Monica Macovei, NEMULŢUMITĂ de proiectul de lege aprobat de Guvern

Monica Macovei, NEMULŢUMITĂ de proiectul de lege aprobat de Guvern

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat că directiva europeană privind confiscarea extinsă a averilor nu este transpusă nici măcar pe jumătate în proiectul aprobat de Guvern vineri.

Asadar, cei condamnați pentru infracțiuni de serviciu, cum ar fi delapidare, abuz în serviciu sau conflict de interese, îşi vor pierde averea dobândită în ultimii cinci ani, dacă prin astfel de fapte au obținut un folos material. Este practic o transpunere în legislația națională a directivei europene.

" Nu s-au transpus definițiile care sunt foarte importante, pentru că apoi directiva reglementează fiecare lucru pe care îl definește, cum ar fi bunuri, instrumente, instrumentalități, bani, valori, confiscare, terți. Le definește într-un anumit fel și apoi le reglementează în feluri diferite. La noi, de exemplu, instrumentele, produsele infracțiunilor și bunurile sunt toate traduse prin bunuri", a spus Monica Macovei.

(...) Punctul cel mai important  - confiscarea extinsă. Confiscarea extinsă prevede o combinație între dreptul penal și civil și anume: dacă ai prins persoana X că a luat mită 100.000 de euro și judecătorul consideră că este vinovat, el îi va da o pedeapsă cu închisoare pe măsura celor 100.000 de euro. Acum, confiscarea extinsă merge mai departe și spune așa: dacă tu judecător l-ai condamnat pe X pentru mită, atunci te uiți la toată averea lui, te uiți la veniturile legale, ale lui și ale familiei și la tot ce are în realitate, nu numai pe numele lui, ci și pe numele terților. E important să se dovedească, și asta o vor dovedi procurorii, că acele bunuri aflate pe numele oricui sunt de fapt sub controlul celui aflat sub acuzare. Și în aceste moment, dacă tu nu poți face legătura, tu acuzat, între veniturile legal obținute și ce ai în realitate sub controlul tău, indiferent de numele pe care aceste bunuri, bani, valori sunt, diferența se confiscă. Se merge cu 5 ani în urmă. Asta a fost transpusă corect – se merge cu 5 ani în urmă".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Dacă tu ai cumpărat o casă, un teren, o bicicletă, orice, neștiind că este furată sau că este confiscată, atunci ești de bună credință și statul nu ți-o poate confisca. Ori asta se schimbă acum. Statul este primul care trebuie să-și recupereze datoria și să nu uităm că statul și banii statului suntem noi, iar păgubitul se întoarce împotriva celui care i-a vândut bunul furat și se descurcă, îi face proces și își ia banii înapoi", a mai declarat europarlamentarul pentru RFI.