Editura Evenimentul si Capital

Piața gazelor: Firmele trebuie să își negocieze prețuri noi până la 31 decembrie

Autor: | | 0 Comentarii | 214 Vizualizari

Preţurile reglementate pe piaţa gazelor pentru consumatorii non-casnici vor fi eliminate complet la începutul anului viitor, iar utilizatorii trebuie să negocieze cu furnizorii preţuri noi până la 31 decembrie 2014, se menționează într-un Ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

„Clienţii non-casnici trebuie să îşi aleagă furnizorul de gaze naturale şi să încheie cu aceştia un contract de vânzare-cumpărare a gazelor, fie prin negociere directă a preţului şi a condiţiilor comerciale, fie prin acceptarea unei oferte-tip a furnizorului respectiv, până cel târziu la data de 31 decembrie 2014, în perspectiva eliminării preţurilor finale reglementate”, se arată în textul ordinului, citat de Agerpres. 

Începând de pe 1 noiembrie și până la finele anului furnizorii trebuie să  informeze lunar, în scris, clienţii non-casnici din portofoliul propriu care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate şi nu au optat pentru furnizarea în regim negociat, despre faptul că preţurile reglementate vor fi eliminate de la 1 ianuarie 2015 şi despre faptul că trebuie să încheie un nou contract, cu noi preţuri. 

De asemenea, furnizorii sunt obligaţi să transmită clienţilor industriali o ofertă de preț.

'Prin derogare, în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2015, în privinţa clienţilor non-casnici care nu au încheiat în conformitate cu art. 2 un contract de vânzare-cumpărare a gazelor naturale (fie prin negociere directă, fie prin acceptarea unei oferte-tip - n.r.), furnizarea gazelor naturale se realizează în baza contractelor de furnizare a gazelor naturale în vigoare la data de 31 decembrie, cu excepţia clauzelor din cuprinsul acestora privind preţul final reglementat', mai precizează ordinul. 

Liberalizare totală pentru gospodării, în 2021

Pentru clienţii casnici, liberalizarea totală era programată pentru 31 decembrie 2018, însă Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate. 

Totodată, în urma cu o săptămână, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declara, într-un interviu, că decizia de a amâna calendarul de liberalizare a pieţei gazelor pentru populaţie nu va fi revizuită, chiar dacă un raport recent al Comisiei Europene spune că România trebuie să urmeze vechiul calendar. 

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

luni, 22 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

VESTE-ȘOC despre DECLARAȚIA 600

luni, 22 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

VESTE de la RADU MAZĂRE

luni, 22 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

LOVITURĂ pentru OLGUȚA VASILESCU!

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate