Principele Nicolae al României: „Nu puteam să înțeleg cu adevărat ce înseamnă o întoarcere a regelui în țară”

Principele Nicolae al României: „Nu puteam să înțeleg cu adevărat ce înseamnă o întoarcere a regelui în țară”

Sala C.S. Nicolescu Plopșor din cadrul Muzeului Olteniei Craiova – Secția de Istorie și Arheologie a găzduit luni seară lansarea volumului “Drumul spre casă. Filip-Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, prima carte dedicată celui mai tânăr membru al Casei Regale a României, în colecția “Cărți Regale”.

Evenimentul a avut loc în prezența ASR Principelui Nicolae al României. Vizibil emoţionat, Principele a vorbit despre momentele şi oamenii care i-au marcat copilaria şi i-au creionat personalitatea, dar şi despre momentul în care a decis să vină în România. Toate aceste detalii sunt cuprinse în “Drumul spre casă”.

ASR Principele Nicolae al României a devenit Principe al României cu rangul şi apelativul de Alteţă Regală la 1 Aprilie 2010, în conformitate cu Statutul Casei Regale, promulgat de Majestatea Sa Regele Mihai I al României, la 30 Decembrie 2007. 

„Este o carte de viață și despre oameni. Toți tinerii au trecut prin aceste etape la un moment dat. Cartea mea nu este o biografie, ci o introducere despre aventurile unui copil, despre oamenii care m-au ajutat să iau decizii să vin acasă. Povestea mea a început în 1992 când am venit pentru prima dată în România cu Regele Mihai I. Nu puteam să înțeleg cu adevărat ce înseamnă o întoarcere a regelui în țară. Este ceva extraordinar”, a mărturisit Principele Nicolae.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coautor al cărţii, Filip-Lucian Iorga a mărturisit la rându-i că, această carte înseamnă mult mai mult decât o carte, înseamnă un mesaj, o poveste de viață. „Drumul spre casă este drumul unui principe al României înapoi acasă. Titlul reprezintă drumul spre propria noastră identitate. Grație unei povești de viață a unui Pricipe al României care vine înapoi în țară sa putem să reușim fiecare dintre noi să revenim acasă. Noi nu suntem numai trecutul nostru, iar Casa Regală a României nu este numai trecut, ci și prezent. Noi trebuie să ne asumăm într-un fel sau altul identitatea noastră”. Filip-Lucian Iorga, fost consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României în  2008,  este director al Departamentului Memoria Exilului Românesc, din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.

Specializat în management

Fiul Principesei Elena a României şi al profesorului doctor Robin Medforth-Mills, ASR Principele Nicolae al României s-a născut la 1 aprilie 1985, la Meyrin, în Elveţia. A urmat ciclul primar şi gimnazial la şcoala Argyle House din Sunderland, Marea Britanie, până în anul 1999, apoi cursurile Colegiului Shiplake, din Henley on Thames, Marea Britanie.  În liceu, ASR Principele Nicolae al României a dobândit Certificatul GCSE în matematică, franceză, germană, literatură şi limbă engleză, tehnologia informaţiei, geografie şi ştiinţe (chimie, biologie, fizică), precum şi nivelul avansat al GCSE („A-level”) în limba franceză, ştiinţa afacerilor şi educaţie fizică. Între 2009 şi 2012, Principele Nicolae a urmat cursurile universitare la Colegiul Royal Holloway, Universitatea din Londra, în specializarea management.

Principele filantrop

În anul 2004, a fost lider asistent al unei expediţii în Africa de Sud, Namibia, Botswana, Zimbabwe, în 2005, a locuit pentru 4 luni în Kenya şi a participat la o expediţie în Madagascar, iar în anul 2006, a fost angajat în Kenya pentru a antrena trupele Armatei Britanice în rafting (vâslirea pe ape repezi de munte).  În ţară, ASR Principele Nicolae al României este implicat în numeroase activităţi civice şi filantropice, printre acestea numărând colaborarea cu Şcoala Britanică din Bucureşti, într-un proiect pe teme ecologice, susţinerea organizaţiilor de mediu ,,Mai Mult Verde” şi „Tăşuleasa Social”,  voluntariat în beneficiul Fundaţiei “Alpha Transilvană”, care îngrijeşte copii şi adulţi cu dizabilităţi severe, precum şi acordarea Înaltului Patronaj pentru Proiectul „Platet BSB”, derulat de British School of Bucharest. ASR Principele Nicolae al României colaborează cu Editura „Curtea Veche” (sursa: Pr. Marcel Răduţ Selişte). Evenimentul de lansare al cărţii face parte dintr-un turneu național de promovare.