6 decese și 88.286 de cazuri de infecții respiratorii acute, dar Ministerul Sănătății tot nu declară epidemie de gripă!

6 decese și 88.286 de cazuri de infecții respiratorii acute, dar Ministerul Sănătății tot nu declară epidemie de gripă!

Ultima raportare a Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT) arată că, în doar o săptămână, numărul de infecții acute respiratorii a crescut cu 36,7%. Acum sunt focare în București și județele Olt, Iași, Constanța și Brașov

Ultimul raport al CNSCBT, publicat ieri, arată că în intervalul 2 – 8 ianuarie 2017, în România, s-au înregistrat un total de 88.286 de cazuri de infecții respiratorii acute, adică de gripă, infecții virale ale cărilor respiratorii superioare (IACRS) și pneumonii, mai mare decât cel din săptămâna precedentă (64.572) cu 36,7%. Totodată, la nivel național s-au înregistrat 352 de cazuri confirmate de gripă clinică, față de doar 152 în săptămâna anterioară.

Culmea e că autorii raportării spun că această creștere bruscă a numărului de cazuri s-ar datora „în principal, subpraportărilor din această săptămână în contextul Sărbătorilor de iarnă și a vacanțelor școlare”!

6 morți, dar tot nu le iese la număr

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai grav e că de la debutul sezonului gripal avem, în total, șase decese confirmate cu virus gripal de tip A, subtip H3N2 (celebra „gripă porcină”), din care patru în săptămâna 2 – 8 ianuarie 2017.

În funcție de vârstă, cele șase decese sunt: un copil mai mic de un an, o femeie de 37 de ani, o persoană din categoria 50-64 de ani și trei care aveau mai mult de 65 de ani. „Niciuna dintre persoanele decedate nu a fost vaccinată”, se mai arată în raportul CNSCBT. Trei dintre decese au fost în București și câte unul în Iași, Galați și Giurgiu.

Potrivit Metodologiei de supraveghere a gripei și infecțiilor respiratorii acute și severe, concepută de CNSCBT, auto ritățile ar trebui să declare măcar „săptămâna epidemică”, pentru că se înregistrează o creștere mai mare de 20% a numărului de îmbolnăviri față de „media aritmetică a numărului de cazuri raportate în trei săptămâni anterioare” şi de cel puţin 10% virusuri gripale din același subtip.

Cu toate acestea, reprezentanți ai Ministerului Sănătății susțin, în continuare, că „nu sunt suficiente cazuri” ca să declare oficial epidemie.

Franța și Ungaria au declarat, deja, epidemie de gripă

Ministrul francez al sănătății, Marisol Touraine, a făcut apel către toate spitalele să fie amânate operațiile care nu sunt urgențe. Franța se confruntă deja cu o epidemie de gripă declarată oficial, al cărei vârf va fi atins, însă, săptămâna viitoare. Din noiembrie până acum, au fost înregistrate 657 de cazuri confrimate și 52 de decese. Totodată, și în Ungaria a fost declarată epidemie de gripă, iar în mai multe spitale și maternități Centrul Național de Epidemiologie a instituit stare de carantină parțială, după ce s-au înregistrat peste 16.000 de cazuri de infecții acute respiratorii. În Republica Moldova, două persoane au decedat din cauza gripei și pentru alte 17 a fost confirmată infecția cu virusul gripal A subtip H3N2.