Editura Evenimentul si Capital

REPLICA Ministerului Economiei pentru EVZ legat de ajutorul de minimis: Proiectele nu au fost finanțate pentru că s-a schimbat legislația

Maricel Popa
Autor: | | 0 Comentarii | 312 Vizualizari

În ediția de astăzi, EVZ semnala faptul că „Zilele trecute, Ministerul Economiei, condus de Constantin Niță, a blocat un program de finanțare pentru oamenii de afaceri, schema de minimis derulată pentru creșterea competitivității produselor industriale. Deși proiectele au fost aprobate recent, până pe 25 noiembrie ar fi trebuit semnate contractele de finanțare, pentru a putea fi implementate, însă acest lucru nu s-a întâmplat, după cum ne-au semnalat mai mulți manageri care au depus proiecte.”.

Replica Ministerului Economiei, venită astăzi pe adresa redacției, este însă aceea că respectivele contracte nu au fost semnate pentru că s-ar fi schimbat legislația comunitată privind ajutorul de minimis. Cu toate acestea, contactat telefonic, înaintea redactării materialului, Maricel Popa, secretarul de stat responsabil de program nu ne-a furnizat toate aceste informații. Redăm mai jos replica Ministerului Economiei, sosită astăzi:  „În cadrul Programului de creștere a competitivității produselor industriale în anul 2014 s-au finanțat activitățile aferente celor 12 contracte aflate în derulare, au fost analizate toate documentațiile de plată aferente contractelor respective și au fost efectuate toate plățile pentru  activitățile efectuate de operatorii economici, conform prevederilor contractuale. Apelul de propuneri din anul 2014 a fost organizat în luna iunie, în acea perioadă fiind aplicabile  reglementările de ajutor de minimis din Regulamentul CE nr. 1.998/2006 pentru aplicarea art. 87 si 88 din Tratatul CE ajutoarelor de minimis. În cadrul apelului au fost depuse 18 proiecte, dintre care un număr de 14 proiecte au fost selectate pentru finanțare. Contractele aferente proiectelor selectate nu au putut fi semnate, în condițiile aplicării de la 1 iulie 2014 a noii legislații comunitare în domeniul ajutorului de minimis, respectiv a Regulamentul (UE) nr. 1.407/2013 al Comisiei Europene privind aplicarea art. 107 si 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene ajutoarelor de minimis, urmând ca procedura de depunere și selecție a proiectelor să fie reluată în conformitate cu noile reglementări în materie. Ministerul Economiei este preocupat de sprijinirea mediului de afaceri prin acest Program, sens în care a întreprins diligențele necesare alocării fondurilor necesare în anul 2015 pentru derularea  Mecanismului de acordare a sprijinului financiar de la bugetul de stat prin Programul de creștere a competitivității produselor industriale care să acopere inclusiv nivelul solicitărilor depuse în 2014. Precizăm că suma alocată Programului în anul 2014 este cea prevăzută prin Legea bugetului de stat pe anul 2014 și nu a fost redusă de Ministerul Economiei.”

TEXTUL INIȚIAL 

Program vital pentru manageri, blocat de Ministerul Economiei

Zilele trecute, Ministerul Economiei, condus de Constantin Niță, a blocat un program de finanțare pentru oamenii de afaceri, schema de minimis derulată pentru creșterea competitivității produselor industriale. Deși proiectele au fost aprobate recent, până pe 25 noiembrie ar fi trebuit semnate contractele de finanțare, pentru a putea fi implementate, însă acest lucru nu s-a întâmplat, după cum ne-au semnalat mai mulți manageri care au depus proiecte.”. 

Contactat telefonic, Maricel Popa, secretar în cadrul Ministerul Economiei și unul din responsabilii de schema de minimis, ne-a declarat că aceasta nu este blocată, menționând că este vorba doar de schimbarea unor „aplicații”, și că, în curând, biroul de presă va da lămuriri.

Buget de numai 5 milioane de lei

Schema de minimis derulată de Ministerul Economiei pune la dispoziție fonduri pentru încălzirea și curățirea halelor de lucru în care muncitorii lucrau în condiții grele, vitale pentru întreprinzători. În 2014, bugetul schemei de minimis a fost stabilit la numai 5 milioane de lei, o sumă infimă, sub nivelul celorlalți ani, din care s-ar fi „hrănit” circa 20 de companii. Spre comparație, în 2006, programul avea peste 600 de beneficiari. Valoarea, deși infimă, s-a dovedit însă o cheltuială prea mare pentru stat. Inițial, ministerul a scăzut suma alocată programului, de la 10 la 5 milioane de lei, odată cu venirea ministrului Constantin Niță la portofoliul Economiei, pentru ca acum programul să fie blocat.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
18:51 SCENARIUL-BOMBĂ al lui fost ministru din cabinetul Grindeanu. Ce va decide Iohannis? 18:22 MIHAI TUDOSE era prieten apropiat cu „Anaconda”, generalul SRI Elena Istode. TUDOSE a fost ACUZAT de PONTA că este OFIȚER ACOPERIT! 18:05 Udrea ÎL CRITICĂ DUR Dragnea: „Praf și pulbere. A aruncat PSD ÎN HAOS” 17:51 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 17:37 Dragnea: Am fost întrebat dacă AM PISTOLUL la TÂMPLĂ 17:35 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 17:16 EXCLUSIV EVZ - Directorul de cabinet al lui Mihai Tudose a lucrat 13 ani pe „analiză-sinteză” în sistemul de siguranță națională, iar soția lui lucrează la UM 0472 și predă la SRI / DOCUMENTE 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 17:07 Informație-ȘOC despre viitorul premier al României! MIHAI TUDOSE, ultimul nume vehiculat pentru postul de PRIM-MINISTRU. A fost acuzat de PLAGIAT! 17:07 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:08 Încolțit de presă în suspiciunea de plagiat la SRI, Mihai Tudose răspunde zâmbind: „Nu vreți să vorbim după desemnare?” 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT 12:45 Cine este Mihai Tudose, premierul PSD: Profesor la SRI, acuzat de plagiat, mic maestru în șah - biografie 10:20 Propunerea lui Mihai Tudose, posibilă DIVERSIUNE a PSD, consideră Dan Andronic 10:03 CULISELE CEx PSD. Drumul NOMINALIZĂRII lui Mihai Tudose spre Palatul Cotroceni 10:03 SURSE - Mihai Tudose a acceptat funcția de premier PSD | LIVE TEXT 07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern

Articole salvate