Povestea totală a Radio Total

Povestea totală a Radio Total

În 15 ani de existenţă, postul asumat recent de grupul Realitatea Caţavencu a trecut de la un mediu influent la un canal pierdut în urma clasamentelor de audienţă.

În 1993, Tudor Muşat a intrat ca redactor de ştiri în postul nou lansat de Cornel Nistorescu şi a ajuns director general. Până alaltăieri, a lipsit doar trei ani din Radio Total (1996-1999), post asumat recent de Realitatea-Caţavencu, pentru a lucra la secţia română a BBC. A demisionat invocând lipsa unui plan al postului care în 15 ani de existenţă a trecut prin mai multe etape, cu suişuri şi ani în care era o voce influentă. „Nu există perspectivă“ „S-au acumulat mulţi ani într-un loc, multă oboseală şi sunt schimbări în trust a căror filosofie nu o înţeleg pe deplin“, îşi justifică gestul Tudor Muşat. Mai precis, „în cadrul trustului, nu a reuşit nimeni să exprime un rol, un plan, o perspectivă pentru staţie“. „Cred că este nevoie de cineva cu forţe proaspete. Pot spune că a fost o despărţire amicală“, a adăugat fostul şef al Radio Total. „O să-l aşezăm într-un format foarte clar. Este un proiect de reformatare la sfârşitul lunii mai“, a declarat Călin Husar, directorul Diviziei radio din Realitatea- Caţavencu.

Povestea Total începe în 1993, într-o perioadă în care „Evenimentul zilei“ domina presa scrisă. Cornel Nistorescu, acţionar al EVZ în acea perioadă, lansează Radio Total, împreună cu Liviu Tofan, fost jurnalist la Europa Liberă. „Îşi propunea să fie un radio care să acopere carenţele postului de stat“, povesteşte Tudor Muşat, care intra atunci în radio ca redactor la Ştiri.

Era un post foarte „vorbit“, cu ştiri şi talk-show-uri. Aveau emisiuni Cornel Nistorescu, Jeana Gheorghiu, Carmen Bendovschi, Mircea Toma şi Mihai Tatulici. Din punct de vedere muzical, linia era aşanumitul „Adult Contemporary“, un format adresat adulţilor, într-un context în care celelalte (puţine) posturi de pe piaţă erau axate pe hituri. Primii doi ani au urmat această direcţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Total conta foarte mult atunci poate şi prin faptul că era legat de EVZ, prin acţionarul Cornel Nistorescu. Era un mediu alternativ de informaţie, opinie, chiar şi muzică“, spune Muşat. Prima schimbare majoră fost în 1996, când trustul francez Lagardere a cumpărat o parte importantă din post. „Total a devenit mult mai comercial, iar emisiunile s-au axat pe divertisment“, spune Muşat. Dintre vechii prezentatori a rămas doar Cornel Nistorescu. Reţeta comercială franţuzească a dat roade, cu un vârf între anii 1998 şi 2000. Robert Turcescu avea atunci un interviu zilnic la Total. Un alt nume era Cristina Stănciulescu, în prezent redactor-şef al revistei „Viva“. Experimentul Culcer În 2003, francezii au ieşit din acţionariatul Radio Total, preferând să rămână cu Radio 21 şi cu Europa FM. În structura de proprietate a intrat Federaţia Sindicatelor Libere şi Independente din Petrom, reprezentată de Liviu Luca. Rodica Culcer a venit la conducerea Total şi a încercat să-l transforme într-un post informativ cu ştiri dese, talk-show-uri, informaţii utilitare şi opinii.

Au venit Ovidiu Şimonca şi Cosmin Prelipceanu. Experimentul nu a reuşit, în condiţiile în care Europa FM era în plină dezvoltare, iar Realitatea îşi făcea loc pe TV. Ultimii trei ani au marcat o derivă a postului de radio. În 2005, Total a decis să revină la un format comercial. A fost adus Şarpe, un DJ celebru la începutul anilor ’90. Din punctul de vedere al acţionariatului, Total s-a înrudit cu trustul lui Sorin Ovidiu Vîntu, după ce acesta a cumpărat Realitatea TV, în care şi „petroliştii“ lui Liviu Luca erau prezenţi.

Radio Total nu a fost însă asumat oficial de SOV decât la sfârşitul anului trecut. În această perioadă, potrivit informaţiilor EVZ, nici Vîntu, nici petroliştii lui Luca nu au investit în postul de radio. Tudor Muşat este diplomat: „A fost doar o perioadă dificilă, în care am încercat să ne menţinem pe piaţă“. În cifre situaţia e clară: anul trecut, în primăvară, cu 26.000 de ascultători, era pe locul 10 în Bucureşti. CARTE DE VIZITĂ 12 ani „totali“ Tudor Muşat şi-a început activitatea jurnalistică în funcţia de reporter la Mediafax şi Pro FM, după ce a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Apoi, s-a alăturat echipei Radio Total încă de la înfiinţarea postului.

A fost, pe rând, redactor, redactor-şef, director de programe şi director general. Între 1996 şi 1999 a lucrat la BBC Londra ca redactor şi producător. Muşat a fost nominalizat la premiile CRP în 2002 şi 2003 pentru seria de reportaje „Oglinda retrovizoare“. Totodată, a realizat talk-show-urile radiofonice „Fir încins“ şi „Turnul de control“.