Victor Ponta: ”Codurile sunt bune, se vor face mici ajustări”

Victor Ponta: ”Codurile sunt bune, se vor face mici ajustări”

Premierul Victor Ponta a afirmat că ministul Justiției, Robert Cazanciuc, va centraliza azi propunerile de la CSM privind Codul de procedură penală și acestea vor fi discutate în ședința de Guvern de miercuri.

UPDATE 15.50: Premierul Victor Ponta a plecat de la sediul ministerului Justiției, anunțând că vor exista „mici ajustări” la Codul de Procedură Penală și va fi schimbat articolul 278 din Codul penal. Aceste mici ajustări la Codul de procedură penală vor clarifica şi problema interceptărilor, pe baza unei centralizări care va fi prezentată vineri pe site-ul Ministerului Justiţiei, a declarat premierul Ponta, adăugând că este "o prostie" să spui că noul Cod protejează infractorii. El a precizat însă că această clarificare ar permite începerea urmăririi penale "faţă de fapte şi nu faţă de persoane". Ponta a precizat totodată că, la începutul săptămânii viitoare, în Parlament va fi aprobată o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal care poate îngrădi libertatea şi activitatea mass-media. Premierul a arătat că, ca orice legi complexe, pot apărea în practică interpretări diferite şi inadvetenţe, iar ministrul Justiţiei a discutat în acest sens cu Consliul Superior al Magistraturii, Ministerul Public şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ăi, în măsura în care aceste inadvertenţe pot afecta în vreun fel sau altul activitatea instanţelor sau a parchetelor, vor fi operate "mici ajustări". "La problema interceptărilor, lucrurile stau în felul următor: mandatele de ascultare pe siguranţă naţională nu s-au modificat în niciun fel, Legea 51/1991 le prevede în continuare. În al doilea rând, în baza codurilor actuale, care intră în vigoare mâine, există şi s-a introdus acea prevedere de a se face interceptările după ce se începe urmărirea penală, adică exact cum a dispus Curtea Constituţională printr-o decizie din 2009. În măsura în care există o propunere pe care eu o consider de natură să rezolve interpretarea diferită, ca să se poată începe urmărirea penală faţă de fapte şi nu faţă de persoane, atunci toate lucrurile se rezolvă (...) Este o interpretare pe care unii specialiţti spun că se pot face în continuare interceptări, alţii spun că nu şi atunci, prin textul pe care l-a propus CSM, cred că nu va mai exista nicio diferenţă de interpretare", a spus Ponta. UPDATE 15.10: Premierul Victor Ponta se află la Ministerul Justiţiei, unde ministrul Robert Cazanciuc centralizează propunerile de modificare a Codului de procedură penală. Întrebat de jurnalişti dacă Guvernul se va reuni vineri în şedinţă pentru a aproba aceste modificări, premierul a răspuns: "Ei, ce şedinţă ?", adăugând că va transmite mai multe precizări după ce discută cu ministrul, relatează Mediafax. "Vine dl Cazanciuc, îmi prezintă și miercuri îl discutăm. (...) Cei de la CSM au discutat astăzi. Au făcut un set de propuneri. Dl Cazanciuc mâine le centralizează și după aceea le discutăm", a declarat premierul, ieri seară. Acesta a mai spus că azi, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc va finaliza proiectul.

"Nu știu să vă spun detalii tehnice, pentru că dl ministru tot ceea ce propun de la CSM centralizează și mâine va avea probabil proiectul", a afirmat Ponta. Noul Cod Penal și Codul de procedură penală va intra în vigoare, mâine, 1 februarie, în ciuda faptului că acestea au fost contestate de procurori și de opinia publică pentru că favorizează persoanele investigate. CITIȚI ȘI:

  • Cătălin Predoiu: Îmi asum că noile Coduri sunt BUNE
  • Ponta: "Sâmbătă intră în vigoare Codul Penal şi Codul de procedură penală". Deşi CONTESTATE de procurori, Guvernul NU le va modifica
  • Monica Macovei îi cere premierului Victor Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri penale

Ne puteți urmări și pe Google News