce resursele pentru reforma sistemului sanitar, o să constatăm că sunt foarte puține lucruri de făcut ca să avem niște spitale de vis! În primul rând, Casa Națională (CNAS) ar trebui să-și schimbe optica și să deschidă piața și pentru spitalele private așa cum a făcut-o pentru dializă, imagistică și radioterapie. Cu toții știm că astăzi tomografiile, RM–urile, dializa și radioterapia se realizează în unități private care sunt dotate de top și care încep să se compare cu capacitățile din Occident! Nu cred că românii ar avea ceva de obiectat dacă s-ar trata într-un spital public ultramodern, care este și universitar, în care serviciile medicale sunt decontate de Casă la fel ca și până acum, dar care este deținut de către o entitate privată, așa cum se întâmplă și în Turcia.

CNAS să deconteze valoarea reală a serviciilor

- Aș putea paria că vor fi ridicate obiecții!

- Singurii care ar avea de obiectat nu sunt românii, ci unii actori din sistem, care sunt lipsiți de valoare și care vor să-l țină pe loc cu orice preț, ascunși în spatele unor ierarhii și al unui CV stufos cât o carte! În momentul în care piața se deschide, va apare competiția, care va fi motorul acestui miracol!

- Cum ar trebui să fie tarifele acestea decontate de CNAS?

- Ca să apară spitalele moderne, tarifele de decontare ale serviciilor medicale trebuie să fie unele reale! Acum tarifele Casei pentru spitale acoperă în mare medicamentele și materialele sanitare implicate într-o procedura medicală, fără a acoperi și investițiile pe care spitalele le fac în infrastructură și tehnologizare. Spitalul de stat primește pe lângă rambursarea de la Casa de Asigurări, fonduri pentru aparatură de la Ministerul Sănătății sau administrația locală, fonduri importante pentru proceduri medicale complexe din programele de sănătate și subvenții pentru utilități de la administrațiile locale. În ultimii doi ani, toate creșterile de salarii ale medicilor din sistemul de stat au venit pe o filă separată numai la spitalele de stat. Practic, spitalul de stat este scutit de ratele de leasing pentru aparatură, de cheltuielile cu utilitățile, de o parte din cheltuielile cu salariile și de o parte din materialele pentru procedurile complexe! În plus, beneficiază și de aportul rezidenților care sunt plătiți tot de stat! De aceea, spitalele private nu pot contracta serviciile Casei de Asigurări și trebuie să pună pacienții la plată. Cu toții avem numai de pierdut dintr-o asemenea abordare care ne ține într-un Ev Mediu medical.

„Coplata, în adevăratul sens al ei, e un instrument de finanțare”

- EVZ: Vorbeați și de un al doilea punct care ar trebui realizat pentru reforma reală a sistemului. Care ar fi?

- Dr. Bogdan Andreescu: Al doilea lucru care trebuie făcut este introducerea coplății! Coplata se găsește în toate sistemele, inclusiv în sistemul românesc, sub forma plăților cash la privat și a celor informale în spitale. Problema este că efectul nu este deloc același. Guvernele au încercat să introducă coplata, dar din populism și neștiință au abandonat lamentabil. Ultima tentativă s-a soldat cu plata a 10 lei de internare în spital!

- Cât de importantă este coplata?

- O coplată de 20% ar însemna dublarea fondurilor alocate strict activității medicale în spitale! Explic: dacă în bugetul unui spital cheltuielile cu salariile și utilitățile sunt 80%, înseamnă că 20% este costul materialelor, medicamentelor, investigațiilor. Dacă la bugetul global s-ar adauga încă 20% sub formă de coplată înseamnă că fondurile direcționate direct în activitatea medicală a spitalului respectiv s-ar dubla. Nu vreau să se înțeleagă că pentru fiecare serviciu medical s-ar percepe coplată. Desigur lucrurile sunt mai complexe în sensul că anumite servicii, care ar face parte din așa-zisul pachet de bază nu sunt supuse coplății, dar per global lucrurile ar sta așa. Impactul este mult mai mare decât o dublare a bugetului pentru activitatea medicală. Dacă per total, în sistem, cantitatea de materiale sanitare, medicamente și reactivi s-ar dubla, atunci prețurile de achiziție per unitate ar scădea foarte mult! Acest fenomen s-a produs și în Turcia.

„Spitalele noastre sunt atât de precare, încât putem să le înlocuim cu unele ultramoderne”

EVZ: Dar ar trebui să avem și medicii specialiști pentru aceste spitale ultramoderne. Iar ei sunt, prea mulți, plecați peste hotare!

- Dr. Bogdan Andreescu: Eu la Colentina am demonstrat că medicii români se pot întoarce din străinătate în țară, că în timp ce alte spitale pierdeau medici, Colentina și-a dublat numărul de medici și că pentru a face secții noi ultraperformante nu banii sunt problema, ci creierul! Sistemul medical românesc a demonstrat că pe segmente mici, cum ar fi imagistica, dializa și radioterapia pacientul român poate beneficia de servicii ca în Occident, dacă CNAS vine cu niște tarife realiste! România este în față unei oportunități foarte mari!

„Cele 50 de spităluțe de stat n-au nicio șansă”

- Care ar fi aceasta?

- Spitalele ei sunt atât de precare încât putem să le înlocuim cu unele ultramoderne. Același lucru s-a întâmplat și în Turcia! Conceptul de spital a evoluat foarte mult în ultimul timp spre orașele medicale în care învățământul și cercetarea sunt integrate. La fel s-a întâmplat cu magazinele care au evoluat către malluri multifuncționale sau porturile și aeroporturile care s-au contopit în hub-uri multifuncționale gen Dubai, Singapore, Rotterdam etc. Problema este că lucrurile nu stau pe loc și cele peste 50 de spităluțe de stat din București nu au nicio șansă într-o piață medicală globală unde câteva spitalele din Istanbul atrag anual tot mai mulți pacienți români! România are în Europa o șansă pe care europenii nu o au. Europenii au în acest moment niște spitale bune și le este absolut imposibil să le dărâme, ca să facă niște orașe medicale moderne care sunt mult mai performante! Noi românii putem începe să facem niște orașe medicale în București, Cluj, Timișoara și Iași, care să poată juca global și în care să aducem toată resursa umană care este acum răspândită în diverse spităluțe. Printr-un short cut putem trece de la Evul Mediu medical direct la spitalul viitorului unde putem atrage și medicii noștri de afară.

- Și cu medicii plecați cum facem?

- Faptul că mulți medici români au emigrat în Occident poate fi transformat peste noapte dintr-un dezastru într-un mare avantaj! Cu o politică de stat inteligentă putem trimite tinerii medici români la românii noștri care acum sunt medici reputați în Occident! În câțiva ani am putea uimi Europa și am putea fi în centrul unui adevărat miracol economic. Sunt câteva milioane de români care au emigrat în Occident, aceștia ar putea să se trateze în România, iar românii care astăzi se tratează în afara țării ar puteași ei să rămână să se trateze în România. Numai din echilibrarea acestei balanțe România ar putea construi un spital modern în fiecare an și depinde numai de noi, de opinia publică și de presă, să nu pierdem această șansă!

Modelul funcționează, trebuie doar generalizat!

- EVZ: Ne trebuie atât de puțin ca să realizăm un adevărat miracol?

- Dr. Bogdan Andreescu: Dacă s-ar face aceste lucruri atât de simple, piața serviciilor medicale ar face restul și ar apărea imediat spitalele ultramoderne de care vorbim. Centrele de oncologie ultramoderne apar acum într-un ritm alert și noi proiecte sunt anunțate! Toată această efervescență în oncologie a apărut după un unic gest: un tarif real oferit de Casa de Asigurări pentru serviciile de radioterapie! Lucrurile sunt perfect fezabile!

Recomandările noastre