O demisie pierdută. Parchetul din Târgoviște, preș în fața șefului CJ Țuțuianu
- Virgil Burl ă
- 21 mai 2015, 08:26
Fosta directoare a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, Carmen Marcu, susține că a fost demisă în mod ilegal din funcție, pe când era în concediu, de către președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. Ca prin minune, o demisie „în alb”, nedatată, care era într-un dosar din cabinetul fostului manager al spitalului a ajuns, într-o zi de duminică, la Adrian Țuțuianu care a scris pe ea ”se va emite actul administrativ de încetare a activității – 7 octombrie 2012”.
A doua zi, demisia a primit un număr de înregistrare din partea CJ Dâmbovița, după care a fost trimisă noului manager al spitalului care a și pus-o în practică. Țuțuianu a dispus încetarea activității doctoriței Carmen Marcu deși demisia era adresată Managerului Spitalului de Urgență din Târgoviște, nicidecum președintelui CJ Dâmbovița.
Carmen Marcu susține că documentul a fost furat din biroul fostului manager al spitalului și așa a ajuns în posesia lui Țuțuianu care a înregistrat-o abia a doua zi la registratura instituției. Marcu a făcut plângeri la Poliție și Parchetul local însă susține că toate demersurile ei au fost ignorate de reprezentanții locali care se subordonează politic președintelui CJ Dâmboviță. Anterior, încă de pe când era senator PSD, Țuțuianu a făcut mai multe interpelări în Parlament și a cerut o serie de controale al spitalul de urgență din Târgoviște, cel mai mare angajator din județ, spital cu 2000 de paturi. Unitatea spitalicească se află în subordinea CJ Dâmbovița și, potrivit spuselor doctoriței Marcu, ea a fost vizată încă de la început în vederea demiterii deoarece Țuțuianu dorea să numească politic în funcții un alt manager și alt director economic.
Un document dispărut
Totul a început în luna septembrie 2012 când Carmen Marcu și-a scris la calculator demisia, fără dată, dar semnată și a depus-o la cabinetul fostului manager al spitalului Lavinia Ionescu. Ulterior, Marcu a plecat în concediu de odihnă și apoi la un curs de specializare în Turcia.
Pe 7 octombrie demisia „în alb” ajungea în posesia lui Adrian Țuțuianu în circumstanțe neelucidate, pe 8 era înregistrată la CJ, iar două zile mai târziu, conducerea spitalului semna încetarea contractului de muncă cu directoarea Carmen Marcu. ”Totul a fost o înscenare, un abuz din partea domnului Țuțuianu. Este adevărat că mi-am depus demisia la biroul managerului spitalului dar m-am răzgândit și mi-am zis să aștept să fiu demisă pe motive politice, dacă asta se urmărește. Am făcut plângere penală la IPJ Dâmboviță, după care am primit o rezoluție de neîncepere a urmării penale față de Țuțuianu”, a declarat Carmen Marcu pentru Evenimentul zilei.
Anchetă de ochii lumii
Într-adevăr, pe 21 noiembrie 2012, fostul director economic al Spitalului de urgență a depus plângerea penală care a fost soluționată în iulie 2013 de către procurorul Viorel Oprea de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște cu NUP. Ce susține procurorul? Că CJ Dâmbovița a comunicat poliției că cererea de demisie a dr. Marcu a fost înaintată instituției pentru a fi aprobată de președinte, care a repartizat-o Biroului de Resurse Umane spre rezolvare. Procurorul nu a întrebat cine a adus demisia la CJ și recunoaște că președinteel CJ nu are atribuții privind numirea sau eliberarea din funcție a directorului medical. Cu toate acestea, Țuțuianu a scris și semnat pe demisia doctoriței că „se va emite actul administrativ de încetare a activității”. NUP-ul a fost contestat la procurorul ierarhic superior de Carmen Marcu.
Greșeli flagrante
Pe 27 august 2013, prim procurorul adjunct Alexe Scurtu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște a decis că ”am constatat că nu s-au efectuat toate actele necesare aflării adevărului, motiv pentru care plângerea av fi admisă”. A infirmat NUP-ul dat de Viorel Oprea și a cerut, expres, să se efectueze o serie de acte cum ar fi audierea lui Țuțuianu, președintele CJ urmând să fie întrebat cum a ajuns în posesia demisiei dr. Marcu, de ce a venit duminica la serviciu, de ce a dispus încetarea activității directorului medical și de ce a înregistrat documentul o zi mai târziu după ce a semnat pe el. Astfel, dosarul s-a întors la IPJ Dâmbovița.
Pe 23 mai 2014, plângerea împotriva lui Țuțuianu în care era acuzat de abuz în serviciu și furt a fost din nou clasată de alt procuror, Laurențiu Dan Streza de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgoviște. Înainte însă, a fost audiat și Adrian Țuțuianu. El a arătat în fața procurorului că a primit cererea de demisie a doctoriței Marcu în mapa generală de corespondență în ziua de 5. 10. 2012, într-o vineri. Corespondența primită vineri a rezolvat-o în duminica din 7 octombrie, fără însă a ști cine aa dus la mapă acest document. Procurorii au cerut înregistrările video pentru a se stabili cine a furat demisia dar li s-a răspuns că acestea se stochează doar 30 de zile, așadar au fost șterse.
„Spălat” de procurori
Procurorul Streza susțien că Țuțuianu nu poate fi acuzat de abuz în serviciu deoarece simpla rezoluție pusă pe document sub semnătura sa nu a produs efecte juridice, vinovat fiind noul manager al Spitalului care a decis efectiv încetarea contractului de muncă dintre Carmen Marcu și spitalul de Urgență din Târgoviște. Această decizie a fost contestată dar pe 8 iulie anul trecut, procuroarea Cătălina Tudose a respins-o. Ea susține că deși Țuțuianu a „ordonat” și semnat pe document că „se va emite actul administrativ de încetare a activității”, „deși acest lucru excede competențelor sale nu a generat pierderea poziției de conducere a petiționarei”.
În aceste condiții, fosta directoare Carmen Marcu a atacat la Judecătoria Târgoviște ultima clasare a dosarului. Acolo, un judecător i-a desființat pe procurorii care au cercetat acest caz și a adus numeroase critici față de modul în care a fost desfășurată ancheta. Pe 30 octombrie, instanța a decis să trimită cauza la Parchet pentru completarea urmăririi penale. ”Este de cercetat de către Parchet dacă nu cumva chiar rezoluția pusă de președintele CJ Dâmbovița a stat la baza înregistrării actului respectiv în ziua următoare, de unde a urmat circuitul normal”. ”Mă lupt cu un întreg sistem subordonat președinteleui CJ Dâmboviță. Eu mă judec cu noua conducere a spitalului iar noul manager este apărat de firma de avocatură a lui Țuțuianu”, ne-a declarat Carmen Marcu.
Șeful CJ Dâmbovița tace
Am cerut un punct de vedere lui Țuțuianu și l-am întrebat cine i-a pus demisia doctoriței în mapă, dacă a fost audiat de procurori și de ce a semnat pe ea deși nu-i era adresată. Ne-a transmis că nu dorește să vorbească pe marginea acestuia caz din moment ce este o anchetă în desfășurare.
La rândul său, Parchetul local susține că „sub supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgovişte, la IPJ Dâmboviţa SICE se află în lucru dosarul penal numărul 6662/P/2012 în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt şi abuz în serviciu. În cauză a fost începută urmărirea penală in rem faţă de faptele mai sus arătate, în prezent nu a fost dispusă continuarea urmăririi penale faţă de nicio persoană”, se arată în comunicatul instituției.