Editura Evenimentul si Capital

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, visează bani pentru demolarea sistemului medical | CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”

Vlad Voiculescu, un ministru greu încercat de problemele din sistemul de sănătate
Autor: | | 2 Comentarii | 1957 Vizualizari

● Într-un interviu acordat săptămânalului Capital, actualul ministru al Sănătății spune exact ce planuri are pentru a stopa declinul din sistemul sanitar. ● Urgentă este construirea a trei spitale regionale, la Cluj, Iași și Craiova, dar pentru care statul român nu a atras suficiente fonduri, așa cum se credea. ● Legat de criza de la Spitalul de Arși, care este într-o stare deplorabilă, demnitarul crede că în primul rând e urgentă renovarea secției de Terapie Intensivă, închisă după ce s-a descoperit că un pacient, care a decedat ulterior, avea rănile pline de viermi. ● Legat de gravitatea infecțiilor nosocomiale, ministrul spune că, dacă ar fi să ia acum măsuri drastice, ar trebui să închidă 80% din spitale.


CITIŢI INTERVIUL INTEGRAL ÎN REVISTA CAPITAL.


De la tragedia „Colectiv” încoace, sistemul sanitar românesc cade, parcă, tot mai mult, pe zi ce trece. Toate „bubele” se sparg acum. Întrun interviu acordat colegilor de la „Capital”, actualul ministru al Sănătății, al 30-lea de după Revoluție, ne spune că e doar o aparență această degradare peste noapte.

„Vorbim de o degradare treptată a sistemului, care este în antiteză cu evoluția societății românești și, mai ales a clasei de mijloc. Pentru un spital mare vorbim de o investiție de câteva sute de milioane de euro. Dacă te uiți cât a cheltuit statul pe terenuri și săli de sport, pe reparații la drumuri, pe contracte de iluminat public, și multe altele, sigur că te întrebi cum de nu s-au construit mai multe spitale. Nu a fost destul de important pentru noi? Nu am știut să construim?”, susține demnitarul.

Și totuși, bani există la bugetul Sănătății. Dar mare parte din ei, sunt aruncați pe geam, iar investițiile făcute nu se văd. „În Sănătate sunt foarte mulți bani irosiți, cheltuieli care nu se văd, cum ar fi renovări făcute aiurea, echipamente de ultimă generație ținute în pivniță, sau secții modernizate și nefolosite”, spune el.

N-au cheltuit un cent din banii de la Banca Mondială

Deși miniștrii de dinaintea sa se lăudau că au la dospoziție un miliard de euro pentru a construi cinci spitale. Vlad Voiculescu spune, însă, că nici vorbă de așa ceva. Suma e mult mai mică, și o parte din ea are cu totul altă destinație.

„Vorbim de 250 de milioane de euro prin Banca Mondială, alocări care au mai multe componente - vorbim de cel mai mare program de investiții al Băncii Mondiale. Împrumutul, în forma actuală, nu este, însă, alocat pentru constructia de spitale. Există componente care alocă finanțări pentru construcția de centre de arși. Programul Băncii Mondiale a fost semnat în 2014 și, până azi, nu s-a tras niciun eurocent. Însă îmi asum să spun că tragerile vor începe din acest an”, explică el.

Cât privește cealaltă sursă de finanțare, din ea se va încerca construirea noilor spitale. Doar că banii pe carei avem la dispoziție nu sunt suficienți, iar noile unități au altă locație, decât se știa până acum. Vor fi doar trei, nu cinci cum spuneau predecesorii săi, iar Timișoara iese de pe listă.

E nevoie de 600 de milioane de euro

„În cazul fondurilor europene destinate Sănătății prin Programul Operațional Regional, vorbim de 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale: Cluj, Iași, Craiova. Nu putem, însă, să vorbim de bani europeni fără condiționalități exante. Acestea, pentru domeniul Sănătății, sunt legate de nevoile de servicii medicale. Este o condiționalitate care trebuie îndeplinită până la sfârșitul acestui an. Practic trebuie să facem, în câteva luni, ce nu s-a făcut în ani. Iar fără acest document nu poți obține banii europeni”, subliniază Vlad Voiculescu.

Ideea e că, atunci când vine vorba de finanțarea europeană, România are o alocare atât de mică, încă, spune ministrul, „e o rușine”. Asta pentru că, „pe lângă cei 150 de milioane de euro destinați spitalelor regionale, de care vorbeam mai devreme, mai sunt câteva zeci de milioane de euro, alocări pentru investiții în infrastructura de sănătate. Premisa de la care s-a plecat și concluzia la care s-a ajuns, respectiv că facem trei spitale regionale cu 300 de milioane de euro din care statul finanzează 50%, este una greșită. Cu 100 de milioane de euro nu poți construi un spital pe care să îl poți numi regional la standarde europene”. Va fi nevoie, din estimările echipei de la Minister, de circa 600 de milioane de euro numai pentru aceste trei spitale.

„Ne trebuie un spital nou de arși, care să fie pe lângă cele de urgență”

Doi pacienți au murit, unul cu rănile pline de viermi, iar al doilea pentru că i s-a greșit transfuzia, la Spitalul de Arși. De asta a fost nevoie ca autoritățile să înțeleagă cât de gravă e situația. Ministrul Sănătății caută, acum, să rezolve situația. A închis două secții, cea de Terapie Intensivă și cea de Transfuzii, și a ordonat curățenie și modernizare, dar lasă să se înțeleagă că, peste noapte, minuni nu poate face.

Acceptăm și donații

„Soluția are două componente - una temporară, respectiv refacerea secției de terapie intensivă din spitalul curent, iar soluția pe termen mediu și lung nu poate fi legată pe clădirea actuală. Pentru investiția în secția de terapie intensivă luăm în calcul mai multe opțiuni - inclusiv varianta donațiilor. Și aici am avut discuții cu mai multe delegații de investitori străini care s-au declarat interesați. Ar fi doar o donație, nicio altă formă de asociere”, spune Vlad Voiculescu.

Dar chiar și așa, demnnitarul recunoaște că clădirea în care se află spitalul este improprie activității medicale și că cineva ar trebui să bage mulți bani în ea ca s-o modernizeze. „A doua opțiune se referă la Primăria Capitalei, care are în administrare clădirea. Vorbim de varianta în care investiția de modernizare să fie făcută din bugetul Primăriei, de data aceasta în acord cu anumite standarde de minister. A treia opțiune e să contribuim de la bugetul de stat, respectiv din bugetul Ministerului Sănătății și avem un acord de principiu în acest sens”, explică Voiculescu.

Mai bine un spital nou

Dar nici așa nu va fi suficient, pentru că șeful Sănătății se gândește deja la o clădire nouă, care să fie localizată în apropierea spitalelor de urgență mari din Capitală. „Soluția pe termen mediu și lung, respectiv relocarea, are câteva caracteristici - trebuie o infrastructură nouă, modernă, și în imediata apropiere a unui spital multidisciplinar precum Floreasca, Spitalul Militar sau Universitar. Luăm în calcul fie identificarea și modernizarea unei clădiri deja existente, fie construcția de la zero a unei clădiri”.

Infecțiile nosocomiale nu-s nimic nou

Întrebat de ce, după dezvăluirea neregulilor, a păstrat aceeași echipă de conducere de la Spitalul de Arși, Vlad Voiculescu spune că nu crede în măsuri drastice. „Nu cred că ne ajută la nimic să îi învinovățim pe alții în general. Problemele erau însă arhicunoscute. Infecțiile nosocomiale, problema aceasta este extrem de bine cunoscută între angajații din spitale. Ca să înțelegeți cât de cunoscută era am să vă spun o poveste foarte relevantă. Acum mai mulți ani, în biroul meu de azi stătea un domn ministru, iar soția acestuia avea nevoie de o operație. Pentru că era soția domnului ministru, un șef de secție a unui spital mare din București, tocmai pentru că știa de problema infecțiilor, a închis secția pentru igienizare și după câteva săptămâni, după procesul acesta, a primit-o pe soția domnului ministru pentru operație. Această poveste reală îți spune multe despre cât de cunoscute erau problemele și cum erau abordate”.

„Ar trebui închise 80% din spitale”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Medicul de gardă

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate