PNL a depus moțiune ca să nu fie acuzat de blat cu PSD

PNL a depus moțiune ca să nu fie acuzat de blat cu PSD

Cu o moțiune de cenzură scrisă pe genunchi, intitulată „Alege între România și Ponta, un premier compromis.

 Demite-l pe Victor Ponta!”, PNL încearcă să dărâme guvernul pentru a patra oară. Moțiunea a fost semnată de 119 deputați, dintre care 112 de la PNL, șase neafiliați și unul de la grupul democrat și popular - și 61 de senatori - 58 liberali și trei neafiliați, respectiv Mircea Geoană, Dan Ioniță și Dan Tătaru.

Potrivit surselor EVZ, decizia de a depune moțiunea de cenzură a fost luată după ce PNL a fost acuzat de blat cu PSD, mai ales după situația de la București, unde, în loc să-și propună propriul om primar general interimar, liberalii au preferat să cedeze locul unui consilier general ales pe listele PP-DD, trecut la UNPR. „Nu are șanse să treacă, nici nu am negociat cu UNPR, mai mult am băgat bățul prin gard, nici nu cred că se vrea ca moțiunea să treacă, dar suntem în Opoziție, trebuia să depunem o moțiune și trimiterea lui Ponta în judecată e un motiv puternic”, a declarat un prim-vicepreședinte PNL, pentru EVZ.

Doar UDMR a zis „da”

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a da jos guvernul, PNL are nevoie de 276 de voturi. Mai exact, PNL are 177 de parlamentari, în timp ce coaliția de guvernare(UNPR-PSD-ALDE) înregistrează 299 de aleși. Dacă liberalii ar strânge și voturile minorităților, UDMR, neafiliați și ale Grupului Național-Democrat, atunci ei ar avea 251 de voturi. Până acum, însă, doar Kelemen Hunor, șeful UDMR, a spus că formațiunea pe care o conduce va vota, „probabil”, moțiunea PNL. „Un singur lucru este clar că UDMR nu va vota împotriva moțiunii de cenzură și probabil că în acest caz, fiind în Opoziție, marea majoritate a colegilor va spune că trebuie să votăm această moțiune de cenzură”, a spus Kelemen Hunor.

Slabe șanse să răzgândească UNPR sau ALDE

Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă, PNL ar trebui să ia voturi de la UNPR sau de la ALDE, lucru puțin probabil, în condițiile în care atât Gabriel Oprea, cât și Călin Popescu Tăriceanu au anunțat că susțin guvernul Ponta. „Suntem un partid serios, care se ține de cuvânt. (...) Ne menținem aceeași poziție de bun simț, în sensul că sprijinim coaliția, Guvernul din care facem parte”, a spus Oprea, în timp ce Tăriceanu a afirmat că „actuala Coaliție are tot interesul să susțină guvernul care este în funcție”.