Orban îl contrazice pe Klaus Iohannis: „Prezumția de nevinovăție funcționează în politică”

Orban îl contrazice pe Klaus Iohannis: „Prezumția de nevinovăție funcționează în politică”

Președintele PNL, Ludovic Orban, nu este de acord cu opinia președintelui Klaus Iohannis potrivit căruia un politician care ajunge în fața justiției nu mai beneficiază de prezumția de nevinovăție. Într-un interviu acordat „Evenimentului zilei”, Orban nu și-a ascuns nemulțumirea față de planul fostului premier Dacian Cioloș de a-și înființa un partid și a catalogat demersul drept o acțiune de rupere a electoratului de dreapta. Recunoaște că este foarte greu să se formeze un Guvern fără PSD și spune că nu vorbește cu liderii coaliției de guvernare, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Ionel Dancu: Pe cine va susține PNL la prezidențiale?

Ludovic Orban: Pe Klaus Iohannis. Este o decizie a Congresului.

- Își dorește să candideze din nou?

Ne puteți urmări și pe Google News

- (Face o pauză) Cred că da. Nu văd de ce nu ar candida. După modul în care și-a exercitat mandatul, nu există niciun temei care să pună la îndoială o nouă candidatură.

- Ce relație are PNL cu președintele?

- O relație normală, de parteneriat. Susținându-i candidatura la președinție, PNL s-a angajat să fie un susținător al proiectului prezidențial.

- Vă consultați pe anumite probleme de actualitate?

- Da.

- Ne puteți da un exemplu?

- Nu vă pot da niciun exemplu.

- E secret?

- Se poate vedea că în foarte multe puncte noi avem o poziție, sigur, chiar dacă nu coincide poziția, dar avem poziții apropiate, de la critica la adresa instabilității fiscale, a instabilității politice și guvernamentale, până la pozițiile pe educație, justiție, politică externă.

- Ați spus că v-ați simțit afectat că Președintele nu a preferat varianta alegerilor anticipate.

- Am spus că a fost o diferență, dar că îi respect decizia și că am convingerea că în spatele acestei decizii a stat o rațiune extrem de solidă.

- Cu cine din PSD credeți că o să se bată candidatul PNL la prezidențiale?

- Sunt imprevizibili pe această temă. Eu cred că la ora actuală există o ură din ce în ce mai mare în PSD împotriva lui Dragnea. La ora actuală Dragnea mai conduce prin frică și prin obișnuința membrilor PSD de a nu protesta contra șefului. PSD-ul este un partid aflat în criză și care va intra și mai rău în criză. Să nu credeți că schimbarea a două Guverne, schimbarea a nu-știucâtor miniștri, care mai de care sprijiniți de diverși baroni, nu a lăsat urme.

Lasă urme profunde. La ora actuală Dragnea e detestat de tot mai mulți oameni din PSD, ca să nu mai zic că pe zona de centru-dreapta, dreapta, este de-a dreptul satanizat. Se vor întâmpla lucruri în PSD, nu pot să zic peste 3 luni, peste 6 luni. Nu vedeți că e disperat să facă Congres să-și revalideze alegerea și să mai scape de câte unul, altul, din conducere care mai îndrăznesc să mai spună câte ceva?

Din păcate, paranoia lui Dragnea distruge România și dacă nu se trezesc oamenii, mi-e frică să nu ajungem într-un punct în care va fi foarte greu să revenim pe direcția cea bună.

„Procurorul care m-a trimis în judecată a plecat din DNA”

- Sunteți de acord cu afirmația că prezumția de nevinovăție nu funcționează în politică, pentru politicieni?

- Din punctul meu de vedere, funcționează. Prezumția de nevinovăție este o instituție fundamentală, iar mentalitatea oamenilor trebuie să fie construită de asemenea natură încât chiar să ajungă o instituție fundamentală.

Adică, un om până nu este condamnat să nu fie considerat vinovat. La noi, din păcate, s-au făcut excese, care sunt excese provenite tot din zona politicului, în care imediat ce un om se ducea la DNA, automat se aruncau găleți de lături pe el sau începea urmărirea penală, sau era trimis în judecată în diferite faze premergătoare. În ceea ce mă privește, eu cred că această prezumție de nevinovăție este fundamentală pentru democrație, este fundamentală pentru respectarea drepturilor și libertăților omului.

- În mai 2016 procurorii DNA au instrumentat un dosar în ceea ce vă privește. În ianuarie 2017 ÎCCJ v-a achitat pentru că fapta nu există. E corect?

- E motivația publică și este extrem de bine fundamentată pe textul de lege și pe interpretarea tuturor probelor.

- Și ați spus că vi s-a făcut o nedreptate. Cine v-a făcut această nedreptate?

- Procurorul care a început urmărirea penală și care m-a trimis în judecată. Dar acel procuror, la ora actuală, nu mai este în DNA.

- De unde știți?

- Sunt informații publice. Sigur, nu doar din cauza dosarului întocmit mie, și din cauza altor dosare a fost luată decizia de a pleca din DNA, i s-a dat posibilitatea să plece, ca să spunem așa. Ceea ce pentru mine arată o anumită tendință de îmbunătățire, de rupere a uscăturilor dintr-o instituție.

Dar, repet, orice exces al procurorilor nu poate fi echilibrat decât de puterea judecătorească, de instanțele de judecată, nu de politicieni interesați sau de oameni care sunt implicați în diferite cercetări penale, în dosare, care au fost condamnați, pentru că ei sunt în mod evident subiectivi, sunt necredibili în orice fel de tentativă pe care o fac.

 Să știți că se și vede, de un an de zile există o tendință din ce în ce mai evidentă a instanțelor de judecată de a nu mai accepta pe bandă rulantă arestări preventive, au existat destule retrimiteri de dosare la DNA în camera preliminară, dosare care aveau vicii de procedură, dosare care nu erau în conformitate cu legea. De asemenea, în unele cazuri sunt decizii de achitare, cum este cazul meu.

„Structura Parlamentului ar permite foarte greu formarea unui Guvern fără PSD”

- PSD a oferit opoziției de două ori șansa să formeze alt Guvern, prin răsturnă- rile cabinetelor Grindeanu și Tudose. Cum vă explicați că nu ați reușit să formați un Guvern de dreapta?

- Asta e o întrebare retorică. Deci avem un Parlament rezultat în urma alegerilor din 11 decembrie. În acest Parlament ceea ce este Opoziția azi nu a putut să adune un procent mai mare de 35%. La ora actuală structura Parlamentului ar putea permite foarte greu formarea unui Guvern fără PSD.

Practic, pentru formarea unui Guvern fără PSD ar fi necesară coalizarea tuturor celorlalte formațiuni, un lucru extrem de dificil pentru că la ora actuală Tăriceanu și liberalii oportuniști sunt lipiți ca marca de scrisoare de PSD, s-au transformat într-un PSD mai mic, iar UDMR-ul face parte din familia partidului popularilor europeni, se simte foarte bine alături de socialiști în România. Asta este realitatea.

Din cauza asta noi am considerat că, dacă este posibil, formula cea mai favorabilă este să ne întoarcem la oameni, pentru că s-au produs mutații majore și este din ce în ce mai evident pentru un număr copleșitor de români că PSD a câștigat alegerile prin minciună, prin fraudă morală și că se ocupă de cu totul și cu totul alte lucruri decât a promis în campania electorală.

- Din ce-mi spuneți putem trage o concluzie că până în 2020 la alegerile parlamentare scena politică românească e „condamnată” la o guvernare în jurul PSD?

- Nu cred că suntem condamnați. Pe măsură ce PSD își arată incompetența crasă, reauavoință, din ce în ce mai mulți români se conving că PSD duce România spre prăpastie, și pot să apară în viitorul apropiat situații, momente, care să permită fie alegeri anticipate - pentru că acestea sunt cele mai bune, relegitimarea prin votul cetățenilor, a Parlamentului, este cea mai bună soluție atunci când este clar că un partid care nu a fost votat în alegeri nu are capacitatea de a guverna -, fie o formulă, să spun, de tranziție, care să permită o guvernare fără PSD. Nu exclud această variantă.

„Nu i-am sunat pe Dragnea și Tăriceanu”

- Cu ALDE aveți un dialog?

- Păi dialogul nostru este cum l-ați văzut. Și am vă- zut că dumneavoastră ați dat doar ce-a spus Tăriceanu despre mine. Tăriceanu m-a făcut pe mine „Fată în casă a Statului Paralel”, iar eu i-am răspuns că nu pot să fiu fată în casă pentru că eu nu știu ce-i aia Statul Paralel. Sigur, statul paralel cu legea, condus de PSD, pot să înțeleg. În schimb toată lumea vede că Tăriceanu e fată în casă la PSD. Avem dialog…

De altfel, nu mă așteptam ca niște oameni care poartă eticheta de liberali să accepte mă- suri de creștere a fiscalității, de distrugere a autonomiei locale, de intervenție economică a statului, de creare de inechități. De-aia am spus că ALDE a devenit un PSD mai mic. Iar Tăriceanu, în afară de răfuiala cu procurorii DNA, nu mai are niciun subiect.

- De când ați devenit președinte PNL, ați încercat să discutați cu Tăriceanu, l-ați sunat?

- Nu l-am sunat.

- De ce?

- Păi de ce să-l sun? Așa cum nu l-am sunat pe dl Dragnea, așa nu l-am sunat nici pe dl Tăriceanu. De altfel, un om care nu mă salută în public, e foarte greu să-l sun. Adică asta este o chestiune care deja depășește granița celor șapte ani de acasă. Dar eu îl salut, pentru că, asta e, așa m-a învățat mama, să salut. În momentul de față nu ai ce să discuți. Nu există nicio diferență între PSD și ALDE.

„Mai bine Cioloș ar veni în PNL”

- Vă doriți ca PNL să candideze singur la alegerile europarlamentare de anul viitor sau să formeze în jurul său o coaliție de dreapta?

- PNL e puternic, are capacitatea de a câștiga alegerile singur. Obiectivul nostru este întărirea PNL ca forță de dreapta alternativă la puterea actuală. În alegerile europarlamentare vom candida pe propriile picioare, cu propriii candidați. La ora actuală, singura voce românească care se aude cu adevărat în Parlamentul European și care poate să influențeze deciziile la nivelul instituțiilor europene este vocea PNL.

Din fericire, PNL este parte din PPE, cel mai important grup politic din Parlamentul European, deține președinția Parlamentului European, a Comisiei Europene, a Consiliului, iar relațiile dintre PNL și celelalte partide componente ale PPE este de colaborare, de respect reciproc, ceea ce ne ajută să susținem interesele României.

- Un fost ministru tehnocrat din Guvernul Cioloș a anunțat că în această vară vor fi gata actele pentru transformarea Platformei România 100 în partid politic. Va influența în vreun fel scena politică?

- Nu sunt Mafalda. În plus, trăim în democrație, partidele astea se pot înființa cu trei membri. Nu știu dacă este o idee inspirată și dacă ajută la consolidarea unei forțe de dreapta autentice care poate să învingă PSD-ul. Mai degrabă pare un demers de împărțire a electoratului din zona de dreapta. Dar, în fond, fiecare poate să facă ce vrea. Cred că mai bine ar veni în PNL să întărească dreapta autentică și mai ales forța politică ce are cu adevărat capacitatea să bată PSD.

- L-ați invitat pe dl Dacian Cioloș în PNL?

- Aș prefera să nu vorbesc foarte mult pe tema asta. Pentru mine e mai important că PNL s-a deschis spre societate, suntem într-un dialog permanent cu tot ce înseamnă grup social organizat, patronate, ONG-uri, asociații profesionale, sindicate raționale care nu sunt cumpărate de PSD. Suntem deschiși la primirea de oameni de calitate. Suntem pe un drum bun și la cum merg lucrurile am convingerea clară că putem învinge PSD la următoarele alegeri.

- Văd că vă deranjează subiectul partidului lui Cioloș.

- Nu, nu mă deranjează. Mi se pun întrebări. Întrebați-mă de PNL, de ce face PNL. Discutăm de ipoteze. Dacă își face, își face, asta e, cetățenii sunt liberi să aleagă, noi încercăm să arătăm că suntem, într-adevăr, singurul partid care este alternativă serioasă la actuala guvernare. Aici e vorba de a avea capacitatea de a câștiga alegerile, de a avea candidați competitivi în fiecare localitate, de a putea să te bați cu toată mașinăria diabolică a PSD-ului în alegeri.

Așa, sigur, putem face cluburi, putem face diverse foruri de discuții, dar cu PSD trebuie să te bați. Și trebuie să te bați pe fiecare uliță, pe fiecare scară de bloc, pe fiecare stradă, în fiecare secție de votare, pentru că este bătaie dură, nu este o bătaie simplă.