Natalia Morar, femeia care a pornit revoluţia de la Chişinău

Natalia Morar, femeia care a pornit revoluţia de la Chişinău

Natalia Morar, jurnalista de 25 de ani, considerată a fi la originea protestelor care au zguduit, săptămâna trecută, capitala Republicii Moldova, a fost nevoită să se ascundă de autorităţi.

Aceasta a povestit pentru publicaţia The Guardian întregul calvar prin care a trecut în ultimele zile, de teamă de a nu fi arestată. Natalia, care are deja are interdicţie de a pătrunde pe teritoriul Rusiei, fiind acuzată că se opune regimului de la Kremlin, mărturiseşte că nu a mai dormit de două nopţi şi că se mută dintr-un loc în altul pentru a nu fi reperată de forţele poliţieneşti de la Chişinău.

"Au scotocit atât casa mea cât şi pe cea a mamei. Au părtuns la mine în apartament fără a avea vereun mandat de percheziţie. Dacă mă vor găsi, mă vor aresta cu siguranţă -  şi ce se va întâmpla după aceea nu ştie nimeni. Nu am mai vorbit la telefon şi nu am mai accesat internetul de două zile", povesteşte Natalia.

"Este pură ironie că aş putea fi trădată chiar de intrumentele pe care le-am folosit pentru a stârni o revoluţie", a continuat aceasta.

Ne puteți urmări și pe Google News

Se pare că protestele din capitala moldoveană au început după discuţia pe care Natalia şi şase prieteni de-ai săi au avut-o, pe 6 aprilie, într-o cafenea din Chişinău. "Am vorbit despre ceea ce ar trebui să facem cu privire la alegerile care tocmai avuseseră loc şi despre care noi suntem siguri că au fost fraudate".

Alegerile de pe 5 aprilie din Republica Moldova au fost câştigate cu o majoritate covârşitoare de Partidul comunist. "Am decis ca, în aceeaşi zi, să organizăm un miting, pe care l-am anunţat prin reţeaua Twitter, dar şi prin SMS", a povestit Natalia jurnaliştilor de la The Guardian.

Internetul, buciumul modernităţii

Deşi în istoria recentă a Republicii Moldova nu au fost consemnate proteste în masă, "ne aşteptam la câteva sute de participanţi, prieteni de-ai noştri şi prieteni ai prietenilor noştri. Când am ajuns în piaţă şi am văzut că erau prezenţi aproximativ 20.000 de oameni, am rămas fără cuvinte", a mai spus tânăra.

Demonstraţiile au continuat paşnic, însă, mai târziu, pentru că nu au primit niciun răspuns din partea oficialităţilor moldovene, protestatarii au trecut de forţele de ordine şi au luat cu asalt cele mai importante instituţii ale statului, Parlamentul şi Preşedinţia. O aripă a clădirii Parlamentului a luat foc, iar tinerii militanţi şi-au vărsat furia asupra aparaturii electronice şi a mobilierului.

"Nu numai că am subestimat puterea pe care o poate exercita Twitter şi internetul în general, dar am subestimat şi gradul de ură pe care tinerii o manifestă cu privire la politica guvernului şi faţă de fraudarea alegerilor", a declarat Natalia. În această dimineaţă, a început renumărarea voturilor în Republica Moldova, după ce preşedintele Voronin şi-a dat acordul pentru aceasta, ca urmare a protestelor de săptămâna trecută. "Acum, tot ce contează este ca opoziţia de la Chişinău să preia iniţiativa", a declarat tânăra.

În ciuda controverselor iscate şi a numeroaselor pagube materiale, Natalia Morar se declară "mândră că tinerii moldoveni" au dovedit curaj şi au ieşit în stradă. Legea cetăţeniei adoptată în regim de urgenţă După ce preşedintele Traian Băsescu a spus, aseară, în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului, că se impune o nouă lege a acordării cetăţeniei, premierul Emil Boc a anunţat, cu puţin timp în urmă că această lege a fost adoptată de Guvern.

Astfel,  prin noul act normativ se urmăreşte "simplificarea procedurii de acordare a cetăţeniei, precum şi simplificarea şi urgentarea acordării cetăţeniei române pentru foştii cetăţeni români care au deţinut, în trecut, cetăţenie română şi care au pierdut abuziv această cetăţenie", a declarat primul-ministru.

Ucraina, partenera Moldovei

Ucraina a anunţat că va extrăda doi cetăţeni moldoveni, Gabriel Stati şi Auren Marinescu, suspecţi de implicare în organizarea revoltei din capitala Republicii Moldova.

Cei doi au fost arestaţi de către autorităţile ucrainiene, pe 8 aprilie, în timp ce se aflau pe aeroportul din Odessa. Potrivit presei din această ţară, Stati este un om de afaceri de succes. "Decizia de extrădare a fost deja semnată", a declarat Yuri Boychenco, purtătorul de cuvânt al procurorului general al Ucrainei.

Voronin, atac la Băsescu

"(...)în acest context considerăm extrem de tendenţioase şi inoportune toate acţiunile pe care le întreprinde faţă de Republica Moldova conducerea de vârf a României. Discursul Preşedintelui României, Traian Băsescu, constituie cel mai bun şi cel mai elocvent comentariu la cele declarate în repetate rânduri de către conducerea Moldovei în demersurile sale adresate tuturor organismelor şi structurilor Uniunii Europene. Acest discurs - de la început până la sfârşit - constituie un exemplu de revanşizm statal şi nu mai lasă nici un fel de îndoieli în privinţa la aceea cine anume îi inspiră pe acei politicieni, puţini la număr, din Moldova, pentru care lupta pentru valorile liberale se identifică, nu ştiu de ce, cu lupta împotriva independenţei Moldovei", declarat Vladimir Voronin în discursul difuzat de postul naţional de televiziune.

"Spre regretul nostru, Preşedintele României, în declaraţia sa, şi-a exprimat dubiile vizavi de concluzia observatorilor europeni cu privire la faptul că alegerile din Moldova au avut un caracter democratic şi au fost libere, a îndrăznit să declare că întreaga populaţie a Republicii Moldova e constituită din români, s-a angajat să sporească sprijinul organizatoric şi financiar pentru toate acele structuri care vorbesc zilnic despre necesitatea lichidării Moldovei, s-a adresat către tineretul moldovenesc cu un apel de solidaritate şi a promis să-i ducă pe toţi românii de peste Prut în Europa, prin acordarea în masă a cetăţeniei României. Dacă toate acestea nu înseamnă amestec în afacerile interne ale Republicii Moldova şi instigare la continuarea dezordinilor stradale, atunci, pe baza principiilor dreptului internaţional, toate acestea pot fi calificate în termeni mai duri", mai spus liderul de la Chişinău.

Vedeţi, aici, întregul film al revoluţiei de la Chişinău. CITIŢI ŞI:

Eroul din Transnistria, bătut crunt de torţionari Fără „izolarea” Moldovei EDITORIALUL EVZ: Colacul de salvare a Basarabiei SENATUL EVZ: Republica Moldova Loteria cetăţeniei