PROBLEME MAJORE pe piaţa CONSTRUCŢIILOR. IATĂ ce vor CONSTRUCTORII de la VIITORUL PREŞEDINTE

PROBLEME MAJORE pe piaţa CONSTRUCŢIILOR. IATĂ ce vor CONSTRUCTORII de la VIITORUL PREŞEDINTE

Scrisoarea deschisă a Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) către candidaţii la Preşedinţia României, aduce la cunoştiinţă cele mai importante cauze ale degradării situaţiei economico-sociale, cu care sectorul de construcţii se confruntă în ultimii şapte ani şi oferă rezolvări ale acestora.

Dacă în 2008 sectorul construcţiilor realizare 15,7 miliarde de Euro având circa 414.000 de angajaţi, în ultimii ani cifra de afaceri s-a poziţionat fluctuant în jurul a 9,5 miliarde de Euro, iar numărul angajaţilor s-a apropiat de 300.000. Nu sunt uitate nici fluxurile constante ale muncitorilor nevoiţi să plece în ţări precum Spania, Italia, Irlanda şi mai nou, Germania, Anglia şi Israel.

Lista întocmită de ARACO informează viitorii candidaţi la preşedinţie despre principalele cauze ale degradării echilibrului acestui sector de activitate. Iată ce au semnalat aceştia:

  1. „Alocări insuficiente şi incoerente pentru investiţii publice şi greutăţi considerabile în operaţionalizarea programelor cu finanţare comunitară.
  2. O perioadă medie de recuperare a creanţelor de 9-12 luni, într-un contrast regretabil faţă de Directiva comunitară privind plăţile întârziate, implementată anul trecut în legislaţia internă.
  3. O legislaţie a achiziţiilor publice aplicată nepermis de multe ori în mod abuziv de către entităţile achizitoare, abuz care se continuă şi în materie de condiţii contractuale.
  4. Menţinerea aproape iraţională a criteriului preţului cel mai scăzut ca determinant, ceea ce compromite, de cele mai multe ori, nivelurile de performanţă calitativ-tehnică necesare.
  5. Manifestarea prea extinsă a intereselor politice directe în alocările de lucrări, fapt generator de fraude şi manifestări în planul corupţiei.
  6. Un nivel mediu al profitabilităţii negativ în ultimii ani.
  7. O epidemie de insolvenţe şi ulterior falimente generate în principal de reducerea fluxurilor financiare şi mai ales de neplata datoriilorpentru serviciile prestate.
  8. Menţinerea la cote modestea a nivelurilor de salarizare cu efecte negative pe termen mediu şi lung în planul dinamicii de personal şi al programelor de pregătire profesională, cu impact negative direct asupra competitivităţii societarilor.
  9. O alterare contextuală regretablă a imaginii asociate sectorului, de multe ori cu sprijinul mass media, prin prezentarea incompletă a realităţii complexe din acest sector economic.”

Sectorul nu solicită subvenţii de nici un fel cid oar ca programele asumate politic să fie finanţate şi susţinute în mod consecvent, pe o legislaţie corectă aplicată onest, fără imixtiunea preferinţelor politice şi în condiţii asumate de competitivitate şi calitate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Propunerile ARACO pentru rezolvarea problemelor menţionate mai sus sunt următoarele:

  1. „Promovarea şi asumarea anuală şi multianuală a unor programe de investiţii sectoriale şi transparente şi substanţiale.
  2. Implementarea cât mai rapidă în legislaţia internă a Directivei achiziţiilor publice adoptată de instituţiile comunitare în ianuarie 2014.
  3. Implementarea în legislaţia internă a “Ofertei tehnico economice cea mai avantajoasă” drept criteriu de bază în locul “Preţului cel mai scăzut” în baza directivei comunitare 2014/24/UE.
  4. Promovarea în legislaţia internă a Certificării obligatorii a capabilităţilor tehnice şi umane ale operatorilor din sectorul de construcţii, aşa cum se practică în ţările dezvoltate UE.”