Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. PLÂNGI ȘI CÂȘTIGI. Ministrul care a făcut lobby în Guvern pentru Interagro

Călin Popescu Tăriceanu si Varujan Vosganian
Autor: | | 136 Comentarii | 5238 Vizualizari

Varujan Vosganian a scăpat de problemele penale după ce a lăcrimat, s-a miruit și s-a rugat de colegii senatori să nu-i ridice imunitatea. „Evenimentul zilei” vă prezintă cum fostul ministru apăra interesele Interagro.

De la tribuna Senatului, fostul ministru al Economiei, Varujan Vosganian (57 de ani), a declarat ieri că, în cazul său, nu există probe noi ale procurorilor care să justifice o nouă cerere de ridicare a imunității. El a mințit cu bună știință. În cel de-al doilea raport transmis Senatului, procurorii au inserat o stenogramă a ședinței de Guvern din 20 februarie 2008.

Din discuții reiese clar intenția ministrului de a favoriza firma miliardarului Ioan Niculae, care cumpăra, prin Interagro, gaz subventionata de stat. Firma era cel mai mare producător de îngrășăminte. Premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, și-a dat seama că Vosganian încercă să-l ducă de nas pentru adoptarea unei note care favoriza Interagro și i-a arătat, în ședință, problemele.
Contradicțiile flagrante

Vosganian nu s-a lăsat și a insistat, din nou, pentru adoptarea notei, o săptămână mai târziu, în altă ședință de Guvern. El spunea că susținea agricultura românească, deși colegii din Guvern i-au atras atenția că Interagro exporta îngrășămintele produse! Un alt argument al lui Vosganian era acela că toți producătorii de îngrășăminte plătesc taxe și impozite la stat, deși Interagro avea o datorie neachitata la gaze de peste 230 milioane de lei.

„Nu mă lua pe mine cu vrăjeală!”

Stenograma ședinței de Guvern din 20 februarie 2008

Varujan Vosganian: Am să vă rog să fiți…Lucrurile în privința asta stau așa, stimați colegi. Eu am făcut o Notă în care am prezentat această industrie și am prezentat…Industria are 9.000 de salariați și consumă 70%, consumă numai gaze naturale. Problema însă nu este atât creșterea gazului natural, ci este faptul că, odată cu creșterea gazului natural și, atenție, la ei nu crește cu 8%, la ei crește cu…mai mult, pentru că prețul gazului la industrie este 60% intern și 40% extern și atunci…..

Călin Popescu Tăriceanu: Nu-i mai bine să importăm noi îngrășăminte din Rusia și China sau de la ăștia care au gaze?!

Vosganian: Domnule Prim-ministru, ar fi bine dar, vedeți dumneavoastră, pe lângă faptul că avem vreo 9.000 de salariați, 70% din producția lor se duce la export, deci….

Tăriceanu: Mai rău! Dacă se duce la export producția, înseamnă chiar că suntem proști.

Vosganian: Păi, nu suntem, că ne crește deficitul… în fine….

Tăriceanu: Auzi, nu mă lua pe mine cu vrăjeala…Noi ce facem?! Eu am înțeles. Practic, trebuie să subvenționăm prețul gazului ca ei să producă și după aia să exporte. Deci, eu nu fac decât prin subvenție să…export subvenția.

Vosganian: Știți cum e, domnule Prim-ministru. Aici lucrurile stau așa: există anumite industrii la care în toate țările se face această treabă, se lucrează prin prețul materiei prime. Noi, România, am evitat. Spre deosebire de alte țări, industria de îngrășăminte din România a beneficiat de un ajutor marginal, pe care l-am dat, adică între 9 și 17 dolari la mia de metri cubi de gaz…Nu uitați că ei consumă 2,4 miliarde de metri cubi de gaz. Deci, dacă ăștia se opresc mâine, noi o să avem o mare problemă și pe piața internă de gaz că s-ar putea să trebuiască…

Tăriceanu: Să ne scadă prețurile…

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Politica

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate