Mii de oameni la o mănăstire din România. Reacţia fenomenală are o explicaţie istorică - Video
- Alecu Racoviceanu
- 11 iunie 2017, 18:19
Războiul pentru Ziua martirilor din temnițele comuniste continuă. Reprezentanții ”Elie Wiesel” au fost invitați să vorbească despre legionari la parastasul părintelui Justin Pârvu. Sâmbătă, la mănăstirea păstorită 22 de ani de Pârvu, s-au strâns mii de credincioși.
Sâmbătă a avut loc slujba de pomenire a arhimandritului Justin Pârvu. Parastasul de 4 ani de la dispariția duhovnicului ortodox a strâns câteva mii de oameni la Mănăstirea Sfinților Arhangheli – Petru Vodă, din localitatea nemțeană Poiana Poiana Teiului, care au asistat la un serviciu religios ținut de multe înalte fețe bisericești din zonă.
Comemorarea a fost făcută și în contextul în care memoria arhimandritului Justin Pârvu este din nou în mijlocul unei dispute între Institutul Național de Studiere a Holocaustului din România ”Elie Wiesel” și cei care au stabilit data de 14 mai ca fiind ”Ziua națională de cinstire a martirilor din temnițele comuniste”.
Contextul politic
Pe 30 mai, chiar înainte de vizita în SUA, președintele a promulgat Legea 127/2017, care stabilește data de 14 mai ca fiind ziua națională de comemorare a martililor din închisorile comuniste. Inițiată în martie de un grup masiv de parlamentari liberali, legea citează în expunerea de motive nume care de-a lungul timpului au atras proteste sau chiar reclamații la Poliție din partea Institului ”Elie Wiesel”. E vorba de Radu Gyr, Mircea Vulcănescu și părintele Justin Pârvu. Mai mult, ziua de 14 mai a fost aleasă în memoria anului 1948, în noaptea de 14 spre 15 mai a acelui an fiind arestate peste 10.000 de persoane, cei mai mulți fiind membri ai ”Frățiilor de Cruce”, organizații de tineret ale Mișcării Legionare, desființate în 1941.
Pe 6 iunie, Institutul și-a anunțat ”consternarea” pentru motivarea Legii. Nimeni nu i-a răspuns, în afară de Mănăstirea unde Pârvu a fost stareț în ultimii 22 de ani de viață.
Răspunsul religios
Pe lângă răspunsul – reprodus de ziarul nostru într-o ediție trecută – noul stareț, Filotheu Bălan, a transmis următorul mesaj către conducătorii Institutului: ” Deoarece, ca ucenici ai Părintelui Justin Pârvu, am fost întotdeauna deschişi la dialog, vă invităm să veniţi la Mănăstirea Petru Vodă în ziua de Sîmbătă, 10 Iunie a.c., la pomenirea de patru ani de la mutarea dintre noi a marelui nostru duhovnic, să le explicaţi miilor de oameni ce şi-au anunţat deja prezenţa, în ce fel a contribuit Părintele Justin Pârvu “la respingerea democraţiei şi la instituirea antisemitismului ca politică de stat” şi cum “a făcut apologia legionarismului şi a avut repetate poziţii antisemite şi de negare a Holocaustului”.”
Bineînțeles că nu a venit niciun reprezentant.
Slujba de pomenire – Justin Pârvu a murit la 94 de ani, pe 16 iunie 2013 – a fost oficiată de zeci de preoți. Curtea mănăstirii, așa cum se vede din imagini a fost neîncăpătoare pentru cei veniți să aducă un omagiu duhovnicului dispărut.