Noua echipă a comisarilor europeni, sub lupă

Noua echipă a comisarilor europeni, sub lupă

Președintele Comisiei Europene urmează să anunțe, zilele acestea, propunerile privind membrii Colegiului Comisarilor Europeni și portofoliile acestora. Iată un proiect neofi cial publicat de presa de la Bruxelles.

Potrivit acestui draft prezentat de Euractiv, care poate fi schimbat până va primi forma finală, oficială, există câteva modificări pentru mandatul 2014-2020. Portofoliul privind piața internă a dispărut; portofoliul privind Agenda Digitală este înlocuit de o poziție de vicepreședinte pentru Agendă Digitală și Inovare și un comisar pentru Internet și Cultură. Nu mai există comisar pentru Extinderea UE.

Șase vicepreședinți

Sunt propuse șase funcții de vicepreședinte: Elzbieta Bienkowska din Polonia (PPE) - Buget și Control Financiar, Andrus Ansip din Estonia (ALDE) - Creștere, Dialog Social; Valdis Dombrovkis din Letonia (PPE) pentru Uniune Energetică; Alenka Bratusek din Slovenia pentru Agenda Digitală și Inovare; Frans Timmermans din Olanda pentru Reglementare mai bună și Federica Mogherini din Italia - Înalt Reprezentant pentru Politică Externă și de Securitate.

Din punct de vedere politic, lucrurile par echilibrate - liberalii (ALDE) nu sunt subreprezentați, cum s-a spus inițial, ci au cinci portofolii, inclusiv doi vicepreședinți, grupul de centru-dreapta (PPE) are 12 portofolii, inclusiv doi vicepreședinți, iar Socialiștii și Democrații (S&D) au 8 portofolii, inclusiv doi vicepreședinți. Au apărut trei posturi noi: vicepreședinte pentru „Reglementare mai bună”, vicepreședinte pentru Uniunea Energetică și altul pentru Creștere, Uniune Monetară și Dialog Social.

Portofolii noi

Noul domeniu „Reglementare mai bună și Guvernare” a fost cerința premierului britanic David Cameron, care a dus o campanie intensă pentru mai puține reguli stricte și flexibilitate în politicile UE. Totuși, Marea Britanie și Franța ar putea fi nemulțumite de portofoliile primite, pentru că fiecare a dorit altceva. România, care a făcut lobby pentru Agricultură (post deținut de Dacian Cioloș), ar putea obține Ajutor Umanitar pentru Corina Crețu (unele surse spun că ar fi vorba despre Politici Regionale).

Candidata Bulgariei, Kristalina Georgieva, actual comisar pentru Ajutor Umanitar, a primit Taxele și Lupta Anti-Fraudă. O alegere neobișnuită ar fi ca Polonia să primească portofoliul Bugetului, două mandate la rând, după actualul comisar, Janusz Lewandowski, tot polonez.

Recomandările noastre