Misterele Ordinului 666: nici mascații nu lucrează noaptea!
- Petrisor Cana
- 12 iunie 2015, 00:00
O altă consecință a deciziei „satanice” de la Satu Mare: o patrulă formată dintr-un polițist și un jandarm a fost atacată de 40 de rromi. Până au venit ajutoarele, agresorii au fugit. Conducerea Poliției Române a cerut explicații
În urma dezvăluirilor făcute în ediția de joi a „Evenimentului zilei”, referitoare la Ordinul 666/23.03.2015 care prevede că polițiștii de la Judiciar și cei de la Rutieră nu lucrează exact în perioada în care au loc cele mai multe infracțiuni, conducerea Poliției Române a cerut explicații conducerii Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Satu Mare.
Documentul semnat de inspectorul șef Florentin Vlad precizează că lucrătorii de la Judiciar și de la Rutieră nu lucrează în perioada în care au loc cele mai multe infracțiuni. Mai exact: cei de la Judiciar între orele 8.00 și 16.00, iar cei de la Rutieră până la ora 22.00. Răsfoind ordinul, am descoperit că nici „mascații” de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale (SAS) nu au program de lucru noaptea: sunt planificați în două schimburi, până la ora 22.00. După această oră, sunt chemați de acasă. „Polițiștii (de la SAS n.r.) își desfășoară activitatea, de regulă, în schimburi astfel: două grupe în schimbul I, orele 08.00-16.00; o grupă în schimbul II, orele 14,00-22,00. Pentru soluționarea evenimentelor intervenite în afara programului de lucru, respectiv, pe timpul nopții, între orele 22.00-06.00 șeful unității dispune în scris, cu justificarea temeinică a hotărârii sale, efectuarea de ore suplimentare, conform art. 8 alin. 2 din OMAI 577/2008.”, se arată în Ordinul 666.
FOTO: Sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, locul în care s-a născut ordinul satanic
90 % dintre inspectorate au același program
Pe acest fond, oamenii legii chestionați de noi susțin că la 90 la sută dintre inspectoratele de poliție din țară funcționează același sistem. Astfel, la nivelul tuturor birourilor și formațiunilor de investigații criminale – politiștii care se ocupă de cercetarea infracțiunilor de furt, tâlhărie, violențe, înșelăciuni etc. - programul polițiștilor este stabilit în intervalul 8.00-16.00, de luni până vineri. În afara acestui interval, dacă sunt sesizate infracțiuni, polițiștii sunt chemați de acasă pentru a efectua cercetarea la fața locului. Problema este că până ajunge polițistul de la judiciar la fața locului, durează de la 30 de minute până la o oră sau chiar mai mult. Polițiștii mai vechi știu că șansele de a mai prinde infractorul după o oră scad cu 90 la sută.
FOTO: Ordinul 666
Motivul pentru care nu sunt trecuți „la permanență”, susțin oameni ai legii, este ca să nu li se plătească sporul de noapte.
Noroc cu armamentul din dotare
Consecințele unui astfel de program sunt, deja, vizibile la Satu Mare. Numai în ultimele zile au fost două evenimente grave. În noaptea de 6 spre 7 iunie, Romeo V. a plecat cu o mașină furată din Satu Mare până într- un sat, de unde s-a întors cu un alt autoturism furat. Nu avea cine să îl prindă deoarece fapta a fost comisă după ora 22.00, când nu era niciun echipaj din cadrul Serviciului Rutier. A fost depistat abia după trei zile, în timpul programului de lucru.
Al doilea caz a avut loc în Carei, unde o patrulă mixtă formată dintr-un polițiști și un jandarm a fost atacată de aproximativ 40 de rromi, oamenilor legii fiindu-le distrus și autoturismul din dotare. Au scăpat cu viață doar după ce au folosit armamentul din dotare. Și în acest caz, fapta a fost comisă după ora 22.00. Până au fost chemați de acasă alți polițiști, o parte dintre agresori au fugit.
IPJ Satu Mare: „Suntem la datorie 24h din 24”
Conducerea IPJ Satu Mare consideră că reducerea programului de lucru al polițiștilor, prin celebra Decizie 666, nu afectează siguranța cetățenilor județului. „Programul de lucru al polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Satu-Mare este reglementat de o dispoziție-cadru, elaborată pe baza normelor legislative în vigoare, a propunerilor punctuale pe domenii de activitate și structuri – inclusiv cele formulate de către organizațiile sindicale, precum și pe baza analizei situației operative existente la nivelul județului Satu Mare”, se arată într- un comunicat al IPJ. Conducerea inspectoratului susține că, în conformitate cu această dispoziție, „segmentul de poliție rutieră și cel de judiciar, pe raza județului Satu Mare, este asigurat 24h din 24, de către polițiști care au calitatea de polițiști rutieri sau care fac parte din structurile de investigații criminale. „Asigurăm cetățenii județului Satu Mare că Poliția este la datorie 24 h din 24, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică”, se precizează în comunicat.