Prins beat la volan, taragotistul Dumitru Fărcaș a fost achitat pentru că este cetățean de onoare
- Mihai Şoica
- 5 august 2015, 00:00
Celebrul taragostist a fost iertat de procurorii clujeni de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, de un doar penal în care era cercetat pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice
Mitru Fărcaș, cum îi spun clujenii, a fost prins băut la volan în luna noiembrie 2014, în timp ce se întorcea de la Festivalul „Taragotul de aur”, organizat în onoarea lui. Pentru că era ora unu noapte și pentru că nu avea pornite farurile, un polițist l-a oprit în trafic și i-a cerut să sufle în etilotest. După câteva discuții în contradictoriu, Dumitru Fărcaș a colaborat și a acceptat să dea și probe de sânge. Analiza efectuată la Instititul de Medicină Legală din Cluj Napoca a indicat că taragotistul avea o alcoolemie de 1.05 grame la mie alcool sânge. Martorii susțin că, înainte de a se urca la volan, Fărcaș ar fi consumat cinci butelii de vin.
Deși mulți români sunt trimiși în judecată și condamnați pentru că au condus sub influența alcoolui, procurorii clujeni au luat decizia de a clasa dosarul în care era cercetat Dumitru Fărcaș, „din lipsă de interes”. Cu alte cuvinte, procurorul de caz, reprezentant al Ministerului Public, a considerat că Statul nu are nimic de câștigat dacă Dumitru Fărcaș ar fi fost condamnat.
Procurorul susține că nu există interes public pentru urmărirea faptei, în ciuda articolului 16 din Constituție, în care se arată că „cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminărari”.
FOTO: Procurorul de caz arată că Fărcaș este o personalitate culturală
„Are nenumărate distincții”
Pentru că Dumitru Fărcaș a recunoscut și a regretat sincer fapta, procurorul l-a iertat. „A circulat pe o distanță scurtă, de sub 100 de metri, pe timp de noapte, când circulația, atât rutieră cât și pietonală, este redusă. Alcolemia inculpatului a fost relativ redusă, de 1,05 grame la mie. Inculpatul s-a aflat la prima confruntare cu legea penală, este în vârstă de 78 de ani, are funcția de profesor universitar la Academia de Muzică ... are nenumărate distincții și premii, titlul de Doctor Honoris Cauza la Universitatea Cionstantin Brâncuși din Târgu Jiu”, susține procurorul. În susținerea deciziei, a mai contat faptul că Fărcaș este cetățean de onoare al orașelor București, Cluj și Baia Mare și a fost decorat de președintele României cu declarația Crucea Serviciului Credincios.