Moldova spune NU hepatitei

Moldova spune NU hepatitei

Programul naţional de educaţie şi prevenţie'Spunem NU hepatitei în Moldova' a fost lansat, marţi la Vaslui.Programul este organizat de Institutul Naţional 'Matei Balş' şi Spitalul de Boli Infecţioase 'Sf. Parascheva' Iaşi, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Vaslui, informează Agerpres.

Programul îşi propune să identifice persoanele infectate cu virusul hepatic şi să le îndrume către clinicile de specialitate, dar să desfăşoare acţiuni de educaţie şi prevenţie cu privire la simptomele hepatitelor sau modurile de transmitere şi infectare. Totodată, se are în vedere finanţarea în anul 2015 a unui număr cât mai mare de tratamente individuale moderne pentru tratarea hepatitei.

'Ne aflăm într-un moment în care nu mai putem ignora răspândirea virusurilor hepatice la nivelul Moldovei. Hepatitele sunt printre problemele cele mai serioase cu care se confruntă sistemele de sănătate din întreaga lume şi din România, iar zona Moldovei este profund afectată. Hepatita este una din patologiile foarte grele, care urmăreşte pacientul pe tot parcursul vieţii. De acum, cu noile scheme terapeutice şi cu acţiunile de screening pe care le vom desfăşura, putem ajuta pacienţii să redevină persoane sănătoase şi să micşorăm semnificativ costurile suportate de sistemul de sănătate', a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţiose 'Matei Balş'. Acesta le-a cerut autorităţilor locale şi reprezentanţilor sistemului de sănătate din Vaslui să se implice pentru ca proiectul să se bucure de succes.

La rândul său, prof . dr. Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase 'Sf. Parascheva' din Iaşi, a subliniat necesitatea implicării factorilor de răspundere de la nivel local. 'Suntem în faţa unui fenomen de tip 'iceberg', pentru că mulţi dintre pacienţii infectaţi nu ştiu că au această boală. De aceea, am chemat alături de noi reprezentanţii autorităţilor locale, pentru ca împreună să putem face educaţia pentru testare şi screening, dar şi pentru susţinerea acţiunilor de prevenţie', a declarat prof.dr. Carmen Dorobăţ.

Ne puteți urmări și pe Google News