Parchetul face cercetări pentru ucidere din culpă în cazul incendiului în care au murit 27 de oameni
- Virgil Burl ă
- 31 octombrie 2015, 08:58
Parchetul Tribunalului Bucureşti anchetează cauzele incendiului de la Clubul Colectiv, soldat cu 27 de morţi şi aproximativ 200 de răniţi, urmând să facă cercetări pentru ucidere din culpă şi apoi să stabilească cine ar fi vinovaţii pentru această tragedie.
Procurorul de caz de la Parchetul Tribunalului Bucureşti, aflat la locul incendiului, a declarat că a fost începută urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă, iar principala ipoteză de lucru ar fi incendiul, şi nu explozia. Procurorul a mai spus că în acest moment nu sunt cunoscute cauzele incidentului. El a precizat că, în cursul zilei de sâmbătă, se va desfăşura procedura de identificare a victimelor, la sediul Institutului Naţional de Medicină Legală (INML).
De asemenea, se va face în continuare cercetarea la faţa locului şi vor fi audiate persoanele care deţin şi administrează clubul, a mai spus procurorul.
Se adună probe
Procurorii şi echipele de criminalişti efectuează cercetarea la faţa locului, ridică probe care să ajute în stabilirea cauzelor incendiului, inclusiv înregistrări video care au surprins momentul în care focul a aprins materiale din sala de la Clubul Colectiv în care se desfăşura concertul, apoi s-a propagat. Forţele de ordine au securizat zona, pentru a permite anchetatorilor să facă cercetări.
De asemenea, anchetatorii vor audia mai mulţi martori, vor cere avize şi documente referitoare la clădire şi la folosirea acesteia pentru concerte sau alte spectacole şi vor analiza înregistrările video. Procurorii urmează să mai stabilească dacă organizatorul concertului avea dreptul să folosească materiale pirotehnie şi dacă în acest sens exista un aviz de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Detalii esențiale
În anchetă se va avea în vedere şi dacă organizatorii aveau un plan de evacuare în cazuri de urgenţă, dacă uşile de evacuare putea fi uşor accesibile şi dacă în club erau mai multe persoane decât permite suprafaţa sălii.
În incendiul care a izbucnit vineri seară, în Clubul Colectiv din Capitală, în timpul unui concert, au murit 27 de persoane. Alte aproximativ 200 de persoane au fost rănite, dintre care 162 au fost ransportate cu ambulanţe la Spitalul Floreasca, Spitalul de Arşi, Spitalul Elias, Spitalul Militar, Spitalul Sfântul Pantelimon, Spitalul Judeţean Ilfov, Spitalul Sfântul Ioan, Spitalul Bagdasar, Spitalul Municipal, Spitalul Colţea, Budimex şi Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, iar ceilalţi au mers singuri la unităţi sanitare, fără a rămâne internaţi.
Familiile tinerilor care au fost în club la momentul incendiului pot suna pentru a cere informaţii despre numele victimelor şi spitalele la care au fost duse la numerele de telefon puse la dispoziţie de MAIŞ 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.
Funcționează de la începutul anului
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, pentru Mediafax că sâmbătă, la ora 07.00, se întruneşte la Guvern Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, în cazul incendiului de la Clubul Colectiv. Clubul Colectiv era autorizat să funcţioneze din 14 ianuarie, iar ultimul control la local al Poliţiei Locale a avut loc pe 21 octombrie, ocazie cu care s-a constatat lipsa personalului calificat, potrivit reprezentanţilor Primăriei Sectorului 4.
Clubul Colectiv se află în subsolul fostei fabrici Pionierul, o clădire de patru etaje, de pe strada Tăbăcarilor, nr. 7.
Clubul Colectiv găzduia, vineri seară, un concert al trupei Goodbye to Gravity, pentru lansarea unui nou album - "Mantras of war". Intrarea la acest concert a fost liberă, iar accesul în club s-a făcut începând cu ora 20.30. Evenimentul includea şi un show de lumini şi de efecte pirotehnice.
Incendiu provocat de artificii
Martori aflaţi în club au declarat că incendiul a fost provocat de artificiile din timpul spectacolului, buretele fonic de pe un stâlp al clădirii aprinzându-se, iar ulterior focul s-a propagat la tavan. Bucăţi din plafon, care era capitonat şi el cu burete fonic, s-au desprins şi au căzut peste oameni.
Potrivit celor aflaţi la spectacol, un agent de pază a luat un stingător de incendii, însă nu a apucat să intervină înainte ca focul să ajungă la tavan şi să se extindă cu repeziciune. În momentul când tavanul a luat foc, cele aproximativ 250 de persoane din club au fost cuprinse de panică şi s-au îmbulzit spre ieşire, creându-se busculadă, deoarece doar una dintre uşile de la intrare s-a deschis de la începutul incendiului. Ulterior, şi cea de-a doua uşă a fost deschisă, lumea a năvălit afară, dar deja erau pe podea multe persoane care aveau arsuri sau se aflau în stop cardio-respirator.
Martorii au mai relatat că un fum greu, înnecăcios, se adunase în club, acesta "ieşind în valuri" pe uşa de la intrare.
Potrivit acestora, incendiul a izbucnit în jurul orelor 22.15 - 22.20. La faţa locului au venit zeci de ambulanţe, unii dintre răniţi fiind preluaţi şi duşi la mai multe spitale din Bucureşti. Unora dintre cei răniţi li s-a acordat primul ajutor pe caldarâm. Intervenţia a fost îngreunată de accesul dificil al ambulanţelor în curtea clubului.