Editura Evenimentul si Capital

Pictorul George Tzipoia: „Trăim confuzia valorilor. Dacă translatăm politica la artă, situația este identică”

Pictorul George Tzipoia este siderat de faptul că expoziția de artă a tatălui său a fost „apreciată” la numărul biletelor vândute, nu la o documentare reală a valorii lor
Autor: | | 2 Comentarii | 760 Vizualizari

Fiul lui Alexandru Țipoia, unul dintre cei mai valoroși pictori români, a moștenit, de la tatăl său, o operă copleșitoare. Tristețea artistului este că donația pe care dorește să o facă statului român este trecută cu vederea, iar la expoziția organizată de ICR reprezentantul Primăriei Capitalei a evaluat cultura în funcție de biletele vândute.

Român, dar și european, prin sânge și vocație, George Tzipoia este un om cald și bun care luptă cu armele pe care le are la dispoziție pentru ca moștenirea tatălui său să rămână în grija statului român. Face naveta între Elveția și România, iar în Franța are un loc unde merge să creeze, un loc unde respiră și pictează. A expus, prima dată, la București, în 1955, copil fiind.

Am stat de vorbă cu el, în timp ce vizitam expoziția organizată de Institutul Cultural Român (ICR), încheiată pe 19 mai. Ne-a mărturisit că s-a străduit să o pună la punct din dorința ca oamenii să înțeleagă evoluția celui care a fost tatăl lui, Alexandru Țipoia, unul dintre marii artiști români, pe care conaționalii noștri nu îl cunosc la adevărata lui valoare. „Nimeni ne e specialist în artă. Nici specialiștii cu diplomă nu sunt specialiști. Depinde foarte mult de formația fiecărei persoane. Chiar și cei care au făcut Artele Plastice sunt atât de departe de ele. E adevărat că educația este cea mai importantă, dar, mai important decât ea, este calitatea umană”, ne-a mărturisit George Tzipoia.

Acesta a adăugat: „Una e să educi pe X, pe Y sau pe Z, depinde pe cine educi, depinde de persoană, în ultimă instanță. Dacă poate, cât poate și cum poate fi educată. Vedeți că, aceeași educație, de unul se prinde bine, de altul mai puțin bine, de unul deloc. Există o scară a valorilor în cadrul aceleiași categorii”.


FOTO: George Tzipoia și soția lui, în sala în care au fost expuse operele de artă ale tatălui său, pictorul Alexandru ȚipoiaGeorge s-a născut în casa tatălui său, pictorul Alexandru Țipoia, unul dintre marii artiști ai României, aproape necunoscut. De ce necunoscut? Simplu. Din cauza situației din vechiul regim comunist, când a fost marginalizat, tras pe linie moartă, necunoscut de marele public, cunoscut și apreciat numai de specialiști, de prietenii lui artiști, de câțiva colecționari și amatori de artă avizați.

Primăria, dezinteresată de donație

A rămas necunoscut până la moartea lui, în 1993, la Geneva. În viața sa nu a avut un album al prezentării operei lui, pentru că nu i s-a făcut.


Primăria Capitalei nu a fost interesată să i se doneze o importantă colecție de patrimoniu


În timpul comunismului nu putea artistul să facă, de capul lui, un album, așa cum se practică în momentul de față. Atunci, trebuia ca Uniunea Artiștilor Plastici să intervină și să-i pună în valoare opera, prin expoziții, prin albume, prin cataloage.

„După moartea tatălui meu, conștienți fiind de valoarea artei lui, ne-a rămas un patrimoniu imens, patrimoniu nu numai al operei lui, ci și al întregii case, cu colecții de artă, cu mobilier de epocă, cu documente și așa mai departe. Am vrut să punem în valoare întreg acest patrimoniu și, în acest sens, am făcut o ofertă de donație Primăriei Capitalei, acum vreo cinci ani, care nu a suscitat niciun interes”, a dezvăluit George Tzipoia.

Artistul subliniază că nu a primit nicio reacție, niciun interes din partea oficialităților. „Ba, mai mult, în 2013 am organizat o mare expoziție la Muzeul Țăranului Român cu această donație și am transportat, cu un efort imens, o mare parte a operei lui, mobile, icoane pe lemn, pe sticlă, obiecte de colecție, artă populară. În ideea ca factorii de decizie din Primărie să vină să vadă, pentru că nu se poate lua o hotărâre corectă în lipsă de cunoștință de cauză, trebuie să conștientizezi hotărârea care se impune.

La această expoziție, organizată cu efort din partea familiei pictorului, „a trebuit să închiriem un camion cu oameni, să coborâm mobilele de la etajul 2, unde sunt depozitate în așteptarea acestui proiect «Casa Artistului», care stă goală de ani întregi. Nu a venit nimeni din partea Primăriei.”

Cultura, apreciată după vânzarea biletelor

Artistul a adăugat: „Cu mare greutate, a venit un consilier din domeniul culturii și s-a interesat, în secret, cam câte bilete s-au vândut la doamna care păzea sala. Să-și facă, probabil, vreo idee dacă întreaga colecție are vreo valoare. În funcție de bilete, își făcea impresia dacă merită sau nu făcut acest muzeu. Asta arată ce fel sunt acești oameni, care habar nu au de valoare. Văzând lucrurile, nu le este suficient, trebuie să se intereseze de numărul de bilete vândute. Este o dovadă de superficialitate inimaginabilă pentru cineva de care depinde soarta artei românești în Primăria Capitalei”, mărturisește George Tzipoia.

A reușit să creeze, terorizat de Securitate

A realizat foarte multe expoziții, dar abia în 1998, în cadrul unei retrospective, s-a văzut, pentru prima dată, anvergura operei celui care a fost Alexandru Țipoia. La întrebarea: Ce înseamnă un artist important, un artist mare?, fiul său, George Tzipoia, ne-a răspuns: „În cazul lui Alexandru Țipoia niciun artist al generației lui, pentru că trebuie privit în contextul generației, nu a avut această deschidere, această evoluție care poate fi foarte simplu văzută de unde a început și unde a terminat. Acest alfa și omega, minus și plus infinit este imens. Este extrem de interesant cum, în ciuda tuturor greutăților pe care le-a avut acest artist, el a reușit să creeze. Nu este același lucru să fii artist al poporului, la fel cum nu este același lucru să fii persecutat, reprimat, torturat psihic. El a suferit enorm. A ajuns la spital, fiind terorizat de urmărirea Securității, în condițiile în care toată familia avea de suferit. Părinții lui au avut domiciliu obligatoriu, au fost expropriați, au fost urmăriți. Fratele lui a făcut șapte ani și jumătate de pușcărie, în cele mai grele temnițe. De exemplu: Canalul. În tot acest context, artistul, fiind terorizat de Securitatea comunistă, a creat o operă de necrezut, atât de importantă. Și, sigur, comparând cu cei care au beneficiat de avantaje, de poziții, de bani, trebuie arătată toată această situație extrem de complexă, în care artistul a reușit să învingă aceste greutăți”.

Operă de mare valoare

Ar fi greu să spunem că, dacă ar fi beneficiat de condiții normale, cel puțin, nu de condiții avantajoase, opera sa ar fi fost mai puțin importantă. „Eu nu sunt de părere că dacă artistul suferă, atunci dă maximum din ce poate da el. S-a pus problema și la Eminescu. Nu cred că e așa. Un artist e mare nu pentru că suferă. Nu așa scrie opera profundă. Poți, foarte bine, să nu ai parte de greutăți în viață și să creezi ceva minunat. E un punct de vedere. Alexandru Țipoia avea o capacitate extraordinară de a se reînnoi. Dovada este că, până în 1947, a creat o operă extrem de valoroasă și de importantă. Pe urmă, a evoluat, a împins mai departe cercetarea, ceea ce mai puțin se vede la artiști”, susține fiul pictorului.Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Cultură

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate