Premiile Capital: Cei mai performanți jucători ai industriei românești

Premiile Capital: Cei mai performanți jucători ai industriei românești

Mai are România industrie, având în vedere ca în ultimii 25 de ani s-au închis zeci sau chiar sute de fabrici sau uzine? Exportăm doar materie prima întrucât nu avem capacitatea de a realiza produse finite cu valoare adaugată mare?

Cel mai probabil, nostalgicii fostului regim comunist ar spune da, însă, dacă ne uităm mai atent, putem observa că România nu este o țară dezindustrializată. Anul trecut, cel mai mare aport la creșterea economică l-a avut industria, iar cei mai mulţi angajați din economie activează în acest sector.

Un sfert din PIBul economiei provine din industrie, 1,37 milioane de salariaţi se regăsesc în acest sector, companiile din industrie au realizat investiții de peste 50 miliarde lei.

Cele mai eficiente companii

Ne puteți urmări și pe Google News

În ultimele săptămâni, redactorii Capital au radiografiat toate sectoarele industriei și au propus mai multe companii care au performat anul trecut și în primul semestru al acestui an. Dintre acestea au fost selectate doar zece pentru fiecare sector, pe care le-au prezentat în cadrul revistei Capital, dar și pe siteul www.capital. ro, cu povestea experienței relevante din 2014. La fiecare categorie au fost desemnaţi trei finalişti care au fost premiaţi în cadrul evenimentului Gala Industriei Româneşti, care a avut loc marţi seara la Athenee Palace Hilton.

Dacia, cea mai importantă distincție

Marele premiu al galei a fost câștigat de compania Automobile Dacia, cea mai mare companie din România după cifra de afaceri raportata pentru anul trecut.

Există şi două premii speciale pentru tehnologie şi inovaţie, acordate companiilor OMV Petrom și Exxon Mobil. Cele două mari companii petroliere realizează, în premieră, cea mai mare campanie de explorare, în perimetrul Neptun din Marea Neagră, utilizând tehnologie de ultimă generaţie. Pentru cea mai mare fuziune din industria românească, premiul este acordat companiilor Holcim și Lafarge.

„Fuziunea dintre Holcim şi Lafarge reprezintă cea mai importantă tranzacție încheiată în ultimii 20 de ani în industria mondială a materialelor de construcţii. Compania rezultată în urma fuziunii va avea vânzări anuale de aproximativ 40 mld. euro şi va deveni cel mai mare producător de ciment din lume”, a declarat Oana Osman, redactorulşef al revistei Capital.

Câștigătorii Galei

  • Industria auto: Star Transmission
  • Industria energetica: Rompetrol Rafinare
  • Industria grea: Reloc Electroputere VFU Craiova
  • Industria mobilei: IKEA
  • Industria usoara: Musette
  • Industria chimica și a materialelor de construcții: Saint-Gobain
  • Industria alimentara: Albalact
  • Industria IT: Bitdefender