Proiect pentru recunoaşterea permiselor de conducere româneşti la Jersey, Channel Islands

Proiect pentru recunoaşterea permiselor de conducere româneşti la Jersey, Channel Islands

Ministerul de Interne a suspus dezbaterii publice, pentru 10 zile, un proiect ce are scopul recunoaşterii permiselor de conducere eliberate în România şi în Jersey, Channel Islands.

Ministerul Afacerilor Interne a propus aprobarea Acordului între Ministerul Afacerilor Interne din România şi Departamentul de Transport şi Servicii Tehnice din Jersey, Channel Islands privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto(semnat la Bucureşti la 7 august 2014 şi la Saint Helier la 9 septembrie 2014), prin Hotărâre de Guvern.

Jersey este un teritoriu dependent de Coroana Britanică, apărat şi reprezentat la nivel internaţional de către Guvernul Marii Britanii. Acesta nu are calitatea de membru sau membru asociat al Uniunii Europene, însă relaţia sa cu UE este reglementată prin Protocolul nr. 3 al Tratatului de aderare a Marii Britanii din anul 1972, conform căruia acesta este parte a Uniunii Vamale a UE şi asigură libera circulaţie a bunurilor şi comerţului cu statele membre. Regulile existente la nivelul UE în ceea ce priveşte libera circulaţie a forţei de muncă nu se aplică în Jersey. 

"Conform datelor rezultate în urma recensământului din anul 2011, pe teritoriul Jersey au reşedinţa 463 români. Pe baza evoluţiilor demografice înregistrate în ultimii doi ani, precum şi a semnalelor primite din partea unor membri ai comunităţii româneşti din Jersey, se estimează că, în prezent, numărul cetăţenilor români rezidenţi în insulă  este de circa 800, iar pe perioada verii, ca urmare a unor activităţi sezoniere, acest număr ajunge la 1500-2000", se arată în nota de fundamentare a MAI.

Potrivit legislaţiei din Jersey, persoanele care obţin statutul de rezident permanent trebuie ca într-un termen de maximum 7 zile să obţină permise de conducere emise de către autorităţile din acest teritoriu, iar dacă provin dintr-o ţară care nu are încheiat un acord care să le permită preschimbarea permiselor naţionale, este necesară susţinerea unui examen teoretic şi practic, în vederea obţinerii categoriei de permis solicitat. Persoanele care nu solicită obţinerea statutului de rezident permanent în Jersey pot conduce pe baza permiselor naţionale pe o perioadă de 12 luni de la data sosirii.

Testarea în vederea obţinerii permiselor de Legislaţia română, respectiv OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe  drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte la art. 83 alin. (1) faptul că „au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile: a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere; b) statelor membre ale Uniunii Europene;  c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind  recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.”

Acordului fiind cetăţenii români şi cei din Jersey. El  prezintă modalitatea în care se poate realiza recunoaşterea  permiselor de conducere în scopul preschimbării şi condiţiile pe  care trebuie să le îndeplinească un solicitant în vederea  preschimbării permisului de conducere. Prin documentul de  cooperare se instituie cadrul juridic bilateral de reglementare a  raporturilor specifice de colaborare între structurile din cele două  state, reglementându-se o serie de aspecte, dintre care  exemplificăm: - modalitatea de preschimbare a permiselor de conducere; - desemnarea autorităţilor competente; - recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente; - prevederi finale privind durata, modalitatea de prelungire a valabilităţii acordului, modalitatea de modificare şi/sau completare a prevederilor acestuia etc. proiectul Hotărârii Guvernului pentru aprobarea Acordului între Ministerul  Afacerilor Interne din România şi Departamentul de Transport şi Servicii Tehnice din Jersey, Channel Islands privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto, semnat la Bucureşti la 7 august 2014 şi la Saint Helier la 9 septembrie 2014. În forma prezentată, proiectul de act normativ a fost însuşit de către toate instituţiile interesate, se mai precizează pe site-ul MAI.