Ponta pregătește o remaniere de toamnă, în debutul campaniei

Ponta pregătește o remaniere de toamnă, în debutul campaniei

Sub pretextul numirii lui Liviu Voinea în conducerea BNR, PSD pregătește câteva schimbări în Guvern. Remanierea ar avea și un scop electoral, dar criticile venite dinspre FMI și UE joacă și ele un rol important în stabilirea listei de concedieri din Executiv.

Pentru a-și reîmprospăta imaginea, înainte de alegerile prezidențiale, premierul Victor Ponta vrea să recurgă la o remaniere guvernamentală. Cel mai probabil, aceasta nu ar urma să aibă loc acum, ci în toamnă, fiind un bun prilej de a recâștiga încrederea electoratului, susțin surse din interiorul PSD.

âPrimul vizat de remanierea guvernamentală, sub pretextul numirii în conducerea BNR, a fost ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. Cel mai probabil, locul său în Guvern urmează să fie luat de Cristian Socol, consilier onorific al premierului Ponta. Socol a fost și președinte al Fondului Român de Contra- garantare și a avut constant apariții în media, în apărarea politicilor guvernului Ponta.

Din cauza rezultatelor slabe înregistrate la conducerea Ministerului Fondurilor Europene și Eugen Teodorovici, și el fost consilier al premierului Ponta, ar urma să fie una dintre victimele remanierii.

Rocada Cazanciuc-Șova, abandonată

Inițial era luată în discuție și varianta înlocuirii ministrului Justiției, Robert Cazanciuc, cu ministrul Transporturilor, Dan Șova, dar, în cele din urmă, s-a renunțat la această opțiune. Acuzațiile de antisemitism la adresa lui Șova și teama de un scandal legat de numirea sa tocmai la conducerea Ministerului Justiției, au jucat un rol important în decizia de a renunța la această schimbare.

„Ce pot să vă spun este că, până la acest moment, nu a existat niciun fel de discuție oficială sau neoficială legată de schimbări în Guvern. În ceea ce mă privește, sunt un soldat al partidului. Unde spune partidul, acolo merg”, a spus Dan Șova, într- un interviu acordat ziarului „Adevărul”.

PP-DD mai speră la un minister

Chiar dacă UDMR s-a opus acestei variante, nu este exclus ca un minister să revină PP-DD, cel al Românilor de Pretutindeni. Postul ar putea reveni Simonei Man, președinta PP-DD.

Până acum, este cert că PPDD este cu un picior în Guvern și că va primi câteva funcții de secretari de stat. În prezent, postul de ministru al Românilor de pretutindeni aparține unui social-democrat, Bogdan Stanoevici, care ar putea fi înlocuit fără probleme, nefiind un minister cu miză politică. Nici reacțiile PC și UNPR nu sunt de ignorat, în contextul în care cele două partide ar vrea să obțină mai multe posturi.

În ceea ce îl privește pe Gheorghe Gherghina, secretar de stat în ministerul Finanțelor, validat de ase menea în CA al BNR, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu, ar fi interesat de acest post, au declarat surse parlamentare pentru EVZ.

Șova: eșecul autostrăzii Comarnic-Brașov

Actualul ministru al Transporturilor a fost sub tirul FMI, care, la ultimele negocieri, i-a reproșat politizarea consiliilor de administrație ale companiilor aflate în subordine, precum și eșecul de la CFR Marfă. Șova trebuia să restructureze CFR Marfă și să concedieze circa 2.000 de persoane de la această companie, dar nu a avut curaj să ia o decizie atât de dură, într-un an electoral. Și privatizarea CFR Marfă este blocată. În plus, proiectul autostrăzii Comarnic-Brașov, cu a cărei finalizare s-a lăudat premierul Victor Ponta în repetate rânduri, se prelungește nepermis de mult. BEI și BERD, posibili finanțatori ai autostrăzii, au obiecții față de contractul cu consorțiul câștigător Vinci - Strabag - Aktor și cer „asumarea mai multor riscuri din partea constructorului”.

Teodorovici: dezastru la absorbția fondurilor UE

România nu a reușit să atragă, până la începutul lunii iunie, decât 35% din fondurile de coeziune. Din februarie, nici măcar facturi nu se mai trimit la Bruxelles, pentru decontare, întrucât un audit al Comisiei Europene ar urma să verifice cum se cheltuie banii europeni. Cel mai mare eșec se înregistrează la Transporturi, minister condus de Dan Șova, unde România riscă să piardă 1,7 miliarde euro doar din sumele destinate autostrăzilor. În plus, planul de absorbție a fondurilor UE pentru exercițiul bugetar 2014-2020 a fost retrimis autorităților române de mai multe ori, cu invitația ca acesta să fie rescris. În mod neobișnuit, oficialii europeni au făcut publice criticile extrem de dure la adresa României. Comisia Europeană a aprobat deja planurile altor state europene, printre care și Polonia.

Voinea: adversarul cheltuielilor majorate

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a fost expediat în exilul aurit de la BNR după ce, potrivit unor surse guvernamentale, s-a opus majorării pensiilor unor categorii speciale de salariați, între care militarii. Liviu Voinea a ținut sub control deficitul bugetar în primele 4 luni ale anului 2014, însă cu prețul tăierii dramatice a investițiilor, care au atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Astfel, deficitul a fost de doar 0,28% din PIB - față de 1,19%, în perioada similară a lui 2013 - dar investițiile au scăzut cu 75%. Premierul Ponta a susținut că atât Voinea, cât și secretarul de stat Gheorghe Gherghina - numit și el în consiliul de administrație al BNR - îl vor ajuta la rectificarea bugetară care urmează să aibă loc în această vară. Voinea își va ocupa postul de viceguvernator al BNR abia în luna octombrie.