Mugur Isărescu și Klaus Iohannis critică Codul fiscal și modelul de creștere economică aleasă de Guvern

Mugur Isărescu și Klaus Iohannis critică Codul fiscal și modelul de creștere economică aleasă de Guvern

Acesta s-a referit și la noul Cod fiscal, pe care l-a primit spre promulgare, și a spus că scăderea de taxe nu este neapărat un mijloc de a genera creștere economică sustenabilă. 

La rândul său, Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat că România nu trebuie să piardă echilibrele economice obținuet cu mult efort în ultimii ani.  

„Este necesar să întărim statul de drept, mecanismele de piață. Criza financiară și economică din alte țări reprezintă cele mia bune arguemnte în acest sens. Politicia fiscală și salarială prociclice au accelerat creșterea economică șa limia de supraîncălzire înbainte de criză”, a spus Mugur Isărescu. 

Efectele de restabilire a echilibrelor macroeconomice de după 2009 au fost dure dar au dat roade. Defictul de cont curent a fost redus de la 13% în 2007, la sub 1% în prezent, iar ratele de sobândă s-au redus la minime istorice.  Principalele ajustări economice par să se fi încheiat, misiunea e de a păstra echilibrul, de a da dovadă de prudență și măsură. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Ar fi o eroare să optăm pentru măsuri cu efecte temporare dar consecințe pe termen lung. În centrul politicii economice trebuie să se afle dezvoltarea durabilă, și îmbunătățirea competitivității  - macrostabilitatea nu este un scop în sine, ci baza dezvoltării sustenabile. 

„Piata creditorilor internaționali penalizează dezvoltarea macroeconomică. Dar stările de stabilitate, cum este cea în care se află România în prezent, sunt recompensate de costuri scăzute de finanțare”, a mai spus Isărescu. Acesta a atras atenția că această stare depinde de păstrarea macrostabilității. 

În contextul  istoriei recente, nu ne mai permitem politici economice cu jumătate de măsură, a spus, în luarea de cuvânt, președintele Klaus Iohannis. 

„Devine imperios să renunțăm la iluzia că prosperitatea se poate construi pe deficite bugetare sau datorii publice sau că politicile fiscale pot compensa reformele strucutrale”, a spus președintele țării. 

Președintele s-a referit în acest context la noul Cod fiscal, ce i-a fost trimis spre promulgare, spunând că ideea că scăderea de taxe ar ajuta la sustenabilitatea creșterii economice ar putea induce în eroare. 

„Aflați în preajma anului electoral, trebuie să înțelegem distanța dintre dorința politică și realitatea economică”, a mai comentat Iohannis. 

președintele s-a referit și la criza Greciei, considerând că este nedrept ca problemele aceste țări să se răfrângă asupra zonei euro. „Astfel de dezechilibre trebuie corectate profund, iar istoria ne arată că soluții miraculoase nu există. România are nevoie de îmbunătățirea calității instituțiilor și a mediului de afaceri”, a mai spus președintele. 

 Nu este suficient ca economia României să fie caracterizată prin rate mari de creștere, obținute rapid, care se pot pierde rapid, este de părere Iohannis.  „România are nevoie de un alt model de dezvoltare, dar trebuie să păstrăm progresele de până acum”, a mai spus președintele.