Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului - lansare la Cărtureşti Verona

Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului - lansare la Cărtureşti Verona

Pe 26 februarie are loc evenimentul de lansare a cărţii „Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravieţuit Holocaustului” de Helga Weissová, de la ora 18.30, la Librăria Cărtureşti-Verona.

Jurnalul, publicat de Editura Pandora M, parte a Grupului Editorial TREI, este „o mărturie cutremurătoare, ilustrată cu desenele unui copil de 11 ani, despre tragedia Holocaustului“ (Publishers Weekly). Alături de Helga Weissová, care va intra din direct cu cititorii prin Skype, se vor afla: Elisabeta Lasconi - critic literar, Roman Prosa - Consulul Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, Mircea Dan Duţă - traducător, Magdalena Mărculescu - director editorial Grupul Editorial Trei. În 1938, Helga Weissová era o elevă din Praga. Împreună cu alţi 45 000 de evrei din oraş, familia Helgăi s-a confruntat cu primul val al invaziei naziste: tatălui său i s-a interzis să lucreze, iar ei să meargă la şcoală. Pe măsură ce vedea pe viu ororile naziştilor, Helga a început să-şi însemneze experienţele într-un jurnal. În 1941, Helga şi părinţii săi au fost trimişi în lagărul de concentrare de la Theresienstadt. Acolo ea a continuat să scrie, cu o acurateţe remarcabilă, despre barăcile sordide, raţionalizarea nemiloasă a hranei şi execuţii – dar şi despre speranţa la care n-a renunţat, chiar şi în cele mai cumplite condiţii. La 15 ani a fost mutată, împreună cu mama sa, în lagărul de la Auschwitz. Aici prizonierii au fost sortaţi chiar de către Josef Mengele: la stânga, cei care mergeau la cuptoarele de incinerare, la dreapta, cei care erau cruţaţi. După zece zile, a fost deportată la Freiberg, lângă Dresda, scăpând iarăşi cu viaţă, în urma unui marş forţat de 16 zile. Din cei 15 000 de copii sub 16 ani închişi la Theresienstadt şi trimişi apoi la Auschwitz, doar 100 au supravieţuit. Autoarea va vorbi despre situaţia actuală din lume, despre modul în care sunt priviţi evreii în prezent şi care sunt măsurile care ar trebui luate pentru ca discriminarea şi indiferenţa să nu mai existe. Într-un interviu acordat Mediafax în urmă cu o lună, pictoriţa Helga Weissová a declarat că în 1945, când a fost eliberată din lagăr, nu credea că, la 70 de ani după, se vorbeşte iarăşi despre acest subiect pentru că „pericolul este din nou în jurul nostru”.

Helga Hošková-Weissová (n. 1929, în acelaşi an cu Anne Frank) este o artistă cehă de origine evreiască, supravieţuitoare a Holocaustului. Folosindu-şi talentul pentru desen şi pictură, Helga a scris un jurnal ilustrat cu imagini din viaţa sub ocupaţie nazistă, document care a supravieţuit războiului. Păstrat de unchiul ei, care l-a ascuns în peretele unei barăci din lagărul Theresienstadt, jurnalul Helgăi a fost completat ulterior cu evocări ale experienţelor din lagărele de la Auschwitz, Freiberg şi Mauthausen. După al Doilea Război Mondial, Helga s-a întors la Praga, unde a studiat pictura cu artistul ceh Emil Filla. După revoluţia din noiembrie 1989, a avut multe expoziţii cu lucrările sale, atât în Cehia, cât şi în Austria, Germania şi Italia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News