Misterioasa moarte a șefului agenților secreți turci

Misterioasa moarte a șefului agenților secreți turci

Colonelul în retragere Eser Șahan (66 de ani) a fost găsit mort pe o bancă, joi, într-un parc din cartierul bucureștean Drumul Taberei. Avea o rană mortală la cap și alături de el o armă de foc, de proveniență turcească.

Ultimele clipe

„Evenimentul zilei” a refăcut ultimele clipe ale misterioasei morți, după ce am vorbit cu vecinii lui Șahan. Fostul militar ar fi plecat de acasă puțin înainte de miezul nopții, iar soția acestuia a sunat speriată la secția de poliție să anunțe dispariția. Câteva ore mai târziu, cineva a sunat la 112 și a anunțat că un bărbat zace pe o bancă dintr-un părculeț. Avea în brațe un pistol și sânge în jur. La ora 2.00, polițiștii au ajuns la locul indicat.

Arma era de proveniență turcească, iar Șahan avea permis de armă emis de autoritățile turce. Anchetatorii spun că principala ipoteză în dosar este sinuciderea. Deși Șahan nu a lăsat un înscris și nu ar fi dat semne că și-ar fi dorit moartea. „Nu știm dacă l-a chemat cineva în parc sau dacă a primit un apel pentru că nu există Legea listingului (retenției datelor - n.r.). Nu putem verifica și această ipoteză”, a explicat Bogdan Stai­cu, procuror la Parchetul Capitalei. Unii cunoscuți spun că Șahan umbla mereu cu pistolul la el. Iar un vecin ne-a declarat că a auzit focul de armă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Era deprimat”

„Psihologic vorbind, un militar de carieră, în situația lui, care a avut o anumită poziție, anumite privilegii, poate intra într-o anumită stare psihică. Gândiți-vă că a plecat singur într-o altă țară. Rudele nu îi sunt alături. Poate era văzut de conaționali ca un ciumat”, este de părere Dan Antonescu, criminolog.

Interdicție în Turcia

Eser Șahan avea interdicție de a se întoarce în țara natală. În 1997, a fost șef al Serviciului de Informații al Forțelor navale turce. În acel an, armata turcă, garantul ordinii constituționale în Turcia, a forțat Guvernul condus de premierul Necmettin Erbakan să demisioneze. Decizia a fost considerată de unii analiști drept o lovitură de stat militară.

aptezeci și șapte de oficiali militari au fost judecați în Turcia pentru presupusa lovitură de stat din 28 februarie 1997. Șahan locuia în București de zece ani. În urmă cu trei ani, el solicitase azil politic în România. S-a căsătorit și creștea doi copii.

Pe banca pe care și-a luat zilele colonelul turc era și ieri sângele acestuia Foto: Răzvan Petrescu