Proiect guvernamental: Românii interceptați ilegal se pot apăra în instanță

Proiect guvernamental: Românii interceptați ilegal se pot apăra în instanță

Guvernul a adoptat, în ședința de ieri, un proiect de lege care introduce posibilitatea cetățenilor interceptați de procurori să obțină în instanță distrugerea probelor colectate ilegal. Parlamentul urmează să dezbată și să voteze propunerea legislativă

Propunerea guvernamentală vine după ce Curtea Constituțională a decis în aprilie 2017, prin Decizia nr.244, că articolul 145 din Codul de Procedură Penală este neconstituțional, pentru că nu permite contestarea legalității măsurii supravegherii tehnice de către persoana vizată de aceasta.

Astfel, proiectul de lege adoptat ieri în ședința de Guvern prevede că după încetarea măsurii de supraveghere tehnică, procurorul informează în scris, în cel mult 10 zile, persoanele care au fost supuse unei măsuri de supraveghere tehnică, altele decât cele care au calitatea de inculpat, dacă identitatea acestora este cunoscută, despre respectiva măsură de supraveghere tehnică.

Unde și cum

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoana interceptată poate face contestație, în ter men de 15 zile de la data la care a aflat că a fost interceptată, la instanța de judecată în cadrul căreia funcționează judecătorul de drepturi și libertăți care a dispus sau confirmat măsura de supraveghere tehnică. Persoana interceptată poate contesta atât legalitatea măsurii de supraveghere tehnică, căreia i-a fost supusă, cât și legalitatea modalității de punere în executare a mandatului de supraveghere tehnică și contestația.

Constestația este admisă de instanță atunci „când se apreciază că măsura de supraveghere tehnică nu a fost dispusă ori confirmată în condițiile legii” și atunci „când se apreciază că punerea în executare a mandatului de supraveghere tehnică nu s-a făcut în condițiile legii”.

Admiterea contestației aduce cu sine distrugerea probelor obținute în mod ilegal, prevede proiectul de lege adoptat de Guvern.

Tractoriștii fără permis fac închisoare

Proiectul de lege adoptat ieri de Guvern modifică și Codul Penal în sensul în care conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani. De asemenea, punerea în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat sau neînregistrat se pedepsește cu închisoare de la 1 la 3 ani sau cu amendă. În cazul în care tractorul are număr fals de înmatriculare sau înregistrare, pedeapsa este închisoare de la 1 la 5 ani sau amendă, iar dacă tractorul are plăcuța cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare retras, fapta se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.