Parlamentul Star Trek: Afacerile în spațiu, noua grijă a deputaților

Parlamentul Star Trek: Afacerile în spațiu, noua grijă a deputaților

Un parlamentar din coaliția de guvernare vrea să le deschidă senatorilor și deputaților pofta pentru cosmos după ce a aflat, în orașul australian Adelaide, ultimele noutăți despre afacerile spațiale

În fiecare an, Federația Internațională de Astronautică organizează câte o întâlnire cu parlamentari, din 64 de țări de pe planetă, pasionați de spațiu. În România sunt patru deputați „cosmici” care formează Subcomisia pentru Spațiu a Camerei Deputaților, înființată în 2009. Nu zboară în spațiu, ci au grijă de „armonizarea legislaţiei naţionale cu cea europeană în domeniul spaţiului cosmic” și asigură „reprezentarea Parlamentului României în grupul pentru spaţiu al Parlamentului European, participarea la întâlniri şi conferinţe în domeniu”, potrivit obiectivelor oficiale ale Subcomisiei. 

Proaspăt întors din Australia, unde a participat în 23-26 septembrie la o reuniune internațională despre „antreprenoriatul spațial” și „beneficiile socio-economice” ale acestuia, președintele acestei Subcomisii pentru Spațiu, deputatul ALDE Anton Anton, a relatat EVZ că i-a întrebat acolo pe parlamentarii străini când au discutat ultima oară în Parlamentele lor despre spațiu.

Afaceri cosmice

Ne puteți urmări și pe Google News

„Măi, băieți, dar spunețimi și mie: La voi, ultima oară când s-a vorbit în Parlament de spațiu, când a fost? Toți au zis: «Nu-mi aduc aminte». Consider că este o foarte bună inițiativă să iei parlamentarii să îi pui în fața acestor elemente extrem de importante pe care, de obicei, ei le neglijează, fiind ocupați de frecușurile de zi de zi”, a povestit Anton, fost ministru al Educației în 2008. Unul dintre aceste lucruri importante, spune deputatul, este „spațiul 4.0”, despre care parlamentarii nu se poate să nu afle. „Space 1.0 a fost o competiție: cine ajunge primul pe Lună, cine lansează primul satelit, adică o competiție între două mari puteri. Space 2.0, după aceea, a fost o chestie în care ne-am extins, nu a mai fost chiar o competiție între două mari puteri, ci am început să discutăm despre explorări și sonde. Space 3.0 a însemnat sateliți care se uită la Pământ. De la competiția de a merge în spațiu, acum, deodată, începem și ne uităm la Pământ și folosim: telefon mobil, GPS, toate lucrurile astea fără spațiu nu există. Noi nu ne dăm seama. Dar tehnologia spațială a devenit parte a vieții noastre”, a spus el, pentru EVZ.

 FOTO: Anton Anton

Nivelul Space 4.0

„Iar Space 4.0: apariția firmelor private care vor să intre în această competiție, în «afacerea» cu spațiul. Se lansează sateliți făcuți de firme private, se lansează sateliți făcuți de temiricine, sunt oameni care vin și spun: „Domnule, noi ne-am hotărât, când eram studenți, să facem un satelit, am făcut satelitul, l-am lansat și acum avem o firmă prin care fabricăm sateliți la cerere”, a explicat Anton.

Colonizarea altor planete

De la afacerile spațiale la popularea planetei Marte și a Lunii nu este decât o aruncătură de băț. „Povestea e așa. Să încercăm să vedem dacă putem merge pe Lună și să facem un sat pe Lună și dacă putem merge pe Marte și să facem un sat pe Marte. Pentru chestia asta, e nevoie de extrem de multe lucruri: de roboți care să construiască case, de exemplu, adică printere 3D, cum le zicem acum, care să construiască mobilă, echipamente care să producă o atmosferă controlată și în care oamenii să poată să trăiască, sisteme de transport și așa mai departe”, a spus deputatul ALDE, pentru EVZ. Chestiunea este cât se poate de serioasă. Anton a primit dovada în China: „Am fost acum câțiva ani de zile în China, și mi s-a arătat de afară, așa, un laborator în care ei cresc plante în imponderabilitate. De ce? Pentru că vor să crească plante în viitoarele colonii”, a zis el.

Ca să se împrietenească cu cosmosul, o parte dintre parlamentari au vizitat Institutul Național de Cercetări Aerospațiale și acum vor să meargă să vadă Laserul de la Măgurele. Până atunci, spune Anton, ei vor avea partea de o declarație politică în plenul Camerei Deputaților, „legată de partea asta cu spațiul”.

În 2016, fostul deputat PDL, Valerian Vreme, s-a pozat în ipostaza de astronaut, în Guyana Franceză FOTO: FACEBOOK

 Uite satelitul, nu e satelitul!

În perioada 20- 24 aprilie 2016, deputații Valerian Vreme și Daniel Oajdea, foști membri în Subcomisia pentru Spațiu, au fost la Kourou (Guyana Franceză) unde era programată lansarea satelitului Sentinel-1 B. Numai că, din cauza condițiilor meteo, satelitul a fost lansat pe 25 aprilie, când deputații erau deja întorși acasă. Pasionat de spațiu, Valerian Vreme s-a pozat în costum de cosmonaut și a avut un sfat pentru tineri: „I-aș îndruma să se ducă pe zona de satelit. E un gol imens. Avem foarte multe informații despre Româ- nia, nu ținem pasul cu prelucrarea datelor”, a spus el. pentru EVZ, la acea vreme.