PNL și PDL cer suspendarea liberalizării preţului la gaze
- Departamentul Politic
- 11 iunie 2014, 15:27
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat miercuri, după întâlnirea cu delegaţia comună a FMI, BM şi CE, că democrat-liberalii şi liberalii solicită suspendarea liberalizării preţului la gaze.
"Le-am spus că noi cerem suspendarea liberalizării preţului la gaze, în condiţiile în care, pe de o parte, nu există o piaţă unică a gazelor în Europa, pe de altă parte, există doar doi furnizori de gaze în România - Petrom şi Romgaz - şi un singur importator - Rusia - de la care importăm la preţ politic foarte mare, dar mai ales că acest Guvern nu are nicio strategie vizând dezvoltarea energetică a României", a declarat Vasile Blaga, citat de Agerpres.
De asemenea, democrat-liberalii cer sistarea vânzărilor de acţiuni deţinute de stat la companiile energetice.
"Nu ştim astăzi dacă mergem mai departe să dezvoltăm cele două reactoare de la Cernavodă, mergem pe energie nucleară, mergem pe energie produsă din resurse fosile, cărbune. De aceea, noi nu ne opunem sub nicio formă privatizărilor, dar credem că ar trebui să fie suspendate şi listările la bursă ale diferitelor companii energetice, pentru că este indusă în eroare lumea, pe termen mediu şi lung, nu vom şti care vor fi cele care vor avea evoluţii previzibile serioase în funcţie de participarea lor sau nu la producţia viitoare de energie electrică sau la distribuţie", a mai afirmat Blaga.
Pe de altă parte, el a criticat abordarea Guvernului în privinţa reducerii CAS cu 5 puncte procentuale.
"Este grav că Guvernul României nu a prezentat nimic, nici măcar o modelare în faţa FMI, pentru a arăta ce înseamnă impactul reducerii CAS cu 5 puncte procentuale, dar pe de altă parte există resursă în creşterea veniturilor la bugetul statului, să reducă corupţia la încasarea TVA, să reducă corupţia din tot sistemul de colectare a taxelor şi impozitelor la încasarea TVA, să crească colectările şi vor avea de acolo măsurile compensatorii", a spus liderul PDL.
La întâlnirea cu delegaţia FMI, a adăugat Blaga, a fost prezentată şi o situaţie despre încadrarea în deficit prin reducerea investiţiilor din fonduri publice. Potrivit liderului democrat-liberal, pe primele patru luni, Guvernul a tăiat cu 40% investiţiile din bani publici faţă de perioada similară din 2013.
'Orice stat democratic este guvernat doar pe baza bugetului de stat aprobat şi al asigurărilor sociale de către Parlament. În România lucrurile acestea nu se mai discută şi nu este vina Troicii, ci a Guvernului că nu fac faţă la capitolul venituri şi sunt obligaţi să ia măsuri pompieristice care au dus la o lipsă totală de predictibilitate a politicii fiscale în România, lipsă de predictibilitate care, alături de numărul foarte mare de taxe şi impozite şi de costuri foarte scumpe ale forţei de muncă, a dus practic să pierdem locuri de muncă în permanenţă şi să recurgă Guvernul României la ceea ce nu ar trebui să facă pentru a putea să se încadreze în deficit, adică să taie investiţiile din fonduri publice', a completat el.
Delegaţia comună PNL-PDL condusă de preşedintele interimar al liberalilor, Klaus Iohannis, şi de liderul democrat-liberalilor, Vasile Blaga, s-a întâlnit miercuri cu reprezentanţii delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene