O deputată lansează operațiunea națională „Stârpiți ambrozia!”

O deputată lansează operațiunea națională „Stârpiți ambrozia!”

Pentru că fiica ei, dar și multe alte persoane fac rinită alergică de la „iarba pârloagelor”, Florica Cherecheș a lansat o dezbatere privind necesitatea unui proiect de lege care să prevadă combaterea ei

Ambrozia era hrana zeilor, despre care se credea că dă tinerețe și nemurire veșnică. Ca dovadă că patria noastră este un Olimp decăzut, o plantă ce poartă acest nume crește în zilele noastre pe marginea șanțului. Deputata PNL Florica Cherecheș s-a gândit că ar fi bine să se inițieze un proiect de lege pentru „obligativitatea combaterii Ambroziei”, considerată foarte dăunătoare.

FOTO: Florica Cherecheș vrea ca planta să fie extirpată la nivel național

Ne puteți urmări și pe Google News

Ca să facă lucrurile ca la carte, deputata a întrebat ministerele Mediului și Sănătății despre oportunitatea unui astfel de act normativ. „Am primit sesizări la cabinetul parlamentar, din partea mai multor cetățeni, cu privire la impactul unei specii de plantă, Ambrosia artemisiifolia (iarba pârloagelor), asupra stării de sănătate a oamenilor. Concret, Ambrosia se găsește de-a lungul șoselelor, a căilor ferate și pe terenurile necultivate. Caracterul nociv al speciei fiind cauzat de afecțiunile alergice pe care le provoacă în perioada înfloririi”, a explicat Cherecheș.

FOTO: Ambrozia crește pe marginea drumurilor

Dezamăgită de răspunsurile miniștrilor

Ea a mai arătat că simptomatologia determină scăderea capacității de muncă și absenteism, persoanele bolnave necesitând concediu medical. „Scăderea numărului de îmbolnăviri poate fi obținută prin scăderea cantității de polen, prin înlăturarea plantei ambrozia, mecanic sau chimic. Este cunoscut faptul că polenul poate parcurge între 300-500 km, de aceea intervențiile de limitare a răspândirii plantei trebuie să fie aplicate la nivel național”, propune deputata PNL.

Contactată de EVZ, Florica Cherecheș a spus că această plantă provoacă alergii grave. „Și fiica mea are probleme în perioada în care e înflorită planta, face rinită alergică. Sunt foarte mulți care suferă, am primit foarte multe sesizări”, a spus deputata, nemulțumită de răspunsurile primite de la miniștrii Sănătății și Mediului. „Am fost dezamăgită de răspunsul lor. Mă așteptam să fie ei cei care să cunoască problema și să ia măsuri”, a spus Cherecheș. Prin urmare, deputata va discuta cu colegii din Comisia de Sănătate despre oportunitatea unui proiect. Potrivit acesteia, o soluție ar fi ca „administrația locală, poliția locală, să identifice terenurile în care crește planta și să ceară proprietarilor să o stârpească”.

„Există alergii agresive”

Ambrozia (Ambrosia artemisiifolia) e o plantă anuală, perenă prezentă în grădini, în culturile de cereale și de florea-soarelui respectiv în zonele lăsate în paragină (de aici denumirea populară: iarbă de paragină) cum ar fi pe marginea drumurilor și a căilor ferate. Persoanele sensibile au probleme toată vara din cauza polenului ei, cele mai frecvente simptome fiind strănuturile, rinoreea, congestia nazală, conjunctivita alergică. Medicul alergolog Ioana Pedestru a precizat pentru EVZ că, într-adevăr, ambrozia este foarte periculoasă și dă alergii îngrozitoare. „Nu știu ce pot face ei (n.r. - parlamentarii), dar vă pot confirma că există alergii agresive la ambrozie”, a spus Pedestru, precizând că are pacienți care locuiesc la marginea Bucureștiului. La rândul său, președintele Comisiei de Sănătate din Cameră, Florin Buicu (PSD) a declarat pentru EVZ că, dacă doamna Cherecheș va veni cu această problemă, va fi ascultată „cu multă atenție”. „Nu consider că este o problemă de interes național, ci una de interes local”, a mai spus Buicu.

Cadariu: „O intervenție benefi că”

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, i-a răspuns deputatei că Ambrozia nu este inclusă în lista plantelor aflate sub control național. „Apreciem că extinderea și implementarea de măsuri care să combată dezvoltarea acestei plante reprezintă o intervenție benefică asupra factorului de mediu determinant al stării de sănătate pentru persoanele cu risc de dezvoltare a bolilor alergice”, susține Cadariu. Și ministrul Mediului, Cristiana Palmer a asigurat-o pe deputată de sprijin, precizând că pericolul asupra sănătății oamenilor constă în faptul că polenul acestei plante provoacă rinite alergice, manifestări asemănătoare astmului bronșic, conjunctivite alergice.

FOTO: Patriciu Achimaș Cadariu

„Ministerul Mediului desfășoară anual campanii de informare și conștientizarea împreună cu autorități le publice locale, stabilind măsurile ce se impun pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive și eradicarea acestei plante. Totodată, considerăm că responsabilitatea pentru campaniile de eradicare a acestei plante revin autorităților locale, precum și direcțiilor agricole, acestea având mijloacele necesare pentru a eradica prin mijloace mecanice această plantă”, subliniază Palmer.

FOTO: Cristiana Palmer