Noua FRĂȚIE dintre Putin și Kim Jong-un. Care este prețul pentru care Kremlinul e gata să TRĂDEZE?
- Adrian Pătrușcă
- 13 mai 2017, 08:09
Pe măsura creșterii tensiunilor dintre China și Coreea de Nord ca urmare a presiunilor americane, regimul Putin pare tot mai interesat să ocupe locul gol.
O analiză a institutului Stratfor, cu titlul „Rusia profită de oportunitatea oferită în Coreea de Nord” dezvăluie că Moscova își consolidează legăturile cu Phenianul urmărind să câștige astfel monede de schimb și influență în relațiile sale cu Occidentul.
Beijingul are în vedere o presiune crescândă asupra Coreei de Nord, pentru a o determina să renunțe la programul său nuclear, iar Rusia este gata să profite de acest conflict.
Însă, deși implicarea mai mare în Coreea de Nord poate oferi Kremlinului pârghii suplimentare pe care să le folosească în confruntarea sa cu Occidentul, Rusia nu poate totuși spera să elimine influența chineză din Coreea de Nord, însă o poate limita.
Analiza Stratfor amintește că, după divizarea Peninsulei Coreea,
URSS a sprijinit construirea armatei nord-coreene, a garantat stabilitatea țării și a creat un stil de guvernare care a rămas în vigoare până azi. Echipamentele militare din era sovietică sunt și acum folosite în Coreea de Nord.
Cultul personalității „inventat” de Stalin i-a inspirat și pe conducătorii nord-coreeni, model păstrându-se până azi.
Nu doar ideologia, ci și economia a fost un important element de legătură dintre Rusia și Coreea de Nord. În anii 1970 și 1980, URSS deținea o cotă de aproape jumătate din comerțul exterior nord-coreean.
După destrămarea Uniunii Sovietice, însă, relațiile economice dintre cele două țări au intrat în colaps.
Rusia, confruntată cu mari probleme economice ea însăși, nu și-a mai permis să poarte și povara nord-coreeană. Astfel încât cota Rusiei în comerțul exterior al Coreei de Nord a ajuns azi de numai 1%.
De situație a profitat China, care acum deține 90% din comerțul exterior al Phenianului.
Când Putin a venit la putere în anul 2000, el a sesizat importanța strategică a păstrării unor bune relații cu Coreea de Nord – ca și modalitățile prin care Rusia poate folosi poziția sa în regiune pentru a exercita presiuni asupra regimului de la Phenian.
Kremlinul este interesat să folosească Coreea de Nord ca un stat tampon între ea și aliatele Occidentului, Coreea de Sud și Japonia.
Interesul Rusiei în Coreea de Nord a crescut radical, după sancțiunile pe care Occidentul și Japonia le-au instituit împotriva sa, ca urmare a anexării Crimeii. Schimbarea de atitudine a Moscovei i-a atras laude din partea Phenianului. Rusia a fost numită de agenția oficială de presă a Coreei de Nord cea mai mare prietenă, retrogradând China pe locul II.
Acest lucru arată interesul Coreei de Nord de a obține un sprijin tot mai mare din partea Rusiei, într-o perioadă în care Moscova are nevoie de cât mai multă influență politică.
Rusia este conștientă că nu va putea niciodată înlocui influența Chinei în Coreea de Nord, dar poate să se amestece în acțiunile Chinei, Statelor Unite sau aliatelor lor pentru a le strica jocurile.
Apropierea Moscovei de Phenian, deși puternică și spectaculoasă în ultima perioadă, nu înseamnă automat că Vladimir Putin va merge până acolo încât să-l ia necondiționat în brațe pe Kim Jong-un.
Dimpotrivă, consideră Stratfor, Putin este suficient de cinic pentru a folosi posibilitatea de a renunța la reîncălzita „frăție” cu Coreea de Nord, în schimbul unor avantaje pe alte fronturi, precum Siria, Ucraina sau direct în relațiile cu Uniunea Europeană sau Statele Unite.