Programul național de depistarea cancerului de col, continuat și în 2015
- Laura Negoi ţă
- 16 decembrie 2014, 14:24
Ministerul Sănătății va derula și anul viitor Programul național gratuit pentru depistarea cancerului de col uterin care se adresează femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani.
"Continuăm acest program în scopul prevenirii şi combaterii cancerului de col uterin şi pentru reducerea incidenţei formelor invazive de boală şi a mortalităţii datorate acestora. Ne propunem ca în 5 ani de program să testăm 65% din populaţia eligibilă şi, pentru asta, în 2015 am dublat fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeş Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care derulează programul şi din această cauză apelul meu se îndreaptă către medicii de familie pentru implicarea mult mai activă. Până în prezent doar 40% dintre medicii de familie sunt implicaţi în activitatea de mobilizare a femeilor pentru participarea la screening", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.
În program există 97 de reţele unde se recoltează probe pentru testarea Babeş-Papanicolau.
Pentru efectuarea testului Babeş- Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare şi pentru a obţine date despre centrul de recoltare specializat. Femeile primesc rezultatul după 30 de zile, la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigaţii suplimentare, dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.
Programul a beneficiat anul acesta de peste 18 milioane de lei iar pentru 2015 a fost planificată o creştere a bugetului cu peste 50%.
Programul de testare gratuită a femeilor este coordonat de nouă unităţi regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti şi "Prof. Dr. I. Chiricuţă" din Cluj-Napoca, Institutul Regional Oncologic Iaşi, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu", Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.
Programul de screening a început în iunie 2012.În cei doi ani de desfășurare, au fodst făcute 468.000 de teste, din care 44.000 au ieşit pozitive. Din testele pozitive, 1.970 s-au dovedit a fi maligne.