Procesul de un deceniu al lui Tender cu RAFO a ajuns la pledoariile finale

Procesul de un deceniu al lui Tender cu RAFO a ajuns la pledoariile finale

Pe măsură ce se apropie un verdict final în cazul Rafo Carom, principala firmă a lui Ovidiu Tender a intrat în insolvență. Afaceristul a făcut un denunț și va benefi cia de reducerea pedepsei la jumătate. Audieri-maraton la Curtea de Apel București

La nouă ani de la trimiterea în judecată, procesul RAFO - Carom se apropie de final după o serie de peripeții procedurale. Armata de avocați a milionarului a reușit schimbarea completului de judecată, după ce a susținut că magistrații sunt incompatibili și că s-au antepronunțat față de vinovăția celor trimiși în judecată.

Noii magistrați, Mihai Mihalcea și Georgiana Tudor, au fost și ei recuzați de apărătorii lui Tender, pe diverse motive. De data acesta, Ovidiu Tender a fost prezent în sala de judecată. A susținut că vrea să dea declarații, dar nu la termenul de ieri, deoarece nu era pregătit. La fel a cerut, prin avocat, Marian Iancu, aflat în arest în urma unei condamnări în alt caz. Deși vrea să fie audiat, până acum nu a dorit să fie adus de gardieni în sala de judecată și a făcut cerere să fie judecat în lipsă.

Insolvență de urgență

Ne puteți urmări și pe Google News

Două lucruri importante s-au întâmplat la termenul de ieri: unul dintre avocați a anunțat în sală că principala firmă a holdingului ,TENDER SA, a intrat în insolvență. Într-adevăr, pe 15 mai, Tribunalul Timiș a decis deschiderea procedurii de insolvență față de TENDER SA, după ce o bancă a cerut acest lucru. Termenul a fost preschimbat de urgență de tribunal. Acest lucru vine după ce, pe 13 mai, un alt complet de judecată a decis să pună sechestru asigurator pe toată averea familiei Tender. Ulterior, sechestrul a fost anulat.

Al doilea lucru dezvăluit de apărători a fost acela că Ovidiu Tender are un „as” în mânecă. DNA i-ar fi eliberat un înscris potrivit căruia, în caz de condamnare, beneficiază de reducerea la jumătate a pedepsei deoarece a depus un denunț împotriva fostei șefe a DIICOT, Alina Bica.

Într-adevăr, Tender a povestit procurorilor DNA că Bica i-a cerut să-i vândă o fabrică din Făgăraș la un preț subevaluat, contra unei atitudini de non-combat a DIICOT față de cazul RAFO Onești. Apărătorii omului de afaceri au formulat zeci de cereri, de la audieri de martori la expertize și contraexpertize. Inclusiv Iacubov a fost invitat să vorbească în fața magistraților. După deliberări, solicitările au fost respinse, avocații, inclusiv doi din Luxemburg, fi indu- le permis să depună doar înscrisuri.

A urmat audierea lui Toader Găurean care a durat trei aproape ore. După o scurtă pauză, urma să fie audiat și Ovidiu Tender, potrivit dorinței acestuia. La închiderea ediției, procesul urma să se reia.

Dosar istoric tergiversat

Ovidiu Tender și Marian Iancu au fost trimiși în judecată, în 2006, rechizitoriul fiind întocmit de fosta șefă a DIICOT, Alina Bica. Tender și Iancu sunt acuzați că au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Onești și au prejudiciat- o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, sumă stabilită la nivelul anului 2003. Cât a stat la Tribunalul București, de-a lungul anilor, cazul a fost analizat de patru judecători, ultima, Irina Bădescu fiind cea care, în câteva luni, l-a condamnat pe Tender la 11 ani și 4 luni închisoare. Magistratul a precizat că principala infracțiune, cea de înșelăciune, se prescrie pe 9 iunie 2015, adică peste cinci zile.