Președinții din Liga I avertizează: „Dacă nu iese afacerea cu drepturile TV, murim”

Președinții din Liga I avertizează: „Dacă nu iese afacerea cu drepturile TV, murim”

Conducătorii din prima divizie avertizează că, fără banii de la televiziuni, fotbalul autohton intră în colaps. „Ar rămâne opt echipe”, crede Cornel Șfaițer, reprezentantul FC Botoșani.

Afacerea drepturilor de televizare rămâne un subiect sensibil pentru fotbalul autohton. Dependente în mare măsură de banii proveniți de la televiziuni, cluburile din primul eșalon așteaptă cu nerăbdare să vadă cum se va finaliza, din punct de vedere financiar, artificiul făcut de LPF și Arpad Paszkany.

Sunt garanții verbale, nu bancare

Televiziunile Look TV și Transilvania Live vor transmite partidele din Liga I, începând cu sezonul 2014 - 2015, dar marea problemă este legată de operatorii de cablu. Aceștia vor fi nevoiți să mărească abonamentele, în medie, cu 2-3 lei, pentru a amortiza eventualii bani plătiți către cele două entități media.

EVZ a discutat cu doi președinți ai echipelor din primul eșalon, iar ideea de bază este legată de banii din drepturile TV. „Sunt convins că fără aceste sume, venite de la televiziuni, ar rămâne opt echipe în campionat. Am muri. S-ar trece la sistemul play-off și play-out, nici nu vreau sămi imaginez. Puține cluburi nu sunt dependente de banii din televizări. Noi am primit garanții că vom încasa banii. Deocamdată nu ne facem probleme, dar garanții nu ai decat atunci când deții un cont în bancă”, ne-a spus Cornel Șfaițer, președinte la FC Botoșani.

Ioan Horoba, conducătorul celor de la Gaz Metan Mediaș, dă credit noilor deținători ai drepturilor TV, până la proba contrarie. „Săptămâna viitoare, pe 8 aprilie, vom discuta problema în Adunarea Generală a LPF. Se va face vorbire și despre Cupa Ligii, noua competiție. Nouă ni s-a garantat că primim banii, deocamdată eu am treabă cu întocmirea dosarului de licențiere”, ne-a declarat șeful medieșenilor, care a recunoscut că banii primiți de la LPF sunt vitali pentru existența echipei. „Steaua, Petrolul și încă vreo 3-4 echipe nu stau în acești bani. Gaz Metan are un buget asigurat în măsură de 50% de suma încasată din drepturi”, a mai afirmat Horoba.

În Liga I, marea bătaie este pentru supraviețuire

Majoritatea formațiilor din Liga I se confruntă cu mari probleme financiare și fiecare zi înseamnă o luptă pentru supraviețuire. Steaua, Astra Giurgiu și Petrolul Ploiești se descurcă onorabil cu banii, chiar dacă mai au restanțe salariale către jucători. Dinamo, Viitorul, Concordia Chiajna, Pandurii, Gaz Metan Mediaș, Ceahlăul și FC Botoșani încearcă să stea pe linia de plutire. CFR Cluj are mari dificultăți, și asta după ce a încasat în sezonul trecut peste 20 de milioane de euro din participarea în Liga Campionilor și transferuri. La FC Vaslui, jucătorii au intrat în grevă, iar Adrian Porumboiu a renunțat la finanțare. „U” Cluj și Oțelul sunt în insolvență, Săgeata Năvodari, FC Brașov și Corona Brașov fac eforturi disperate pentru a încheia acest sezon al Ligii I.