Procesul „BEBELUȘII lui Franco” începe în Spania

Procesul „BEBELUȘII lui Franco” începe în Spania

Dr. Eduardo Vela va fi judecat pentru implicarea în traficul de „bebeluși furați” în timpul dictaturii lui Franco din Spania.

Eduardo Vela, un ginecolog de 82 de ani, va compărea în curând în fața justiției spaniole. El este bănuit că ar fi furat în 1969 o fetiță de câteva zile de la mama sa pentru a o încredința unei familii adoptive, în timp ce lucra la clinica madrilenă San Ramon.

Este primul proces deschis în cadrul scandalului numit „al bebelușilor furați în timpul franchismului”. În timpul dictaturii lui Franco (1939 – 1975), în anii 1940, dar și după moartea sa, sute de bebeluși ar fi fost furați la naștere pentru a fi vânduți sau donați altor familii.

După aproape cincizeci de ani, Ines Madrigal l-a acuzat pe doctor, care a lucrat la clinica San Ramon din 1961 până în 1981, că i-a falsificat certificatul de naștere pentru ca mama adoptivă să apară ca mamă biologică, scrie Le Figaro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Abia mai târziu, mama adoptivă, astăzi decedată, i-ar fi mărturisit adevărul. În perioada în care lucra ca voluntară într-o mănăstire, un preot ar fi pus-o în contact cu dr. Vela, care îi încredințase bebelușul.

Eduardo Vela este învinuit pentru răpire de minor și falsificare de documente oficiale.

În timoul lui Franco au existat mai multe astfel de răpiri, efectuate de medici sau de asistente. Fie că erau născuți în afara căsătoriei, fie că părinții erau opozanți ai lui Franco. Scopul era de a fura copiii „roșilor” pentru a-i „reeduca” în conformitate cu valorile catolice și naționaliste.

Aceste trafic ar fi fost dirijat în complicitate cu instituțiile religioase și cu clinicile private. După moartea lui Franco, furturile de bebeluși s-ar fi prelungit, în perioada democrației, până în anii 1980.

Abia în 1987, a fost promulgată o lege care reglementa adopția.

În total, circa 300.000 de bebeluși ar fi fost furați și vânduți.

Acest trafic de mare amploare a fost descoperit în 2010. De atunci, peste o mie de plângeri au fost depuse, însă multe dintre ele au fost casate pentru presrierea faptelor.

Astăzi, asociațiile victimelor interppelează justiția pentru a afla adevărul. Unele victime, devenite adulte, au reușit să-și cunoască familiile grație testelor ADN.

Este și cazul unei spaniole originare din Valencia, născute în 1964, care și-a regăsit mama biologică 50 de ani mai târziu, în 2013. După naștere, personalul spitalului i-a spus mamei că bebelușul s-a născut mort.