Producătorii de medicamente generice cer audit la CNAS. „Noi ne putem recupera prejudiciul, pacienții care au murit nu!” spun reprezentanții APMGR

Producătorii de medicamente generice cer audit la CNAS. „Noi ne putem recupera prejudiciul, pacienții care au murit nu!” spun reprezentanții APMGR

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită autorităţilor să acţioneze de urgenţă în urmă acuzaţiilor de fraudă la Casă Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru că pacienţii şi industria farmaceutică să nu fie afectaţi iremediabil. 2.300 de medicamente, majoritatea cu preț sub 25 de lei, riscă să dispară din România!

Am avertizat autorităţile de ani de zile că sistemul de sănătate din România se îndreaptă către o criză fără precedent. Am vorbit de efectele negative ale taxei clawback asupra pacienţilor şi industriei şi am luptat împotriva lipsei de transparenţă a statului român în ceea ce priveşte cheltuielile cu medicamentele. Am aflat acum de la procurori că, în timp ce statul român presă producătorii să finanţeze cheltuielile cu medicamente prin taxa clawback, ignorând faptul că acest lucru ducea la dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă şi falimenta producătorii de medicamente generice, la CNAS aceşti bani erau furaţi,” arată Laurenţiu Mihai, Directorul Executiv al APMGR, într-un comunicat remis redacției.

Companiile membre ale APMGR au cerut încă din 2015 un audit independent la CNAS, inclusiv transparentizarea modului de calcul al taxei clawback, dar aceste solicitări au fost ignorate. Producătorii de medicamente au fost obligaţi să plătească sume pe care nu le pot verifică şi au existat multe cazuri în care companiile au contestat aceste cifre în justiţie şi au şi câştigat. În plus, deşi APMGR a demonstrat clar că taxa clawback a ajuns la un nivel nesustenabil pentru producătorii de medicamente generice şi medicamentele ieftine sunt cele mai afectate de această taxa şi dispar de pe piaţă, demersurile lor au fost ignorate de autorităţi.

În cazul unei decizii finale a justiţiei în cazul fraudei de la CNAS, producătorii de medicamente generice vor acţiona în justiţie CNAS şi pe cei vinovaţi pentru a-şi recupera prejudiciul, precizează conducerea APMGR.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu putem acceptă şi nu putem fi de acord cu furtul, am deveni pur şi simplu părtaşi la aceste fapte. Din păcate, companiile mai pot recupera prejudiciul, pacienţii care au dispărut, nu” a adăugat Mihai.

APMGR susţine că este nevoie că şi instituţiile statului român, Guvernul, Ministerul Sănătăţii, să acţioneze de urgenţă, altfel vor lasă impresia că sunt complicii celor care au fraudat românii. Prin urmare, APMGR solicită Guvernului că imediat să dispună:

- Un audit independent la CNAS pentru a se verifică folosirea banului public, inclusiv prin verificarea şi transparentizarea datelor folosite în calculul taxei clawback;

-Suspendarea imediată a plăţii taxei clawback pentru medicamentele generice, pentru a se asigura că medicamentele esenţiale pentru milioane de pacienţi, rămân pe piaţă, iar locurile de muncă din industria locală sunt păstrate. APMGR reaminteşte că medicamentele generice sunt în general medicamente cu preţ redus, medicamente folosite în special de bolnavii cronici, de cei în vârstă, şi se adresează unor arii terapeutice de baza precum: boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator.

Conform unui studiu al CEGEDIM, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioada următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe din acestea sunt produse în România, de producători români, care fac exclusiv generice. O taxa pe vânzări de 30%, care se adaugă unei politici a celui mai mic preţ dintr-un coş de 12 ţări de referinţă, care se adaugă obligaţiei medicamentului generic de a fi la maximum 65% din preţul medicamentului inovativ al cărui generic este, combinată cu fraude în instituţii fundamentale ale sistemului de sănătate, nu poate să ducă decât la catastrofă pentru pacienţi şi faliment pentru industrie.