Mihai Daraban (CCIR): „Dacă ne uităm la importuri ne îngrozim, avem o creștere de 4,5 miliarde de euro”
- Ştefan Etve ş
- 5 octombrie 2017, 00:00
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, trage un semnal de alarmă cu privire la importurile de produse agroalimentare
Șeful Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a cerut autorităților vamale să explice în ce constă creșterea importurilor de produse agroalimentare. „În spaţiul public se vorbeşte de creşterea economică, de o creştere a exporturilor, dar dacă ne uităm la importurile României, dați-mi voie să vă spun că ne îngrozim. Vorbim de 67,344 miliarde de euro importuri în 2016, față de 62,9 miliarde în 2015. Observați o creştere de 4,5 miliarde a importurilor într-un an. Am solicitat să putem să ajutăm și Guvernul, am dori să vedem de la Autoritatea vamală Română în ce constă acest import”, a declarat Mihai Daraban, în cadrul conferinței „Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară”, organizată de revista Capital.
„Contează ca produsul să fie din România”
Oficialul CCIR a precizat că statistica importurilor României trebuie dezbătută în mod public și că numai așa vor înțelege și fermierii români ce este de făcut în agricultură: „Așa vom înțelege ce caută consumatorul, este important să vii la mentalitatea consumatorului, să vezi ce se caută pe piaţă. Poate și industria s-ar adapta la cerințe. Cred ca aceasta este prioritatea absolută a tuturor domeniilor de activitate din România: cum ajungem să consumăm din România, nu contează cine produce în România, forma de capital, naționalitatea acționarilor sau administratorilor. Contează ca produsul consumat să fie din România, altfel intrăm în această bulă a creşterii economice bazată pe rostoglirea unor taxe asupra unor mărfuri din import”.
„Am eliminat intermediarii şi preţul este mai bun”
Oficialii unui lanț de hipermaketuri au explicat că s-a scurtat lanţul logistic la o zi de la recoltarea mărfii, „iar eliminarea intermediarilor a condus la un preţ mai mic pentru legumele şi fructele de la raft”. „Am grupat mai mulţi producători din această zonă şi am scurtat lanţul logistic la o zi de la recoltarea mărfii. Planul pe acest an a fost făcut pentru 5.000 de tone de marfă. Cred că vom depăşi planul în 2017. Noi am construit un depozit de 300 mp în comună, ne-am asigurat ca ei să se ocupe exclusiv de producţie. La sfârşitul lui noiembrie vom avea planul de producţie pentru 2018 pe care ne bazăm. Astfel, nu mai există supraproducţie. Se reduc pierderile lor”, a spus Mircea Isvoranu, manager achiziţii legume-fructe Carrefour România.