Nunţi şi majorate, în sala de festivităţi a liceului

Nunţi şi majorate, în sala de festivităţi a liceului

Fosta cantină a Colegiului Naţional ,,Emil Botta” din Adjud, devenită între timp sală de festivităţi, face concurenţă, de câţiva ani, cluburilor şi restaurantelor din localitate. Datorită condiţiilor deosebite, în ianuarie, chiar directorul adjunct şi-a organizat nunta în şcoală

Această situaţie absurdă a fost semnalată de Consiliul Naţional al Elevilor pe mail-ul redacţiei. Pe firul informaţiilor, am început să căutăm adevărul. Începutul a fost mai greu, ţinând seama că verificarea iniţială de pe reţelele sociale ne arăta un director iubit de comunitatea lui şi implicat în activitatea şcolară.

,Să descindă Corpul de Control al Ministerului”

Dincolo de aceste aspecte iniţiale, care ne ridicau semne de întrebare, reprezentanţii naţionali ai elevilor păreau hotărâţi, ceaa ce ne-a făcut să continuăm ancheta. Aceştia au cerut cele mai dure măsuri care se impun într-o astfel de situaţie.,,Consiliul Național al Elevilor, unica structură reprezentativă a elevilor din România, solicită Inspectoratului Școlar Județean Vrancea eliberarea din funcția de director adjunct al Colegiului Național ,,Emil Botta” din Adjud, a domnului profesor Cătălin Pionescu și, totodată, descinderea Corpului de Control al Ministrului Educației Naționale pentru abaterile sesizate de către elevii aceluiași liceu cu privire la procedura de închiriere a spațiului unității de învățământ pentru evenimente private și pentru prejudicierea imaginii colegiului prin organizarea de evenimente care contravin principiilor și valorilor actului educațional [...] Conform celor primite, considerăm că astfel de manifestări în incinta perimetrului școlar nu pot avea sub nicio formă un aport în educația beneficiarilor sistemului de învățământ, astfel de exemple nefiind potrivite pentru impactul pe care un profesor îl are în viața unui elev. Solicităm autorităților competente să facă investigații pentru a se constata cadrul de legalitate și moralitate ale celor sesizate.”

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Directorul adjunct a participat la mai multe petreceri din școală, stropite din plin cu alcool

,,Se dansează pe scaune şi se bea alcool”

Iustin Jalaboi, primul care a sesizat evenimentele, spune că şi directorul plin al liceului, Emil Dumitru, a organizat petreceri acolo. Nu orice fel de petreceri, ci unele la care atmosfera era încinsă, elevele pe masă şi alcoolul curgea din plin. „Să nu îl omitem pe domnul director Dumitru Emil [...] care a organizat o petrecere în care şi-a lăsat elevele, împreună cu domnul Pionescu, să danseze pe scaune, iar mândru fiind de educaţia oferită elevilor din liceul său a postat şi pe Facebook o imagine, să vadă ceilalţi directori cum se face educaţie de calitate”.

„Nu a fost prima petrecere de acolo”

Primul care a răspuns la telefon a fost chiar directorul adjunct al unităţii, Cătălin Pionescu, cel care şi-a organizat nunta în şcoală. „Eu mi-am făcut nunta acolo, e adevărat. În ianuarie 2017 şi am avut doar 44 de invitaţi, nu avea rost să închiriez un restaurant. Pe de altă parte, nu e prima petrecere de acolo. Nu se percepea chirie, ci era pe bază de rezervare, doar pentru oamenii din şcoală, elevi sau profesori.Decizia că am putea organiza şi astfel de evenimente a fost luată de întreg Consiliu Administrativ”.

Primăria Adjud analizează mâine

Din prima convorbire înţelegem că situaţia ar putea fi cunoscută chiar şi în Primăria Adjud, având în vedere că din Consiliul de Administraţiei al şcolii face parte şi un reprezentat al municipalităţii. Cristea Leonardo Claudiu, viceprimar la Adjud, infirmă informaţia. Mai mult, el nu ştie nici ce sancţiuni riscă cei din conducerea liceului, dar promite că o să analizeze situaţia. „Într-adevăr aveam un reprezentant din Primărie în Consiliul Administrativ al şcolii, dar situaţia nu era cunoscută în insituţia noastră. Mâine, avem Şedinţă de Consiliu şi vom discuta ce sancţiuni am putea avea, dar discuţia e prematură”.

Ce spune legea

Legea Educaţiei nr.1/2011 subliniază că sălile de festivităţi se află în administrarea Consiliilor Locale. Legea permite închirerea acestora, banii obţinuţi fiind împărţiţi egal între autoritatea locală şi unitatea şcolară. Foarte important că destinaţia sălilor este doar una cu caracter cultural. În ele se pot organiza evenimente sportive, concursuri, cercuri de teatru sau debate. De altfel, băuturile alcoolice şi tutunul sunt strict interzise în şcoli. (1) Unităţile de învăţământ de stat pot deţine în administrare bunuri proprietate publică, cele de învăţământ particular au drept fundament proprietatea privată, iar cele de învăţământ confesional aparţin, în funcţie de entitatea care le-a înfiinţat, uneia dintre cele două forme de proprietate. (2) Terenurile şi clădirile unităţilor de educaţie timpurie, de învăţământ preşcolar, şcolilor primare, gimnaziale şi liceale, inclusiv ale celorlalte niveluri de învăţământ din cadrul acestora, înfiinţate de stat, fac parte din domeniul public local şi sunt administrate de către consiliile locale. Celelalte componente ale bazei materiale sunt de drept proprietatea acestora şi sunt administrate de către consiliile de administraţie, conform legislaţiei în vigoare.

Elevii și părinții aveau mare încredere în directorul liceului

Surpriza este cu atât mai mare cu cât Colegiul Naţional ,,Emil Botta” este recunoscut pentru performanţele sale. Directorul Dumitru Emil, profesor de Educaţie Fizică, este un dascăl iubit de elevi. Despre acesta cei care îl cunosc au avut multe cuvinte de laudă. ,,Este un profesor implicat şi patriot. El pune imnul la prima oră a dimineţii, iar după spune <> tuturor sărbătoriţilor din acea zi”.  

Contactat pentru o poziţie, directorul unităţii, are o declaraţie scurtă: ,,Tot ce s-a organizat în şcoală s-a făcut printr-o decizie a Consiliului Administrativ. E tot ce vreau să spun”, după care nu doreşte să completeze subiectul cu nicio informaţie.

Inspectoratul nu e de găsit

Inspectoratul judeţului Vrancea nu este de găsit. Nici biroul de presă, nici inspectorul general sau cel adjunct nu au putut explica cum un liceu în care ar trebui să se facă carte, se organizează, de fapt, petreceri de pomină. Redăm dialogul integral

- Bună ziua. Sunt Gabriel Fereşteanu de la Evenimentul Zilei, în legătură cu situaţia Colegiului Botta, se poate legătura cu Biroul de presă?

-Bună ziua. A, îmi pare rău. Se ocupă doamna Chelariu, dar e plecată într-o inspecţie tematică.

-Nicio problemă. Atunci o legătură către domnul Inspector General?

-Nici cu dânsul. El este plecat la Prefectură.

-Înţeleg. Atunci domnul Inspector General Adjunct?

-A, este într-o întâlnire.