Editura Evenimentul si Capital

ORDINUL care îl aruncă pe Liviu Dragnea în SCANDALUL UIOREANU. DNA: preşdintele CJ Cluj a primit bani de la Ministerul Dezvoltării, în schimbul şpăgilor

14-06/1371723188dragnea-465x390
Autor: | | 81 Comentarii | 10595 Vizualizari

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au comunicat că, în aprilie 2013, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, a primit mită de la Vasile Pogăcean, unul dintre oamenii de afaceri arestaţi alături de el. După prima tranşă cerută, din şpaga de 693.224 lei, Uioreanu a cerut şi a primit de la Ministerul Dezvoltării, finanţări de peste 3 milioane lei pentru firma afaceristului, în detrimeniul altor societăţi. Banii au fost alocaţi, potrivit OG 28/2013, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, condus de vicepremierul Liviu Dragnea.

Dosarul în care preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de cinci infracţiuni dezvăluie „caracatiţa” prin care au fost alocaţi bani publici celor care dădeau şpăgi în schimbul unor contracte cu statul. Şeful judeţului a cerut şi a primit bani pentru un program care urma să fie pus în practică pentru modernizarea satelor, înainte de emiterea normelor metodologice.

Mai exact, în aprilie 2013, Horea Uioreanu a primit "avansul" de 40.000 de lei din mită, iar pe 9 mai a fost emis Ordinul nr. 1851/2013 pentru aprobarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului național de dezvoltare locală. Actul semnat de Liviu Dragnea, în calitate de ministru al Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), a fost publicat în Monitorul Oficial pe 20 mai 2013. La articolul 11 al acestui Ordin se precizează:"În limita fondurilor aprobate anual prin legea bugetului de stat,Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice întocmește și aprobă prin ordin al ministrului dezvoltării regionale și administrației publice, repartizarea sumelor pentru Program pe județe, pe fiecare subprogram și domenii specifice.".

În ordonanța de reținere întocmită de procurori se arată că „există probe şi date care conduc la suspiciunea rezonabilă, potrivit cărora, în perioada aprilie 2013-mai 2014, inculpatul Horea Dorin Uioreanu a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile, remiterea cu titlu de mită a unei sume totale de 693.224 lei, constând într-un procent de 15% din sumele alocate bugetar de Consiliul Judeţean Cluj pentru contractele aflate în derulare de către firma Sinai Comimpex SRL aparţinând omului de afaceri, suma fiind pretinsă tocmai pentru ca, în calitatea sa de conducător la instituţiei judeţene să aloce sumele vizate de omul de afaceri.”.

Procurorii DNA arată că, după ce, în aprilie 2013, a primit în avans, o primă tranşă din mita pretinsă, în valoare de 40.000 lei, în luna mai, preşedintele CJ Cluj, în calitate de preşedinte al Consiliului judeţean Cluj, a trimis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Propunerea de alocare bugetară pentru finanţarea în continuare a unor lucrări prin OUG 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare rurală. În lista ataşată se regăseau şi lucrările contractate de SC Sinai Comimpex SRL. „Aşadar, preşedintele Consiliul Judeţean Cluj a inclus, pe lista beneficiarilor, primăriile Fizeşul Gherlii şi Câţcău, respectiv contractele pe care aceste primării le aveau în derulare cu SC Sinai Comimpex SRL pentru care a solicitat alocarea de 1.175.000 lei, respectiv 200.000 lei, în detrimentul proiectelor derulate de alte comunităţi locale de la sate. În baza acestor propuneri, sumele au fost alocate, potrivit OG 28/2013, de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.”, arată DNA.

La a doua alocare bugetară din anul 2013, din luna octombrie, societăţii Sinai Comimpex SRL i-au fost destinate prin alocări, sume de 846.000 lei la comuna Câţcău, 535.000 lei la comuna Iclod şi 418.000 lei la comuna Fizeşul Gherlii. ”Aşadar, pentru anul 2013, urmare a demersurilor efectuate de preşedintele C.J. Cluj, prin mecanismul de alocare bugetară reglementat prin OUG 28/2013, SC Sinai Comimpex a beneficiat de suma totală de 3.174.000 lei.”, se mai arată în comunicatul DNA.

Agenda şpăgilor era ţinută de consilier

Interceptările arată, printre altele, că evidenţa banilor primiţi de şeful CJ era ţinută de consilierul său personal, care consemna într-o agendă sumele încasate şi sumele aprobate pentru lucrările din judeţ. Procurorii mai spun că, în ziua în care a fost anunţat cîştigătorul licitaţiei pentru modernizarea pistei aeroportului din Cluj-Napoca, lucrările erau deja terminate.

Din documentele procurorilor anticorupţie reiese că preşedintele Consiliului Judeţean Cluj ar fi primit mita în tranşe, în măsura în care aproba prin semnătură acordarea unor sume pentru efectuarea de lucrări în mai multe comune din judeţ şi pentru construirea unor obiective în cadrul Aeroportului din Cluj-Napoca. Mita ar fi venit în principal de la oamenii de afaceri Ioan Bene şi Vasile Pogăcean.

În total, Horea Uioreanu ar fi primit în ultimii doi ani aproximativ 1 milion de lei, din care circa 700.000 doar de la omul de afaceri Ioan Bene.

Potrivit DigiTV, au fost făcute şi interceptări în acest dosar, spun procurorii anticorupţie. Una dintre ele vizează o discuţie a preşedintelui CJ Cluj cu consilierul personal Răzvan Pop, cel care ţinea contabilitatea banilor primiţi de Horea Uioreanu, într-o agendă. Aici figurau şi sumele aprobate pentru lucrările din judeţ.

Interceptări: „Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt”

Pop Răzvan Marius: Deci ai avut aşa, în 2012 - arierate la Fizeş, 1200; în 2013, la Câţcău OG 28 - 200, la Fizeş - 1000 şi aşa...

Uioreanu Horea: Da.

Pop Răzvan Marius: (...) la Câţcău atâta...

Uioreanu Horea: Astea s-au încasat deja.

Uioreanu Horea: Bun, şi el o dat...

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate