Au trecut primele două săptămâni de când aleșii locali au primit verde să-și schimbe partidul. Reprezentanții Puterii au înregistrat și pierderi, dar câștigurile au fost mai mari.
Ordonanța de Urgență care le permite aleșilor locali ca pe o perioadă de 45 de zile să își poată schimba partidul fără săși piardă mandatul, a trecut, ieri, de comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, și urmează să intre în dezbaterea plenului.
Între timp, în țară, aleșii se mută cu arme și bagaje de la un partid la altul. Ieri, Ioan Crișan, primarul comunei Vladimirescu, cea mai mare localitatea rurală din județul Arad, a anunțat, că a trecut la PDL, în condițiile în care el era un vechi membru al PSD. Tot ieri, doi consilieri județeni din Dâmbovița, Mihăiță Moldoveanu și Marius Lupoiu, au plecat din PSD și rămân independenți, a anunțat președintele CJ Dâmbovița, Adrian Țuțuianu. În acest județ, 16 primari au trecut la alte partide.
La Iași, migrația politică de la partidele de Opoziție către Putere este în plină desfășurare. Zilele trecute,nu mai puțin de 14 primari și un consilier județean au părăsit partidele în care se aflau. 13 dintre primari au trecut la PSD iar unul la UNPR.
Adomniței, vinovat
Majoritatea dezertărilor au avut loc din PNL. Primarii se plâng de faptul că liderul ieșean al organizației PNL, Cristian Adomniței, actualul șef al CJ, nu vrea să-i ajute cu nimic, deși le-a promis multe. Din cei 14 primari care au vrut să beneficieze de ordonanța lui Dragnea, patru sunt de la PDL. Singurul primar pe care îl avea PP-DD în județul Iași, în localitatea Cotnari, a plecat și el la PSD. Printre cele mai neașteptate mutări se numără cea a primarului liberal Ștefan Timofte, din localitatea Tomești. Acesta a fost unul dintre susținătorii lui Relu Fenechiu în trecut.
În județul Hunedoara, s-au înregistrat doar câteva schimbări de partide în rândul aleșilor locali. Viceprimarul liberal al comunei Densuș, doi consilieri PNL și unul PDL au trecut la PSD.
La Vâlcea - PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Judetean, după ce mai mulți consilieri de la UNPR și PP- DD și-au anunțat independența politică. Din această cauză unul dintre vicepreședinții PSD, Dumitru Persu, riscă să își piardă funcția. Decizia va fi luată în ședința CJ din septembrie.
Titu Bojin, șeful PSD Timiș, a reușit să racoleze primii aleși locali. Este vorba despre 10 primari, „un număr însemnat” de consilieri locali, plus trei județeni. Cel puțin 15 dintre primarii Doljului, care deși și-au câștigat statutul de edil-șef din partea altor formațiuni, vor trece fără remușcări la PSD, acolo unde, spun ei, au parte de mai mult sprijin.
La Galați se înregistrează cea mai mare pierdere pentru PNL. Primarul Galațiului, Marius Stan, a trecut la UNPR.
Primarul comunei constănțene Castelu, Nicolae Anghel, a renunțat astăzi la PDL, devenind independent împreună cu patru consilieri locali. „Nu vreau să alerg pentru Klaus Iohannis și pentru PNL, care este cel mai nociv partid” și-a explicat opțiunea Nicolae Anghel. Toți consilierii locali ai PSD din comuna Peștera, condusă de primarul independent Valentin Vrabie, au urmat exemplul edilului. Doar primarul PDL din Adamclisi, împreună cu patru consilieri, din cei cinci ai partidului, au optat pentru PSD. În Ilfov întreaga organizație a PNL Chiajna a trecut la PLR. Tot la Ilfov, primarul comunei Pantelimon, Marian Ivan, alături de 10 consilieri locali au trecut la PSD. Recordul a fost înregistrat la Giurgiu, unde în prezent PSD de trei ori mai mulți primari decât a avut în urma alegerilor locale din 2012.
(Material realizat cu sprijinul Departamentului corespondenți)
Audiat la DNA
Președintele PNL, Klaus Iohannis, a fost ieri la DNA pentru a da mai multe detalii despre plângerea pe care a depus-o pe numele lui Liviu Dragnea, cel care a inițiat ordonanța ce legiferează migrația aleșilor locali. În acest caz, urmărirea penală a început „in rem” adică față de faptă, nu și față de o persoană anume. În plus, Iohannis a dat o declarație în scris în care reclama din nou actul normativ produs de vicepremierul Dragnea. Pe 12 septembrie a fost începută urmărirea penală cu privire la faptă, respectiv pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite. Procurorii urmează să decidă dacă vor extinde urmărirea penală și cu privire la persoane. Președintele PNL, Klaus Iohannis, a depus pe 9 septembrie, o plângere penală la DNA pentru inițierea Ordonanței de Urgență care permite migrația politică a aleșilor locali pentru 45 de zile.
Primarul conservator al Devei a semnat public susținerea lui Iohannis
Primarul municipiului Deva, Petru Mărginean (PC), și-a exprimat, ieri, public opțiunea de a-l susține în alegerile prezidențiale pe candidatul ACL, el semnând lista de susținători ai lui Klaus Iohannis. Mărginean a ajuns primar al Devei cu sprijinul PNL. Nu a trecut (încă) la liberali și spune că și-a declarat deschis opțiunea pentru că nu a vrut să fie ipocrit: „Nu avea sens să mă prefac că susțin candidatul PSD, iar eu, de fapt, să votez cu Klaus Iohannis. Mi s-a părut corect să procedez astfel. Nu dau socoteală nimănui, pentru că în partid (PC) eu am doar colegi, nu am șefi”, a spus Mărginean. Două declarații l-au făcut să ia această decizie: la Craiova, într-un spectacol cu lumini și umbre, Ponta a declarat că el va fi mereu alături de populația nevoiașă. În același timp Iohannis a declarat că el va susține tinerii.„ Iohannis a demonstrat că vorbește mai puțin și face mai mult. În plus, de exemplu de doi ani, Deva a primit sume mici din partea Guvernului Ponta pentru un proiect extrem de important, reabilitarea cetății”.