Ministerul Educaţiei schimbă legea după un articol publicat de EVZ. Concursul pentru directori a ajuns pe masa judecătorilor. Cazul directoarei Liceului Lazăr se complică

Ministerul Educaţiei schimbă legea după un articol publicat de EVZ. Concursul pentru directori a ajuns pe masa judecătorilor. Cazul directoarei Liceului Lazăr se complică

Concursul pentru directori organizat de Ministerul Educaţiei produce valuri în continuare. Gândit să elimine politica din şcoli, acesta a creat o serie de situaţii absurde, cu un ecou puternic în toate şcolile din România. După ce primari cu patru clase au numit directori, la un liceu de top din Bucureşti, absurdul a atins noi cote. Ionela Neagoe, directorul adjunct al Colegiului Naţional ,,Gheorghe Lazăr”, a pierdut funcţia, după rezolvarea contestaţiilor în alt judeţ, cu toate că iniţial câştigase concursul

În urmă cu o săptămână, Evenimentul zilei a publicat semnalul de alarmă al directoarei de la Lazăr, care sublinia că modul în care s-a desfăşurat concursul de directori încalcă legea. La o zi distanţă, avocata Ana Maria Udrişte a formulat o opinie legală care a venit în sprijinul afirmaţiilor Ionelei Neagoe. „Problema legală se pune în felul următor: contestaţia se putea rezolva în Caraş Severin, în speţă, dar trebuie să avem decizia de numire a comisiei şi în această decizie trebuie să regăsim doi membri din Bucureşti, conform dispoziţiilor din norme. Personal nu am găsit aceste acte administrative disponibile pe site-urile inspectoratelor, cu toate că sunt acte de interes public.”

Vineri, Ministerul a modificat articolele la care ne-am referit

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest moment, directoarea de la Lazăr a depus o acţiune în instanţă. Neagoe şi-a întemeiat semnalul de alarmă pe mai multe articole din norme ale Educaţiei. Exact normele la care ne-am referit au fost modificate printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, OUG 96/2016 privind modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul educaţiei.

Oficiali din educaţie: ,,Nu ne putem pronunţa în cazul directoarei de la Lazăr”

Contactaţi pentru a ne spune care este poziţia lor, oficiali din Ministerul Educaţiei au precizat că nu se vor pronunţa în cazul directoarei de la Lazăr, lăsând justiţia să-şi facă treaba. „Nu ne vom pronunţa în ceea ce priveşte cazul directoarei de la Lazăr, deoarece înţeleg că în acest moment există o acţiune în instanţă în derulare. Referitor la întrebările despre OUG 96/2016 pot spune că acestea vor produce efecte doar la următorul concurs de directori. Nu se aplică candidaţilor care s-au prezentat la probele din 2016. Cu siguranţă nu este un caz când legea retroactivează”. De asemenea, aceştia au sublinat că Ministerul Educaţiei nu poate fi acuzat că a schimbat regulile în timpul jocului, pentru că nu a făcut-o.

Ce spun avocaţii despre rezolvarea contestaţiilor

În opinia legală formulată de avocatul Ana Maria Udrişte, aceasta explică cum ar putea fi adoptată legal o decizie de rezolvare a contestaţiilor de la concursul de directori în alt judeţ.

1. Pentru a înțelege pe deplin problema în acest caz, trebuie să pornim de la principiul ierarhizării normelor juridice în dreptul național. Este normal ca într-un stat, actele juridice care emană de la diverse autorități, entități și instituții publice să aibă o anumită ierarhie, pentru a se putea păstra o securitate juridică, astfel încât să nu se ajungă la un haos legislativ. Regula de bază este că actele inferioare ca putere juridică se subsumează actelor cu putere juridică superioară. (....)

2. În ceea ce privește organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct, legea incidentă este Legea nr. 1/2011, care, în art. 257 alin. (2) și (3) precizează că: „Alin. (2). Concursul pentru ocuparea funcțiilor de director și de director adjunct se organizează de către inspectoratul școlar. Alin. (3). Consiliul de administrație al inspectoratului școlar validează și soluționează eventualele contestații (…)

3. (...) Modificarea metodologiei nu se poate face printrun act inferior acesteia – precum eventuale note interne ale Ministerului. De asemenea, modificarea Legii Educației pentru a schimba competența de soluționare a contestațiilor nu poate fi făcută nici măcar prin ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, întrucât face parte din categoria legilor organice, care nu pot fi modificate decât de alte legi organice sau de către Guvern, însă prin Ordonanțe de Urgență.”