Procurorii DIICOT au pornit pe urmele pietrelor de la rinichii lui Emil Boc: „Am ajuns caraghiosul târgului”

Procurorii DIICOT au pornit pe urmele pietrelor de la rinichii lui Emil Boc: „Am ajuns caraghiosul târgului”

Dosarul penal în care chirurgul Mihai Lucan, fostul șef al Instititului de Urologie de Transplant din Cluj, este cercetat pentru delapidare se extinde. Primarul Clujului este verificat dacă a plătit niște operații făcute la clinica celebrului doctor

Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru EVZ că, în prezent, procurorii DIICOT verifică dacă fostul premier și actual primar al Clujului, Emil Boc, ar fi beneficiat de prestații gratuite la clinica privată a profesorului Mihai Lucan (foto jos), Lukmed. Pe scurt, procurorii verifică dacă Boc ar fi comis sau nu infracțiunea de conflict de interese, faptă pedepsită cu închisoarea de la unu la cinci ani. Potrivit acelorași surse, aceste informații ar putea fi descoperite în arhiva contabilă ridicată de la Lukmed, clini ca la care Boc s-a operat de mai multe ori pentru elimina rea unor calculi renali. Aceleași surse susțin că nu este clar dacă primarul Boc a plătit sau nu pentru prestațiile respective. „Tocmai aici este cheia problemei. Dacă nu a plătit pentru acele consultații și intervenții medicale efectuate la Lukmed, putem vorbi despre infracțiunea de conflict de interese, deoarece în anul 2006, la inițiativa primarului, adică Emil Boc, s-a pus în discuția Consiliului Local Cluj Napoca și aprobat o serie de condiții avantajoase de concesionare a unui teren din proprietatea municipiului Cluj Napoca, pentru clinica privată dat pe vremea lui Gheorghe Funar”, ne-a explicat un anchetator din cadrul DIICOT.

Ce spune articolul 301

Infracțiunea de conflict de interese este prevăzută de Codul Penal la articolul 301. Infracțiunea este comisă și atunci când cel vizat „a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”, în acest caz contravaloarea prestațiilor medicale de care ar fi beneficiat Emil Boc.

Din interpretarea acestui articol din Codul Penal rezultă că Emil Boc, actual primar al Clujului, ar putea fi acuzat de această infracțiune dacă a mers la Lukmed și nu a plătit. Dacă a plătit, atunci acuzațiile procurorilor se vor risipi.

Emil Boc și Vasile Dâncu ar fi fost citați la sediul DIICOT București, în acest dosar. Data emiterii citațiilor este dată ca certă, dar primarul Clujului susține că el nu a primit nimic.

„Cine mai ține chitanțe de acum zece ani?”

Emil Boc a declarat, pentru EVZ, că s-a tratat la clinica privată a lui Mihai Lucan, dar și la Institutul de Urologie din Cluj Napoca. Edilul a precizat că Emanuel Ungureanu, deputatul USR care a făcut denunțurile la DIICOT, încearcă acum să-și facă imagine publică pe spatele lui. Întrebat dacă a plătit pentru serviciile medicale prestate la clinica privată și dacă mai are chitanțele cu care să dovedească acest lucru, primarul Boc a precizat că nu mai are aceste chitanțe. „Să fie clar, eu nu am niciun fel de implicare în această poveste. Cine mai are chitanțe de acum 10 sau 13 ani? Nici dacă mergi la magazin nu mai păstrezi chitanța de ieri, dar de acum 10 ani. Să îmi arate cineva o lege a Statului Român care te obligă să păstrezi chitanțele atâția ani. Acum chiar am ajuns caraghiosul târgului?!”, a fost replica lui Boc.

Hotărârea de Consiliu din 2006

Întrebat de Hotărârea de Consiliu Local 82 din 2006, prin care s-au stabilit condițiile de concesionare pentru un teren de 1.000 de mp, unde s-a construit clinica privată Lukmed, Emil Boc a spus că nu-și mai aduce aminte: „În timpul mandatului meu, Consiliul Local a discutat doar despre schimbarea numelui uneia dintre firme care apărea în calitate de concesionar”. În Hotărârea respectivă se arată că edilul a propus acest proiect, care a fost aprobat de Consiliu Local. „Dacă mergeam în străinătate să mă operez sărea toată lumea cu gura pe mine că nu am încredere în sistemul medical românesc. Este chiar caraghios ce se întâmplă”, a încheiat Boc.

Recomandările noastre