Editura Evenimentul si Capital

Prima rectificare din 2015, fără depășirea țintei de deficit. Bani pentru dublarea alocațiilor. Bugetarii își primesc drepturile salariale

Executivul s-a întâlnit ieri pentru a aproba rectificarea bugetară FOTO: AGERPRES
Autor: | | 3 Comentarii | 2485 Vizualizari

Prima rectificare de buget alocă fonduri pentru recentele măsuri ale Executivului privind creșterile de salarii, de alocații, de beneficii pentru veteranii de război. De asemenea, unele ministere primesc bani suplimentari pentru cofinanțarea proiectelor europene

Rectificarea aprobată ieri de Guvern alocă fonduri pentru măsurile de creșteri de venituri decise în ultimul timp de Executiv, dar și pentru măsurile reparatorii decise de instanță.

Sunt incluși bani pentru majorarea alocațiilor pentru copii, dar și a salariilor personalului nedidactic sau soldelor personalului militar din cadrul NATO.

„Alocăm toți banii necesari pentru plata alocațiilor mărite pentru copii, pentru plățile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de război, pentru foști deținuți politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomați, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale”, a spus premierul Victor Ponta înainte de ședința de Guvern.


De la 1 iunie alocația pentru copii s-a dublat, de la 42 la 84 de lei, Ministerul Muncii primind bani suplimentari în acest sens


Un alt capitol important din rectificare îl constituie tăierea din sumele destinate inițial cofinanțării proiectelor din fonduri europene, de la Ministerul Transporturilor, care a întârziat demararea mai multor proiecte de investiții, dar și suplimentarea sumelor alocate cofinanțărilor proiectelor cu finanțare UE, pentru alte ministere.

De asemenea, primăriile primesc în plus peste un miliard de lei, ce vor merge, în special, spre acele bugete ale autorităților locale pentru care fondurile au fost diminuate față de anul anterior.

Alocații majorate și pensii de serviciu

Circa 1,2 miliarde de lei merg către Ministerul Muncii, care va intermedia plata dublării alocațiilor pentru copii, de la 42 la 84 de lei, de la 1 iunie 2015. De la aceeași dată, alocațiile pentru copiii cu handicap au crescut de la 84 la 200 de lei.

Măsurile sunt prevăzute în Legea 125, adoptată în acest an. Banii din rectificare asigură, de asemenea, plata pensiilor de serviciu pentru: personalul aeronautic și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești.

De asemenea, se asigură plata indemnizațiilor majorate pentru persoanele persecutate din motive politice și etnice, veterani și văduve de război.

Bani pentru hotărârile CEDO

Ministerul Finanțelor urmează să primească circa 530 de milioane de lei pentru aplicarea unor hotărâri CEDO și despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăților.

12% în plus la salariu pentru personalul nedidactic

Rectificarea asigură și majorarea veniturilor personalului nedidactic din învățământul preuniversitar, fiind incluși aici atât angajații care asigură paza instituțiilor, personalul care se ocupă de administrarea clădirilor, îngrijitorii, contabilii, bucătarii, cât și persoanele implicate în asigurarea pazei.

Măsura a fost dispusă prin Ordonanța 27, aprobată de Exe cutiv în acest an.

O jumătate de miliard de lei pentru drepturi câștigate în instanță

Actuala rectificare asigură și a treia tranșă din titlurile executorii pentru drepturile salariale obținute în instanță, în valoare de 594 milioane de lei.

Solda militarilor NATO, creștere cu 30%

Legea 171 din 2015 stabilește că solda angajaților Ministerului Apărării Naționale încadrați în structuri NATO care funcționează pe terito-riul României, se majorează cu 30%. Banii sunt asigurați, de asemenea, prin actuala rectificare.

Creștere a cofinanțării proiectelor europene

Ministerul de Interne, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății și Serviciul de Telecomunicații Speciale primesc fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor care beneficiază de bani europeni. De exemplu, Mediul primește 288 de milioane de lei, în timp ce MAI va beneficia de fonduri suplimentare de 253 de milioane de lei, în acest sens.Consiliul Fiscal: Ținta de deficit nu va fi depășită

Consiliul fiscal consideră că rectificarea bugetară nu va determina depășirea țintei de deficit bugetar stabilită pentru acest an. „Consiliul fiscal apreciază că încadrarea în ținta de deficit bugetar pe anul în curs în contextul menținerii parametrilor actuali ai politicii fiscal-bugetare se va realiza cu ușurință, iar balanța riscurilor apare drept înclinată în direcția înregistrării unui deficit bugetar mai redus decât cel țintit”, scrie în raportul realizat de instituție. Cu toate acestea, atrage atenția Consiliul, ținta va fi atinsă și din cauza nerealizării cheltuielilor de investiții, date fiind atât experiența din 2014, cât și realizarea programului semestrial.

Sănătatea primește bani în plus

Deși, inițial, părea că rectificarea bugetară va reduce bugetul alocat Ministerului Sănătății, oficialii români au explicat că acest domeniu va primi bani suplimentari.


FOTO : Klaus IohannisÎn aparență, bugetul se diminuează per sold cu aproape 614 milioane lei, dar oficialii au menționat că scăderea provine din transferul către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate, a peste 792 milioane lei. În acest transfer, Ministerul Sănătății joacă doar rolul de intermediar.

În schimb, se suplimentează sumele destinate proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, cu peste 138 milioane lei, și investițiilor la spitale, destinate în principal secțiilor de terapie intensivă, cu aproape 44 de milioane de lei.

Guvernul a aprobat creșterea salariilor pentru 69 de înalți demnitari

Ordonanța Guvernului 14/ 2015 dă undă verde majorării câștigurilor a 69 de înalți demnitari. Bugetul alocat salariilor angajaților din Administrația Prezidențială, de exemplu, va crește cu aproape un milion de lei pentru ultimele cinci luni din acest an, potrivit actului normativ privind rectificarea bugetară. Președintele Klaus Iohannis va avea un salariu brut de 21.000 de lei, din august, de la aproape 7.000 de lei în prezent.

Ceilalți beneficiari

Printre cei 69 de „favorizați” se numără Călin Popescu Tăriceanu, pre ședintele Senatului, Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, și premierul Victor Ponta, care vor câștiga cât președintele Iohannis. Gabriel Oprea, care ocupă funcția de Viceprimministru, va primi 20.000. La nivel de ministru, salariul brut va fi la fel ca cel plătit consilierilor prezidențiali și șefilor de servicii secrete: puțin peste 19.000 lei. La Senat, bugetul alocat cheltuielilor de personal crește cu aproape 2,8 milioane lei după actuala rectificare. Vicepreședinții, secretarii și chestorii Senatului vor avea, fiecare, o indemnizație brută de peste 19.000 lei. La Camera Deputaților, bugetul crește cu 8 milioane de lei, iar la Secretariatul General al Guvernului, cu peste 7 milioane de lei. Vicepreședinții, secretarii și chestorii Camerei Deputaților vor primi peste 19.000 lei pe lună, brut. La Ministerul Afacerilor Externe și cel al Finanțelor majorările de salarii sunt incluse în creșterea totală a cheltuielilor cu personalul, de 20 de milioane și, respectiv, circa 35 milioane de lei.

Transporturile, minus un milion de lei la rectificare

Ministerul Transporturilor s-a văzut, în urma rectificării, cu o reducere de aproape un miliard a bugetului pe acest an. Cauza o reprezintă, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, slaba performanță în atragerea de fonduri europene. Teodorovici a acuzat ministerul de lipsă de profesionalism și iresponsabilitate. Bugetul ministerului se reduce cu 985 de milioane de lei, prin diminuarea prevederilor bugetare cu suma de un miliard de lei la titlul „Proiecte cu finanțare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare”. Potrivit unor cifre estimative, România a pierdut aproape 3 miliarde euro din Programul Operațional pentru că Transporturile nu ar fi capabile să atragă toată suma până la expirarea termenului din 31 decembrie 2015.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate