PNL îi cere lui Cioloş demiterea ministrului Culturii

PNL îi cere lui Cioloş demiterea ministrului Culturii

Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, din cauză că acesta a propus în nume personal o administrare comună a Vaticanului şi a statului român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia, a declarat Radu F. Alexandru, vicepreşedintele PNL, azi, într-o conferinţă de presă.

"În faţa actelor grave de lipsă elementară de profesionalism şi de responsabilitate îndreptate împotriva interesului naţional şi ale drepturilor legitime ale statului român, Partidul Naţional Liberal îi cere premierului Dacian Cioloş demiterea imediată a ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu", a spus Radu F. Alexandru, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, cu ocazia unei vizite făcute la Vatican, Vlad Alexandrescu s-a întâlnit cu Gianfranco Ravasi, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Cultură, la discuţii fiind prezent şi ambasadorul României de pe lângă Sfântul Scaun.

"Ministrul Culturii a înaintat propunerea unui parteneriat, unei administrări comune între Vatican şi statul român asupra Bibliotecii Batthyaneum de la Alba-Iulia şi a patrimoniului pe care aceasta îl deţine. Propunerea ministrului Culturii este o iniţiativă strict personală. Nu a fost discutată înainte de plecarea lui de nimeni şi cu nimeni la Bucureşti. Nicio autoritate a statului, Ministerul de Externe, premier, preşedinte, nimeni nu l-a mandatat pe Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, să înainteze o asemenea propunere", a mai spus Radu F. Alexandrescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, Biblioteca Batthyaneum şi fondul de carte pe care îl deţinea au intrat în proprietatea statului român după Marea Unire de la Alba-Iulia, în virtutea Tratatului de la Trianon.

Radu F. Alexandrescu a precizat că biblioteca deţine 64.000 de unităţi bibliografice, scrise în 30 de limbi şi dialecte, 1.650 de manuscrise medievale occidentale, unele din secolul al IX-lea, 609 - circa 70% din incunabulele existente în România. "'Codex Aureus', cu siguranţă cel mai celebru exponat, este alături de 'Tezaurul Pietroasele' unul dintre cele mai scumpe valori pe care le deţine România", a arătat Radu F. Alexandrescu.