Povestea falsului călugăr Ilie, escrocul care spovedea tinere dornice de măritiș
- Petrisor Cana
- 19 februarie 2015, 00:00
Un bărbat din județul Argeș a reușit să păcălească, din anul 2.000 încoace, mulți credincioși. Avea haine monahale, spovedea credincioșii și încasa bani pentru pomelnice și acatiste. Dădea binecuvântări chiar și mașinilor. Acasă, avea program de slujbe.
Un incident care a avut loc, marți, în curtea bisericii „Sfântul Anton” din Centrul Vechi al Bucureștiului, a scos la iveală povestea unui fals călugăr care a înșelat mulți credincioși în ultimii 15 ani. Îmbrăcat „regulamentar”, cu sutană și patrafir, omul luase acatiste și pomelnice de la mai mulți enoriași strânși în curtea bisericii pe care el s-a oferit să le ducă în lăcașul de cult. De bună credință, cei care stăteau la coadă au introdus în hârtia pe care scriseseră rugăciunile și câte o sumă de bani.
Spre surprinderea enoriașilor, „duhovnicul” n-a fost lăsat să intre în biserică de către administratorul lăcașului de cult. Demascat, el a sărit la bătaie, a început să blesteme și să-i scuipe pe credincioșii aflați în curte. Mai mult, din stradă, a început să înjure și să blesteme Biserica. O patrulă a Poliției Locale a Municipiului București (PLMB) a intervenit și l-a reținut. Agenții au constatat că bărbatul îmbrăcat în haine preoțești este un impostor care a mai fost implicat în alte scandaluri în centrul Bucureștiului.
A stat în casa unei avocate
Asupra falsului preot au fost găsite sticluțe cu mir, o cruce, pomelnice și acatiste, icoane, cărți de rugăciune precum și patrafirul. Pe falsul călugăr îl cheamă Ion, are 47 de ani, dar își zicea „călugărul Ilie”. Oficiali din Poliție ne-au dezvăluit că e de fel din județul Argeș. A folosit patrafirul pentru a spovedi mai mulți enoriași cu necazuri sau bolnavi, dar și tinere care doreau măritiș. A recunoscut și că a primit bani de la credincioși.
Mergând pe firul acestei întâmplări, „Evenimentul zilei” a aflat că acesta a locuit, anul trecut, în Bolintin Deal, județul Giurgiu. Parohul de acolo, preotul Florian Pisculungeanu, ne-a spus că „l-a ținut de milă” și cânta în biserică. „Știam că nu e călugăr. L-am verificat la mănăstirile la care spunea că a fost. I-am zis că, dacă îmbracă hainele preoțești, anunț Poliția. Mi se părea ciudat că binecuvânta și mașinile când treceau pe lângă el”, a povestit, pentru EVZ, părintele Pisculungeanu.
BOR: Preotul slujește doar în biserică
Despre „fratele Ilie” am mai aflat că a locuit în casa unei avocate, care își făcuse casă în Bolintin Deal. Aceasta a divorțat, iar fostul ei soț l-a primit în casă pe „călugăr”, dar femeia l-ar fi reclamat la Episcopia Giurgiului. „Am aflat că își punea în geam un program pentru slujbe. Un fost coleg de facultate mi-a zis că l-a văzut din anul 2.000 în Dealul Patriarhiei”, ne-a spus parohul din Bolintin Deal.
Despre astfel de escroci, preotul Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Român, ne-a declarat că Sfântul Sinod a reglementat, clar, că preoții și călugării nu oficiază activități religioase decât în biserici: „Cei care cerșesc sau practică activități religioase pe stradă sau în alt cadru decât biserica, nu fac parte din rândul clerului Bisericii Ortodoxe”.
Escrocul a fost prins în curtea Bisericii „Sfântul Anton”, din Centrul Vechi al Bucureștiului