Misterul avertizărilor Cod Galben și Portocaliu se adâncește. ANM a anunțat încă de sâmbătă despre posibilitatea producerii unor fenomene meteo periculoase.
- Mihnea-Petru Pârvu
- 19 septembrie 2017, 00:00
Pe 12 septembrie a apărut primul semnal că vestul României ar putea fi afectat de fenomene meteorologice extreme, de tipul furtunii care a lovit Timișoara duminică după-amiază. Un ciclon a devastat Italia, lăsând în spatele său localități inundate și locuințe grav afectate de vântul puternic
Până să ajungă la noi, frontul atmosferic de aer rece a trecut peste Bosnia, Serbia și Ungaria foarte repede. Evoluţia a fost anunțată de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM) în prognozele emise în ultima săptămână, inclusiv în data de 16 septembrie, pentru zonele din vestul, centrul și nordul țării, pentru care în data de 17 septembrie au fost emise atenționări/ avertizări de fenomene meteorologice periculoase imediate. „Dezvoltarea foarte rapidă a norilor cumulonimbus - nori de furtună - asociaţi acestui front atmosferic, în condiţiile scăderii temperaturii aerului de la 31-32 de grade la 16 grade Celsius, a determinat producerea acestor fenomene deosebit de violente. Astfel, baza acestor nori a fost foarte apropiată de sol, la 500 - 600 de metri, în timp ce vârful acestora a atins 10.000 - 13.000 metri”, neau explicat specialiştii ANM. Această dezvoltare explozivă a reprezentat un proces la scară locală, greu predictibil în timpul util avertizării populației.
Codul Portocaliu a venit concomitent cu declanșarea vijeliei
Duminică, 17 septembrie, la 15.06, ANM emitea un Cod Galben de vijelie, cu descărcări electrice și vânt puternic pentru județul Timiș. La 15.28, meteorologii emiteau un Cod Portocaliu pentru aceleași fenomene meteo. Ambele avertismente au fost transmise către toate autoritățile publice din județ, inclusiv prefectură și ISU. Informațiile vis-a-vis de potențiala furtună care urma să se abată asupra Timișoarei erau prezente atât pe site-ul ANM cât și în mass-media, dar nici prefectura și nici cei de la ISU Timiș nu au avut timpul efectiv pentru demersuri oficiale de avertizare a oamenilor.
Asta pentru că, fix la ora 15.28 – ora emiterii Codului Portocaliu, vântul a început să sufle în rafele de până la 100 km/h. În mai puțin de un sfert de oră, orașul a fost devastat.
Premierul Tudose vrea ceea ce nici americanii n-au
Abia la o oră și jumătate de la debutul catastrofei au apărut primele reacții de la autorități. Pe rând, până târziu în noapte, și pe parcursul zilei de luni, primarul Nicolae Robu, secretarul de stat Raed Arafat, prefectul de Timiș, Eva Andreaș, au început turul televiziunilor cu declarații de presă explicative și justificative. Momentul n-a fost ratat nici de premierul Mihai Tudose și nici de președintele Iohannis. Premierul s-a hazardat chiar cu o afirmație aiuritoare: „Trebuie să stabilim un sistem de alarmare funcţional. M-am sfătuit cu specialişti ca prin intermediul reţelelor de telefonie mobilă toţi cei aflaţi în zonele unde există pericol să se petreacă aceste fenomene meteo extreme să vină cu o avertizare pe telefon. Va trebui să lucrăm cu ISU şi cu operatorii de telefonie mobilă (...) să existe o coordonare şi să fie stabilit un mecanism funcţional”. Păi, care mecanism în condițiile în care predictibilitatea unor astfel de femomene extreme este cam cea din cazul cutremurelor. Că nu e vorba de uragane care se urmăresc încă de la formare. Să ne amintim puțin și de sistemul de avertizare seismică prin sms promovat de Moise Guran. Un eșec lamentabil. Și, la urma-urmei, nici țări ca America sau Rusia, cu sateliții lor meteorologici geostaționari, nu pot prevedea astfel de fenomene în timp util anunțării populației.
„Cod Galben” cu morți, la Bistrița
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Galben pentru județul Bistrița, după ce a început furtuna cu dimensiuni de uragan. În condițiile în care furtuna era de Cod Portocaliu, la Bistrița au murit doi oameni fără ca nicio autoritate să anunțe dezastrul care a urmat.
O captură de pe site-ul ANM arată, fără dubiu, că meterologii au emis „doar” o avertizare de Cod Galben valabil pentru tot județul, în condițiile în care zona a fost lovită de vânturi mari. Avertizarea a fost emisă pentru intervalul orar 19.45-21.00, „și se vor semnala intensificări ale vântului care vor depăși la rafală 60 km/h, izolat 80 km/h, și care, trecător, pot lua aspecte de vijelie”. În realitate, județul Bistrița a fost lovit de o furtună cotată la Cod Portocaliu, începând cu ora 18.20, cu mult înainte de a fi emisă avertizarea de către ANM.
Premierul și ministrul de Interne, în vizită în zonele afectate
Poliția Timiș a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă în cazul tânărului de 24 de ani care a murit duminică în mașina sa, strivit de poarta de intrare în municipiul Timișoara de pe Calea Lugojului, care a căzut peste mașină.
La fel s-a în tâmplat și în restul cazurilor, arată Ancuța Morariu de la IPJ Timiș: s-au deschis dosare penale și în cazul femeii de 35 de ani omorâtă de un copac ce a căzut peste ea, la Grădina Zoologică, dar și în cazul familiei ucise, la fel, în parcul de la Buziaș.
„(…) Solicit autorităților să ia măsuri urgente pentru tragerea la răspundere a proprietarilor panourilor căzute şi a celor care le-au autorizat. Vinovații trebuie identificați şi pedepsiți pe măsura celor întâmplate”, a scris fostul premier Sorin Grindeanu, pe o rețea de socializare. În ceea ce privește morții din Timișoara, atât copacul, cât și poarta de intrare în oraș aparțin municipalității. Portalul de pe Calea Lugojului a fost reabilitat de Primăria Timișoara, cu SC Stareto SRL, firmă care a încasat aproape 56.000 euro pentru lucrările prestate.
Primarul Timișoarei a explicat, luni, faptul că portalul a fost doar modernizat, fără să se facă lucrări de consolidare.
Premierul și ministrul de Interne la Comandamentul pentru Situații de Urgență
La Timișoara au ajuns, luni dimineață, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, iar după-amiaza și premierul Mihai Tudose. Dan a solicitat ca până joi, 21 septembrie a.c., să fie realizată o primă evaluare a celor mai însemnate pagube, pentru a se putea iniția demersurile în vederea acordării ajutoarelor de stat.
Avertismente, prin SMS, la primării
La nivelul ISU Timiș au fost primite, inițial, la orele 15.10 și apoi la 15.15, atenționări meteorologice de Cod Galben de vânt, pentru intervalul orar 15.20 – 17.20. Ulterior, la ora 15.30, ISU Timiș a primit un nou avertisment, de Cod Portocaliu, pentru intervalul orar 15.30 - 16.40. „În momentul în care primim o avertizare cu Cod Portocaliu, se informează inspectorul șef și ofițerul care asigură continuitatea conducerii, se activează grupa operativă din cadrul ISU Timiș și se transmite informația către comitetele locale pentru situații de urgență, alertându-se totodată subunitățile din zonele vizate de Cod, să își verifice utilajele și să organizeze un detașament care să intervină la nevoie”, arată Elena Megherea, purtătoarea de cuvânt a ISU Timiș. Spre primării, avertismentele ISU se transmit imediat, prin SMS, iar spre Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin intermediul unui grup pe Whatsapp. De asemenea, informațiile se postează și pe contul de Tweeter al ISU Timiș.