Editura Evenimentul si Capital

Povestea mafiotului care voia să fugă în Belize cu pașaport românesc falsificat

Primele rețineri în acest caz au fost făcute în martie 2015 FOTO: EVZ
Autor: | | 2 Comentarii | 6142 Vizualizari

O rețea de falsificatori din Moldova a reușit să contrafacă acte de identitate românești. Liderul acesteia era un angajat al unui serviciu de securitate. Printre amatorii de falsuri: urmăriți general și suspecți de terorism

Teroriști, membri ai mafiei sau urmăriți general au apelat la serviciile unei grupări din Republica Moldova care au reușit să falsifice perfect acte de identitate românești. Liderul organizației a fost identificat în discuțiile telefonice ca „Dorin”, locuiește în Chișinău și este „posibil funcționar public într-o structură de securitate”.

Detaliile apar în rechizitoriul procurorilor Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din Parchetul General, prin care au fost trimiși în judecată liderul rețelei din România, Nicu Rus (47 de ani) și alte zece persoane. Cazul a explodat în februarie 2015, atunci când cinci sirieni suspectați de terorism, care au fost prinși în Italia, cu acte de identitate false, după ce au apelat la această grupare: patru aveau cărți de identitate românești, unul avea documente emise de statul ceh. În martie 2015, procurorii SUPC și ofițerii Direcției Generale Anticorupție (DGA) au făcut primele descinderi, iar magistrații au emis mandate de arestare pentru mai multe persoane.

Monitorizați

În timpul monitorizării, Nicu Rus l-a sunat de mai multe ori pe „Dorin”, care, uneori, îi spunea că este într-o misiune și nu poate vorbi. De altfel, Nicu Rus îi și spune unui colaborator: „Da, măi, nu că ăsta- i om mare, lucră în garda de corp a președintelui. Nu-i piele de...”. Din întreaga rețea din România, Nicu Rus este singurul care- l cunoaște pe „Dorin” și doar el ținea legătura, telefonic, cu acesta. Misiunea lui Nicu Rus în România era: achiziționarea de pașapoarte expirate sau temporare, procurarea de folii de securizare și de cerneală specială pentru imprimat documentele -cu ajutorul lui Cristian Ionuț Bot, fost lucrător al Serviciului Pașapoarte Maramureș, și să găsească clienți pentru acte de identitate falsificate. Prețul unui set complet de documente: 3-4.000 de euro pentru o carte de identitate, un permis de conducere și un pașaport turistic. Actele erau falsificate aproape perfect și treceau testul cu lampa cu infraroșii. Rețeaua oferea și reduceri, dacă erau comenzi ferme.

Zeci de pașapoarte falsificate

Procurorii SUPC au observat că aproape 100 de acte de identitate au fost falsificate în câteva luni. Atunci când cumpărau pașapoartele expirate, Nicu Rus motiva că acestea sunt necesare „că vor să ajute bărbați din Ucraina, să nu facă armata și să-i ducă în Italia”. „Deci îți dai seama, dacă-n America io l-am trecut pă un urmărit general”, se lăuda Zsolt- Robert Gyongy, unul dintre oamenii de încredere a lui Nicu Rus.

„Să ia lentile de contact”

Un moment a mu zant, în cazul cetățeanului irlandez, Tyndal Keith, pe numele căruia au fost făcute acte de identitate românești,cu identitatea Costică Nemțanu, din satul Finteușu Mic, comuna Satulung (Maramureș), falsificatorii au greșit culoarea ochilor și înălțimea.

Pentru a schimba culoarea ochilor, trebuia plătit un alt document. Rus Nicu nu voia să mai dea alți bani și l-a sfătuit: „Auzi, acolo știi tu la înălțime și ochi nu poate, numa’ înălțimea. Felinarele și dacă luăm niște lentile de contact”. „Și ăla sută la sută nu se vede, că ăsta-i meticulos, se uită”, preciza Rus.

În discuții, gruparea folosea un limbaj codificat: „purici”- elementele de siguranță, „horinca” -cerneala specială, „muncitorul” - cel care făcea falsurile, „copilul” - cel care prelucra fotografiile, „cămașa” - pașaportul expirat, „caiete” - pașaportul falsificat, „redresor”, „porc”- documentul contrafăcut, „videoclip” - poze sau „dulap”, „mese” şi „scaune”- pașaport, carte de identitate și permis de conducere.

„Îi tăt number one, nu ai mai văzut”

Într-un alt caz, procurorii SUPC au date potrivit cărora s-a încercat falsificarea unui pașaport pentru un cetățean turc, de origine kurdă, care ar fi suspect de terorism. Totul începe în Germania, acolo unde românca Amanda Balog, sora lui Adrian-Mircea Pop –cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, îi cere fratelui să o ajute cu o carte de identitate și un pașaport românesc pentru fratele unui coleg de muncă. Prețul: 7.000 de euro.

Pop a apelat la Rus, care a luat legătura cu Dorin, iar actul a fost făcut. „Te sun eu, da îi tăt number one, așe ceva nu ai mai văzut”, se lăuda Rus.

Adrian-Mi rcea Pop a declarat procurorilor că cetățeanul nu ar fi folosit niciodată actele falsificate, care ar fi fost executate profesionist. „Rus Nicu a folosit o lampă cu ultraviolete, arătându-mi originalitatea documentelor respective. Într- adevăr, cele două documente prezentau elementele de siguranţă specifice... Pașaportul a mai fost luat de Rus Nicu încă o dată pentru a-i aplica o viză de intrare în Turcia”.

„Afectează imaginea României și aderarea la spațiul Schengen"

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate