OFERTA SPECIALĂ. Bonusuri financiare la ANGAJARE. O mare companie din judeţul Cluj se CHINUIE să angajeze oameni şi nu reuşeşte

OFERTA SPECIALĂ. Bonusuri financiare la ANGAJARE. O mare companie din judeţul Cluj se CHINUIE să angajeze oameni şi nu reuşeşte

O compania privată care are o fabrică la Dej, judeţul Cluj, caută cu disperare 800 de angajaţi, şi nu găseşte. Directorul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Cluj, susţine că fabrica de la Dej aduce muncitori şi de la 100 de kilometri.

Dacă treci prin satele din nord vestul judeţul Cluj, pe fiecare stâlp de electricitate sunt lipite afişe pe care cu litere foarte mari şi roşii se poate citi, din goana maşinii, "Bonus angajare - 200 de lei brut".

În satele din comuna Panticeu, pe toţi stâlpii au fost lipite afişe prin care localnicii sunt informaţi că se pot angaja la fabrica de piese auto Fujikura din Dej, "pe un salariu de încadrare de 850 de lei, tichete de masă pentru fiecare zi lucrătoare, bonus de prezenţă, de calitate şi de producţie, transport gratuit".

Doritorii mai erau anunţaţi că interviurile vor avea loc la sediul comunei Panticeu. Deşi mulţi cred că a fost bătaie pe viaţă şi pe moarte pentru locurile anunţate lucrurile nu au stat aşa. La ora fixată, la interviu au venit doar patru localnici din care trei au fost angajaţi, pe loc, în timp ce al patrulea a fost respins.

Primarul comunei Panticeu, Aron Lungu spune că nu îi poate înţelege pe consătenii lui. "Au venit doar patru oameni, ce să mai zici. Cei de la fabrica din Dej ar angaja cât de mulţi oameni pot dar nu mai au de unde. Este a treia campanie doar la noi în comună. În total, de la noi din Panticeu, s-au angajat 33 de persoane, care sunt duse şi aduse spre locul de muncă cu autobuzele companiei", spune primarul Lung.

Condiţii la angajare - opt clase

Deşi comuna are mulţi tineri care sunt fără locuri de muncă, niciunul dintre aceştia nu se înghesuie să se angajeze, în cazul de faţă la fabrica de la Dej. "Sunt şi oameni fără locuri de muncă şi care nu vor să muncească, unii sunt cu paharul în timp ce alţii sunt mai slabi de minte, şi nu ai ce să le faci. Eu chiar nu îi pot înţelege", mai spune primarul din Panticeu.

Unul dintre tinerii din Panticeu spune că a vrut să se prezinte la interviu dar când a auzit ce salar se oferă a renunţat. Cristian Rus spune că cei care vor să se angajaze la fabrica din Dej trebuie să aibă minim opt clase, şi să treacă un test de cultură generală şi unul psihilogic. "Mai bine stau acasă decât să mă duc până la Dej. Nu stau lucrurile cum le prezintă ei. Salariul zic ei că e 850 de lei dar netul e mult mai mic. Mă duc cu ziua, la coasă, şi fac mai mulţi bani decât fac ei într-o lună", spune tânărul care îşi pierdea vremea prin centrul localităţii Panticeu.

Din 50 de şomeri de la Mechel doar trei au mers la lucru 

Situaţia fabricii de la Dej care produce piese pentru industria auto este cunoscută şi la Agenţia de Ocupare şi Formare a Forţei de Muncă.

Directorul Daniel Don susţine că fabrica de la Dej ar angaja 800 de persoane în perioada imediat următoare, dar nu are de unde. "Ei asigură transportul dar nu se duce lumea. De la fostul combinat de industria sârmei din Câmpia Turzii am trimis 50 de oameni la angajare şi s-au angajat doar trei, restul au refuzat. Cei de la fabrica din Dej aduc muncitori şi de la o distanţă de 100 de kilometri, ca să poate să asigure producţia", a spus Don.

Directorul AJOFM Cluj mai susţine că salariul pe care un muncitor care este angajat la Dej depăşeşte uşor suma de 1.000 de lei şi că singura soluţie este ca firma Fujikura să deschidă o fabrică în zona Turda-Câmpia Turzii, unde şomajul este foarte mare. "Doar aşa, credem noi, vor putea ajunge la maximul de muncitori pe care şi-l doresc ei. Oricum noi deja am început să eliminăm de la plată, şomerii care au primit repartiţii şi nu s-au dus la muncă la fabrica de la Dej", a declarat Don.  

Ne puteți urmări și pe Google News