Editura Evenimentul si Capital

Prima rectificare din 2015, fără depășirea țintei de deficit. Bani pentru dublarea alocațiilor. Bugetarii își primesc drepturile salariale

Executivul s-a întâlnit ieri pentru a aproba rectificarea bugetară FOTO: AGERPRES
Autor: | | 3 Comentarii | 2496 Vizualizari

Prima rectificare de buget alocă fonduri pentru recentele măsuri ale Executivului privind creșterile de salarii, de alocații, de beneficii pentru veteranii de război. De asemenea, unele ministere primesc bani suplimentari pentru cofinanțarea proiectelor europene

Rectificarea aprobată ieri de Guvern alocă fonduri pentru măsurile de creșteri de venituri decise în ultimul timp de Executiv, dar și pentru măsurile reparatorii decise de instanță.

Sunt incluși bani pentru majorarea alocațiilor pentru copii, dar și a salariilor personalului nedidactic sau soldelor personalului militar din cadrul NATO.

„Alocăm toți banii necesari pentru plata alocațiilor mărite pentru copii, pentru plățile suplimentare aprobate de Parlament pentru veteranii de război, pentru foști deținuți politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomați, pentru grefieri, pentru toate categoriile sociale”, a spus premierul Victor Ponta înainte de ședința de Guvern.


De la 1 iunie alocația pentru copii s-a dublat, de la 42 la 84 de lei, Ministerul Muncii primind bani suplimentari în acest sens


Un alt capitol important din rectificare îl constituie tăierea din sumele destinate inițial cofinanțării proiectelor din fonduri europene, de la Ministerul Transporturilor, care a întârziat demararea mai multor proiecte de investiții, dar și suplimentarea sumelor alocate cofinanțărilor proiectelor cu finanțare UE, pentru alte ministere.

De asemenea, primăriile primesc în plus peste un miliard de lei, ce vor merge, în special, spre acele bugete ale autorităților locale pentru care fondurile au fost diminuate față de anul anterior.

Alocații majorate și pensii de serviciu

Circa 1,2 miliarde de lei merg către Ministerul Muncii, care va intermedia plata dublării alocațiilor pentru copii, de la 42 la 84 de lei, de la 1 iunie 2015. De la aceeași dată, alocațiile pentru copiii cu handicap au crescut de la 84 la 200 de lei.

Măsurile sunt prevăzute în Legea 125, adoptată în acest an. Banii din rectificare asigură, de asemenea, plata pensiilor de serviciu pentru: personalul aeronautic și personalul auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești.

De asemenea, se asigură plata indemnizațiilor majorate pentru persoanele persecutate din motive politice și etnice, veterani și văduve de război.

Bani pentru hotărârile CEDO

Ministerul Finanțelor urmează să primească circa 530 de milioane de lei pentru aplicarea unor hotărâri CEDO și despăgubiri aferente procesului de restituire a proprietăților.

12% în plus la salariu pentru personalul nedidactic

Rectificarea asigură și majorarea veniturilor personalului nedidactic din învățământul preuniversitar, fiind incluși aici atât angajații care asigură paza instituțiilor, personalul care se ocupă de administrarea clădirilor, îngrijitorii, contabilii, bucătarii, cât și persoanele implicate în asigurarea pazei.

Măsura a fost dispusă prin Ordonanța 27, aprobată de Exe cutiv în acest an.

O jumătate de miliard de lei pentru drepturi câștigate în instanță

Actuala rectificare asigură și a treia tranșă din titlurile executorii pentru drepturile salariale obținute în instanță, în valoare de 594 milioane de lei.

Solda militarilor NATO, creștere cu 30%

Legea 171 din 2015 stabilește că solda angajaților Ministerului Apărării Naționale încadrați în structuri NATO care funcționează pe terito-riul României, se majorează cu 30%. Banii sunt asigurați, de asemenea, prin actuala rectificare.

Creștere a cofinanțării proiectelor europene

Ministerul de Interne, Ministerul Mediului, Ministerul Sănătății și Serviciul de Telecomunicații Speciale primesc fonduri suplimentare pentru cofinanțarea proiectelor care beneficiază de bani europeni. De exemplu, Mediul primește 288 de milioane de lei, în timp ce MAI va beneficia de fonduri suplimentare de 253 de milioane de lei, în acest sens.Consiliul Fiscal: Ținta de deficit nu va fi depășită

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate